23. září 2020 • 05:00

Remíza Slavie v boji o LM: skvělý Kolář, „noví“ stopeři i pohlídané auty

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
9
  • Ondřej Kolář se stoperem Davidem HovorkouOndřej Kolář se stoperem Davidem HovorkouFOTO: Martin Sekanina (Blesk)

    Bezgólová remíza, která znamená, že se o všem rozhodne až za týden v Dánsku. Slavia hrála v prvním duelu play off Ligy mistrů s Midtjyllandem 0:0, taktická bitva mnoho vyložených šancí nenabídla. Klíčovou roli přesto nakonec sehrál brankář sešívaných Ondřej Kolář, který musel vytáhnout několik důležitých zákroků. Co dalšího souboj s dánským mistrem z pohledu Pražanů ukázal?

  • „Nové“ duo stoperů

    Ze tří variant stoperské dvojice kouč Trpišovský vybral tu nejméně očekávanou. Jen na lavičce zůstal zkušený Ondřej Kúdela a vedle sebe se postavili Davidové Hovorka se Zimou. Ti spolu přitom do té doby v ostrém zápase stihli pouze 77 minut v Českých Budějovicích (1. ligové kolo). Devatenáctiletý Zima navíc prožil premiéru v evropských pohárech, ještě před rokem hrál MSFL za béčko Olomouce.

    Výsledek? Žádný inkasovaný gól, což je pro odvetu klíčové. Midtjylland hrozil hlavně z rychlých brejků, tři důležité zákroky vytáhl brankář Ondřej Kolář. Ale obecně obrana obstála. „Snažil jsem se jít do toho s čistou hlavou. Věřím, že jsem podal nejlepší možný výkon,“ podotkl Zima pro O2 TV Sport.

    Slávista David Zima brání Pioneho Sista z MidtjyllanduFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Opatrné oťukávání

    Bylo by naivní očekávat, že se hned na úvod dvojzápasu rozjede nějaká ofenzivní přestřelka. Přesto hlavně v první půli šlo hodně znát, že ani jeden ze soupeřů primárně nechce udělat zbytečnou chybu. „Bylo to hodně nervózní,“ všiml si trenér Trpišovský.

    Na součet opravdu vyložených šancí za celých devadesát minut by nám stačily prsty jedné ruky. Když někdo zahrozil, tak střelou zpoza vápna nebo ze standardní situace. I proto zápas nakonec skončil 0:0, byť po změně stran se hra otevřela trochu víc. „Nic moc fotbalového, podobnou bitvu jsme čekali,“ prohodil pak útočník Stanislav Tecl.

    Trpišovský o Midtjyllandu: Strašně těžko se proti nim tvoří šance
    Video se připravuje ...

    Peter Olayinka (vpravo) si plní obranné povinnosti v duelu play off Liga mistrů s MidtjyllandemFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Kolář v hlavní roli

    Jak je zvyklý, brankář Slavie Ondřej Kolář svým spoluhráčům i v úterý často pomáhal s rozehrávkou. Několikrát se dostal skoro až na půlící čáru. Ale co bylo hlavní – do statistik si zapsal tři extrémně důležité zákroky, všechny ve druhém poločase.

    Nejdřív pohotově vyrazil hlavičku Kaby, pak si poradil i s bombou Sviatchenka. A ve čtvrté minutě nastavení reflexivně zareagoval taky na nešťastný odraz míče od Davida Zimy. Muž zápasu. „Ondra nás podržel, chytil minimálně dva góly,“ ocenil svého parťáka v televizním rozhovoru Tecl.

    Ondřej Kolář se stoperem Davidem HovorkouFoto Martin Sekanina (Blesk)

  • Pohlídané auty       

    Před utkáním to bylo jedno z témat. Midtjylland je vyhlášený dlouhými auty, které speciálně piluje. A umí z nich být hodně nebezpečný. Slavia ovšem ošidné situace dokázala řešit. Až na jedinou výjimku, ze které po závaru ve vápně vyplynula zmíněná rána Sviatchenka, proti níž skvěle zasáhl Kolář.

    „Nevím přesně, kolik autů měli, ale zvládli jsme to dobře. Nebezpečné byly spíš jejich rohy a dlouhé balony z hloubky hřiště,“ poznamenal pravý bek Vladimír Coufal.

    Dánové to mydlili! U nich to bude ještě horší, tuší Coufal
    Video se připravuje ...

    Slávista Jan Bořil v souboji s Joelem AnderssonemFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Utopení útočníci

    Další velký otazník sestavy? Volba hrotového útočníka. Přednost nakonec dostal Stanislav Tecl, Petar Musa jej nahradil po pětapadesáti minutách hry. Ale ani jeden z nich se nedostal do hry tolik, jak by Slavia potřebovala pro vstřelení vítězného gólu.

    „Obrana Midtjyllandu byla dobře organizovaná, dobře si držela prostory. My jsme tam moc možností neměli,“ uznal po utkání Tecl. I proto se o největší příležitosti Pražanů postaraly střely Bořila, Masopusta nebo Stancia.

    SESTŘIH: Slavia - Midtjylland 0:0. První zápas bez gólu, blýskl se Kolář
    Video se připravuje ...

    Petar Musa naskočil do hry ve druhém poločaseFoto Pavel Mazáč (Sport)

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud