Jan Malý
23. září 2020 • 20:15

Zimův skok mezi elitu: boj o miliony zvládl. Čistá hlava, pomohl i Kolář

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesně před rokem ještě nevěděl, jaké je to hrát českou ligu. V úterý večer hlídal šikovného, pohyblivého a zároveň silného útočníka Soryho Kabu a další chasníky z Midtjyllandu v boji o stomilionový poklad, který je ukryt v základní skupině Ligy mistrů. Slávistický stoper a stále ještě devatenáctiletý benjamínek David Zima v náročné prověrce obstál. „Normálně jsem se soustředil na zápas jako v lize, měl jsem čistou hlavu,“ vykládal Zima pro O2 TV po remíze 0:0.



David Zima nastoupil možná trochu překvapivě. Všeobecně se čekalo, že stoperskou dvojici Slavie pro první utkání play off Ligy mistrů proti Midtjyllandu utvoří Ondřej Kúdela a David Hovorka, kteří spolu už zápasy proti těžkým protivníkům absolvovali. Jenže Kúdela byl jen na lavičce a na plac šel právě Zima.

Co na tom, že si dosud ve své kariéře připsal jen šestnáct startů v české lize a v evropských pohárech hrál vůbec poprvé? Nepoznali byste to na něm. Nepanikařil, hrál jednoduše a zvládal souboje se Sorym Kabou, obávaným forvardem dánského mistra. Splnil to, co se od něj čekalo.

„Tomáš Holeš nám neskutečně pomáhal, mluvili jsme na sebe, to bylo nejdůležitější. Sory Kaba byl velice silný v osobních soubojích, museli jsme ho zdvojovat, to se nám většinu zápasu dařilo,“ pochvaloval si spolupráci s defenzivním záložníkem před sebou.

Když před začátkem utkání slyšel znělku Ligy mistrů, která má pro mnoho hráčů magickou melodii, nic to s ním neudělalo. „Byl to příjemný pocit. Ale normálně jsem se soustředil na zápas jako v lize, měl jsem čistou hlavu. Doufám, že jsem předvedl nejlepší výkon, jaký jsem mohl,“ líčil Zima do televizní kamery.

Slávista David Zima brání Mabila z Midtjyllandu
Slávista David Zima brání  Mabila z Midtjyllandu

Nejkritičtější moment si prožil na začátku čtvrté minuty nastavení. Awer Mabil napálil míč z pravé strany před bránu, Zima ho pak nešťastně ztečoval do brány. Brankář Ondřej Kolář stačil reflexivně balon chytit a uchránit červenobílé od pořádné mrzutosti. Zima si poté moc vydechl, Vladimír Coufal hrdinu mezi tyčemi políbil na hlavu. Kdyby to byl gól, byla by to fakt smůla.  

Před rokem přitom neměl vytáhlý mladík ještě ani jeden ligový start, za Olomouc v české nejvyšší soutěži debutoval až na začátku listopadu ve Zlíně. Do konce loňského podzimu stihl odehrát už jen jeden zápas a v zimě se za třicet milionů korun stěhoval do Edenu.

Trenér Jindřich Trpišovský ihned poznal, jak je bezprostřední a bezelstný. „On je zmatený furt, v jídelně, v posilovně. Pořád se něčemu diví, ale v dobrém slova smyslu,“ culil se po Zimově debutu proti Opavě. V tomto utkání ho zkoušel jako defenzivního záložníka, ale brzy ho vrátil tam, kde je nejvíc zvyklý, na post stopera.

Zima se při zranění Hovorky propracoval do základní sestavy a pomohl k titulu. Když ho Slavia proti Plzni stvrdila, ani moc slavit nemohl, protože se ještě v noci sbalil a vyrazil do Olomouce na maturitu, která ho čekala hned ráno. Tu zvládnul.

Podobně si vedl i v první části fotbalové zkoušky o Ligu mistrů. „Je to srovnatelné s top zápasy proti Spartě nebo Plzni, akorát je trochu větší nervozita. Jde o víc než v lize,“ poznal Zima. Má už ale dobrou zkušenost, ta mu může příští středu v odvetě v Dánsku pomoct. 

SESTŘIH: Slavia - Midtjylland 0:0. První zápas bez gólu, blýskl se Kolář
Video se připravuje ...

Ševčík burcuje: V odvetě v Dánsku nesmíme dostat gól
Video se připravuje ...

Dánové to mydlili! U nich to bude ještě horší, tuší Coufal
Video se připravuje ...

Trpišovský o Midtjyllandu: Strašně těžko se proti nim tvoří šance
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud