Pavel Janega
26. října 2018 • 18:35

Dortmund táhl mladík z Realu. Bek dusil Atlético, připsal si tři áčka

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako v bundeslize: byla to jízda! Nečekané zostuzení Atlétika Madrid (4:0) ve skupině A Ligy mistrů vyšvihlo do popředí zájmu fotbalového světa Achrafa Hakimiho, devatenáctiletý supertalent Borussie Dortmund, který přihrál na tři góly!



Achraf Hakimi se pohyboval úplně všude. Nahoře, dole. Bránil i útočil. Zapojil se snad do všech nebezpečných akcí Dortmundu – a uměl je neuvěřitelně zrychlit. Juanfranovi, o čtrnáct let staršímu mazákovi z Atlétika, způsoboval na své straně ohromné problémy. Tři áčka v duelu Champions League mluví za všechno.

„Juanfran většinu času ani nevěděl, kde Hakimi je. Byl prostě příliš rychlý a na něj příliš dobrý,“ pronesl Dietmar Hamann, nynější expert a bývalý německý reprezentant.

Kdo vlastně Hakimi je?

Kmenový hráč Realu, jemuž věřil už Zinedine Zidane, a letos zamířil do Borussie hostovat. Rodák z Madridu, který upřednostnil rodnou zemi svých rodičů – Maroko – před potenciální šancí reprezentovat Španělsko. První arabský hráč, jenž oblékl dres Realu.

Jeho základní pozice je na pravé straně obrany, ale za Dortmund nyní hraje vlevo. A hraje tam výborně.

„Achraf je na lajně extrémně důležitý, běhá sem a tam, má neuvěřitelnou rychlost. Odehrál velmi dobrý zápas. Spolu s Axelem Witselem nám ostatním běžecky v mnoha fázích usnadnili život. Úžasné výkony,“ vysekl poklonu Marco Reus, kapitán Dortmundu.

Hakimi Achraf v Dortmundu (2018/19)
Zápasy 5
Góly 1
Asistence 5
Kde hrál 3x pravý bek, 2x levý bek

Proti Atlétiku si Hakimi připsal 95 kontaktů s míčem a 85procentní úspěšnost přihrávek. Při jeho rychlosti a nekonečné výdrži vynikla i jeho dobrá technika. Ostatně to všechno jsou atributy, nad nimiž žasli už před lety všichni mládežničtí trenéři z akademie Realu.

Teď ho poznává celé Německo, celá planeta.

„Všichni viděli, co levačkou a pravačkou umí,“ řekl kouč Lucien Favre, byť se snažil vyhnout vyzdvihování jednotlivců. Chválil celý tým. „Všichni hráli dobře. Bránili jsme a útočili společně a organizovaně,“ říkal Mario Götze, jenž se devadesát minut pohyboval na hrotu. „Byl to skvělý výkon proti jednomu z nejlepších klubů Evropy,“ přidal se Michael Zorc, sportovní ředitel BVB.

Aby ne, gólman hostí Jan Oblak nikdy předtím neutržil v Lize mistrů čtyři branky. Pro jeho trenéra Diega Simeoneho to byla nejdrtivější porážka na lavičce Atlétika vůbec. Ve všech soutěžích!

Borussii prostě nešlo zastavit. A není to snadné už nějakou chvíli. V Lize mistrů po třech vítězstvích vládne skupině A se skóre 8:0. Tohle dokázala jen v sezonách 1996/1997, kdy celou soutěž vyhrála, a 2014/2015 pod Jürgenem Kloppem. Proto takové nadšení.

Z domácí arény Signal Iduna Park navíc vytvořila nedobytnou tvrz. Ve všech šesti domácích zápasech v tomto ročníku naplno bodovala a pokaždé vstřelila tři a více branek. Skóre? 25:5!

Jednoduše fascinující.

Góly

Domácí: 38. Witsel, 73. Guerreiro, 83. Sancho, 89. Guerreiro

Hosté:

Sestavy

Domácí: Bürki – Ł. Piszczek, A. Diallo, Zagadou, Hakimí – Delaney (35. Dahoud), Witsel – Pulisic (79. Sancho), M. Götze, Bruun Larsen (63. Guerreiro) – Reus.

Hosté: Oblak – Juanfran, Godín, Lucas Hernández, Luís – Lemar, Koke, Partey (46. Rodri), Saúl Ñíguez (70. Á. Correa) – D. Costa, Griezmann.

Náhradníci

Domácí: Hitz, Toprak, Guerreiro, Sancho, Dahoud, Weigl, Philipp

Hosté: Adán, Arias, Kalinić, Correa, Rodri, Savić, Vitolo

Karty

Domácí: A. Diallo

Hosté: Partey, Lemar, Luís, D. Costa, Á. Correa

Rozhodčí

Taylor – Beswick, Nunn

Stadion

Signal Iduna Park, Dortmund

Návštěva

60 099 diváků

Borussia Dortmund doma přejela Atlético Madrid 4:0
Borussia Dortmund doma přejela Atlético Madrid 4:0

SESTŘIH LM: Dortmund - Monaco 3:0. BVB zahodilo penaltu, přesto slaví výhru
Video se připravuje ...

SESTŘIH LM: Dortmund - Atlético 4:0. Borussia má třetí výhru, opět s nulou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud