Jan Podroužek
22. září 2020 • 04:50

Slavia jde na dánský Moneyball. Data a hodiny analýz, jak klub funguje?

Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako když obtloustlý knihomol ve filmu Moneyball radil Bradu Pittovi, jak nakopnout baseball v chudém Oaklandu… Takhle nějak to funguje i na Jutském poloostrově, v dánském Herningu. Bohatý Londýňan Matthew Benham, majitel druholigového Brentfordu, vydělal nehorázné miliony liber na „vypočítávání“ fotbalových výsledků. A v létě 2014 s touhle datovou smrští vstoupil i do Midtjyllandu. Slavii už večer čeká v play off Ligy mistrů soupeř, jehož hráči se rekrutují z přísných analýz. Běžci, siláci…



FC Midtjylland je velmi mladý klub, ale navzdory své nedlouhé historii neskutečně úspěšný. Oficiálně vznikl teprve v únoru 1999 sloučením dvou klubů a začal ve druhé dánské lize. Za rok už byl mezi elitou.

Za další tři roky se poprvé dostal do finále domácího poháru a začal se zároveň pomalu usazovat i mezi ligovou špičkou.

A teď to důležité. V červenci 2014 převzal majoritní podíl v klubu Matthew Benham, londýnský boháč. Své jmění nastřádal díky své společnosti zaměřené na analytiku a data. Do detailu uměli vypočítat a předpovědět na základě objektivních okolností fotbalové výsledky, jinými slovy se tahle firma zabývala slabými místy v bookmakery vypsaných kurzech. A vycházelo to.

Zápas Slavia - Midtjylland na O2 TV Sport 

Moderátor Libor Bouček přivítá ve studiu trenéra Miroslava Jirkala a Miroslava Stocha, který se Slavii získal mistrovský titul, Přímo z hrací plochy se přihlásí reportér David Sobišek, utkání komentují Milan Štěrba a Jan Homolka.  

Tuhle analytiku se Benham rozhodl přenést i do fotbalu. Na hřiště, tedy do hodnocení výkonů hráčů, ale i na přestupový trh. Výsledek? Hned v sezoně 2014–2015 vyhrál Midtjylland Superligu, poprvé ve své krátké historii.

„Matthew je naším faktorem X. Jeho peníze jsou nesmírně důležité, ale použití statistik a matematiky je věc, která nám dává ještě větší výhodu. Je to jako Moneyball,“ smál se tehdy po nečekaném úspěchu obránce Erik Sviatchenko, klubový odchovanec, jenž se po dvou letech v Celtiku do mužstva zase vrátil.

Vypadá to zhruba tak, že hráči a realizační tým tráví bez nadsázky dlouhé hodiny kromě na tréninku i v zasedačce, kde si vysvětlují užití dat a statistik, a co z nich vyplývá. Na schůzky se přes počítač občas připojují i Matthew Benham a taky Rasmus Ankersen, ředitel klubu.

NEJDRAŽŠÍ PŘÍCHODY V HISTORII

1. Sory Kaba (útočník), 3 miliony eur
červenec 2019, Dijon
2. Jonas Borring (záložník), 2,55 milionu eur
červenec 2008, Odense
3. Pione Sisto (záložník), 2,5 milionu eur
září 2020, Celta Vigo
4. Evander (záložník), 2,5 milionu eur
červenec 2019, Vasco da Gama
5. Dominick Drexler (záložník), 2,5 milionu eur
červenec 2018, Kiel
7. Václav Kadlec (útočník), 2,1 milionu eur
leden 2016, E. Frankfurt

Praxe je pak vymáhána tak, že Midtjylland kromě svých stálých trenérů najímá i kouče na zkrácené úvazky, specialisty na standardní situace, na techniku kopu a další. Ti si zhruba dvakrát měsíčně vyjíždějí přesné analýzy, jak hráčům tréninky prospívají.

A je logické, že tyhle modely se perfektně hodí i na přestupy. Kromě klasického skautského týmu má klub analytické oddělení v Londýně, kterému je zadán konkrétní požadavek. Třeba: chceme útočníka mezi 21 až 25 lety, rok a půl bez zranění a samozřejmě do zadání patří i standardní fotbalové parametry. A vyleze z toho Alexander Sorloth, hromotluk z Groningenu, kterého klub získal v létě 2017 v přepočtu za asi třináct milionů korun a už za půl roku ho prodával do Crystal Palace za zhruba dvě stě.

NEJDRAŽŠÍ ODCHODY V HISTORII

1. Alexander Sörloth (útočník), 9 milionů eur 
leden 2018, Crystal Palace 
2. Bubacarr Sanneh (obránce), 8 milionů eur
srpen 2018, Anderlecht
3. Paul Onuachu (útočník), 6 milionů eur
srpen 2019, Genk
4. Pione Sisto (záložník), 6 milionů eur
červenec 2016, Celta Vigo
5. Rasmus Kristensen (obránce), 5,5 milionu eur
leden 2018, Ajax

Obecně je tohle základní klubová filozofie. Roční rozpočet se pohybuje v českých korunách na úrovni půl miliardy, třeba FC Kodaň má režii skoro dvojnásobnou, a rekordním přestupem je příchod útočníka Soryho Kaby z července 2019 za přibližně 75 milionů korun.

Prodeje se ovšem nezřídka pohybují až v trojnásobných cifrách. Za posledních pět let si Midtjylland došel třikrát pro dánský titul, jednou pro domácí pohár. „Od používání srdce jsme přešli k používání našeho mozku,“ glosuje to sportovní ředitel Claus Steinlein.

Všechno má ale jeden háček: za tu dobu pouze jedna účast v základní skupině Evropské ligy, z níž dokázal tým sice hned postoupit, ale vypadl už v prvním jarním kole s Manchesterem United. Lize mistrů byl zatím nejblíže ve třetím předkole. Nebo ne, vlastně teď v play off. Dnes rozehraje se Slavií svůj pokus dostat se úplně poprvé mezi evropskou elitu.

TŘI HVĚZDY MIDTJYLLANDU

PIONE SISTO (25 let)
záložník, tržní cena: 130 milionů korun
Odchovanec Midtjyllandu, v jehož mládežnických týmech působí od svých patnácti let. Před čtyřmi lety přestupoval do španělské Celty Vigo jako třetí nejdražší odchod v historii klubu za přibližně 200 milionů korun. Letos na začátku září se vrátil, pomalu se zapracovává zpátky do sestavy. Ve třetím předkole proti Young Boys pouze střídal, patrně půjde z lavičky i tentokrát.
SORY KABA (25 let)
útočník, tržní cena: 55 milionů korun
Nejdražší příchod v historii klubu, Midtjylland za guinejského útočníka zaplatil před rokem francouzskému Dijonu kolem osmdesáti milionů korun. Ve čtyřiceti soutěžních utkáních zatím nastřílel jen osm branek, na hřišti ale působí se svou téměř dvoumetrovou postavou nepřehlédnutelně, pro stopery nepříjemný protivník.
ERIK SVIATCHENKO (28 let)
obránce, tržní cena: 55 milionů korun
Další odchovanec Midtjyllandu, kterého si do své akademie vybrali z Viborgu už v jeho čtrnácti letech. Pak prošel Celtikem, kde strávil dva roky, v létě 2018 se za necelých třicet milionů korun definitivně vrátil domů. Prošel i mládežnickými reprezentačními výběru, pět startů má i za dánské áčko. Kapitán Midtjyllandu.

FC MIDTJYLLAND

Založen 1999
Klubové barvy červená a černá
Největší úspěchy 3x mistr ligy (2015, 2018, 2020), vítěz domácího poháru 2019; 2. kolo Evropské ligy 2015/16
Stadion MCH Arena (11 432 diváků)
Trenér Brian Priske
Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech dosud se nehrály
Česká stopa Martin Raška, Václav Kadlec, Filip Novák

Sestavy

Domácí: Kolář – Coufal, Zima, Hovorka, Bořil (C) – Holeš – Masopust, Stanciu, Ševčík, Olayinka – Tecl.

Hosté: Hansen – Andersson, Sviatchenko (C), Scholz, Paulinho – Cajuste, Ogochukwu, Evander – Dreyer, Kaba, Mabil.

Karty

Domácí: Holeš, Masopust

Hosté: Paulinho

Rozhodčí

Çakır – Duran, Ongun – Kalkavan (všichni TUR).

Stadion

Eden Aréna, Praha-Vršovice

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud