29. dubna 2019 • 19:38

Oblíbený supermarket Ajax. Hvězdy Tottenhamu čeká bývalý klub

Autor: mck
Vstoupit do diskuse
0
  • Pro Tottenham je Ajax Amsterdam velmi využívaným zdrojem hráčůPro Tottenham je Ajax Amsterdam velmi využívaným zdrojem hráčůFOTO: Koláž iSport.cz

    Jedno z nejpřekvapivějších semifinále Ligy mistrů za poslední roky klepe na dveře. Málokdo by před začátkem milionářské soutěže vsadil na to, že mezi nejlepší čtyřku Champions League pronikne právě Tottenham a Ajax Amsterdam. Londýnský celek k sobě v minulosti přetáhl několikero fotbalistů slavného amsterdamského týmu. A čtveřice někdejších hráčů „Potomků bohů“ na sebe obléká dres Spurs i nyní. To si pomalu říká o věrnostní slevu. Na Ostrovy zamířili většinou přímo, v jednom případě oklikou. Hned tři z nich jsou naprosto klíčovými součástkami. Podívejte se, kdo z Tottenhamu si zahraje proti bývalému chlebodárci.

  • Jan Vertonghen, stoper, 32 let (za Ajax 220 zápasů)

    Služebně nejstarší „ex-Ajax“ hráč v kádru Tottenhamu. Do nizozemské metropole putoval jako šestnáctiletý z mládeže belgického týmu Beerschot AC Youth. Přes kádry U-17, U-19 a U21 se propracoval až do „áčka“. Odtud sice rychle zamířil na hostování do méně věhlasného týmu RKC Waalwijk, který tehdy hrál nejvyšší soutěž, ale po sezoně se napevno usadil v Ajaxu. Tam strávil dalších pět let, během nichž odehrál velkou porci 220 zápasů. V roce 2012 odcházel Belgičan do Londýna za 12,5 miliónu eur (podle aktuálního kurzu 321 milionů korun).

    Jan Vertonghen patří k nejspolehlivějším zadákům Premier LeagueFoto Profimedia.cz

  • Christian Eriksen, záložník, 27 let (za Ajax 162 zápasů)

    I dánský fotbalista stihl projít proslulou mládeží Ajaxu. Po transferu z Odense však okusil jen výběr do 19 let. Po pouhém roce už válel za seniorskou kategorii. Bleskově se ocitl v hledáčku fotbalových gigantů. Odolával až do léta 2013. Pak za 13,5 miliónu eur (přibližně 345 milionů korun) frnkla továrna na geniální pasy na dnes už zbouraný stánek „Kohoutů“ White Hart Lane.

    Christian Eriksen se raduje z gólu, kterým přispěl k výhře Tottenhamu nad Leicesterem 3:1Foto Reuters

  • Toby Alderweireld, stoper, 30 let (za Ajax 186 zápasů)

    Další pilíř zadních řad, další Belgičan a další bývalý člen amsterdamského týmu. V porovnání s Eriksenem a Vertonghenem dorazil do akademie Ajaxu v nejranějším věku - v patnácti letech z identického celku jako Vertonghen (Beerschot AC Youth). Odkojen všemi možnými mládežnickými kategoriemi se zaháčkoval u dospělých „Potomků bohů“. Sloužil jim do sezony 2013/14, během které se vydal do Atlétika Madrid. Tvrdou anglickou hru nejprve okusil v rámci hostování v Southamptonu a v letním přestupovém období 2015 putoval za 16 milionů eur (zhruba 410 milionů korun) do Tottenhamu.

    Výstupní klauzule Tobyho Alderweirelda je až překvapivě nízkáFoto Reuters

  • Davinson Sánchez, stoper, 22 let (za Ajax 47 zápasů)

    Hlavní město Nizozemska pro něj bylo na rozdíl od předchozích případů jen přestupní stanicí, na které strávil jeden rok. Jako jediný se také neobjevil v utkání za mládež Ajaxu. Po příchodu z rodné Kolumbie v roce 2016 se rychle prezentoval jako fotbalista pro velký klub. Proto netrvalo dlouho a přišlo laso z Premier League, a to ze severního Londýna. Byť byl Sánchez v Amsterdamu jediný rok, pro vedení Ajaxu se stal zlatým dolem. Spurs poslali do Nizozemska 40 milionů eur (přibližně 1 miliarda korun).

    Davinson Sanchez je zatím poslední hráč, který přestoupil na trase Ajax - TottenhamFoto Profimedia.cz

  • Někdejší hráči Tottenhamu, kteří ještě před Spurs nastupovali za Ajax

    Rafael van der Vaart: Za Ajax, který ofenzivního záložníka vychoval, odehrál 156 utkání, v dresu Tottenhamu, kam zamířil v roce 2010, si připsal 77 startů.

    Mido: Egyptský útočník se v amsterdamském klubu objevil mezi lety 2001 až 2003. Dohromady za něj odehrál 50 duelů. Za Spurs nastupoval od roku 2005 do roku 2007 a během této doby stihl 63 střetnutí.

    Edgar Davids: Nizozemská legenda byla jako Van der Vaart odchovancem slavné akademie Ajaxu, která Davidse připravila například na angažmá v Juventusu Turín. Do Amsterdamu se ke konci kariéry vracel právě z Tottenhamu, kde nastoupil do 44 zápasů. V „rodném" klubu jich má na kontě 155. 

    Steven Pienaar. Do Ajaxu dorazil roku 2001 z Jihoafrické republiky jakožto devatenáctiletý hráč. V holandské metropoli strávil pěkných pět let. Angažmá u „Kohoutů“ ho potkalo v letech 2011 a 2012. 

    Rafael van der Vaart hrál za Tottenham mezi lety 2010 a 2012Foto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud