13. května 2020 • 11:50

Stejskal o návratu z Anglie do Slavie: Sparta nedávala smysl, měla Koubu

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes Brno a Cheb se dostal do pražské Sparty, odkud putoval do Queens Park Rangers. Po návratu do Čech ale nezamířil na Letnou, skončil ve Slavii. Proč tomu tak bylo, objasnil legendární gólman Jan Stejskal (58) v pořadu Liga mistrů Exclusive na stanicích O2 TV Sport a O2 TV Fotbal, který bude ve středu od 21 hodin věnován střetnutí Chelsea – Barcelona z osmifinále ročníku 2004/2005.



V říjnu 1990 zamířil tehdy osmadvacetiletý brankář, sedminásobný mistr ligy, Jan Stejskal z týmu Sparta ČKD Praha (dnes Sparta Praha) do Queens Park Rangers. Se současností se však jeho přesun za hranice nedá vůbec srovnávat.

„Dnes má každý možnost anglickou ligu vidět. V naší době to tak nebylo. Viděli jsme maximálně finále poháru mistrů, kdy tam byl Liverpool, předtím Nottingham a to bylo asi tak všechno. Když jsem přišel do Anglie, po čtyřech dnech jsem měl nastoupit k prvnímu zápasu. Byla taktická příprava a rozebíral se předešlý zápas našeho soupeře. Přiznám se, že jsem nevěděl, který tým je který. Bylo to dané, že ti jsou bílí a ti žlutí, ale v tu chvíli jsem nevěděl, že Leeds je v domácím prostředí bílý a řeknu například Norwich City žlutý. První týden jsem se tak musel učit i barvy dresů týmů, domácí a venkovní,“ zavzpomínal na své začátky v QPR Stejskal.

Michal Bílek, Jan Stejskal a Ivan Hašek slaví postup na MS do Itálie v listopadu 1989
Michal Bílek, Jan Stejskal a Ivan Hašek slaví postup na MS do Itálie v listopadu 1989

Po návratu z Ostrovů neskončil ve Spartě, ale u odvěkého rivala ve Slavii, se kterou získal v sezoně 1995/1996 dokonce svůj osmý mistrovský titul.

„Po necelých čtyřech letech v Anglii jsem se chtěl vrátit domů. Na Spartě měli jasnou jedničku Petra Koubu, který byl jednička i v nároďáku. Tam nemělo smysl se vracet, tak jsem chtěl jít do jiného klubu. Chtěl jsem ale zůstat v Praze, popřípadě někde poblíž. A dostal jsem nabídku ze Slavie. Chtěl jsem nejen hrát ligu, ale dostat se i do evropských pohárů a tuhle šanci, že by se to mohlo podařit, Slavia představovala,“ uvedl 58letý bývalý brankář.

„Jestli měl ale někdo nějaké řeči, to jsem nesledoval. Bohužel takový je život. Když vám někde jako hráči nabídku nedají… To bych pak nesměl hrát už nikde,“ dodal.

Ve středu od 21.00 hodin nabídnou stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal další díl Ligy mistrů Exclusive. Tentokrát se diváci mohou těšit na duel Chelsea FC-FC Barcelona, odvetné utkání osmifinále UEFA Champions League ze sezony 2004/05. Součástí doprovodného programu bude i studio moderátora Radka Šilhana, jako host dorazí Jan Stejskal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud