Jakub Dvořák
28. července 2021 • 13:21

Kouč Rapidu se před Spartou opřel do týmu: Jsme jako slimáci! Pálí i ikona

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to šok. Na tohle nejsou fanoušci Rapidu Vídeň zvyklí. Obzvlášť po vyhraném úvodním utkání 2. předkola Ligy mistrů. Když měl vídeňský gigant navázat na triumf se Spartou i v rakouské bundeslize, uřízl si ostudu. S Hartbergem doma padl 0:2. „Takhle náš tým neznám,“ zlobil se trenér Dietmar Kühbauer. Tamní experti navíc začali řešit, zda Rapid zvládne stredeční odvetu na Letné a splní účastí v základní skupině evropských pohárů jeden ze sezonních cílů.



Měl to být pohodový vstup do nového ročníku rakouské ligy. Po těžké bitvě se Spartou mělo přijít naladění na odvetu. Ovšem Hartberg hráčům Rapidu před cestou na Letnou pořádně nahlodal dříve získané sebevědomí.

„Jestli budeme hrát takhle i v Praze, po 15 minutách to můžeme zabalit a jet domů,“ zlobil se trenér Didi Kühbauer po ostudné porážce 0:2. „Fotbal je hra především o běhání a my vypadali na hřišti jako slimáci,“ kropil nešťastné hráče v zelenobílých dresech.

Fanoušci zkrat na úvod nové ligové sezony nechápali. Vždyť Hartberg je v Rakousku považován stále za nováčka. Bundesligu hraje klub z šestitisícového městečka teprve čtvrtou sezonu. Před pěti lety 2016/17 se plácal v třetí nejvyšší soutěži. Minulý ročník skončil až sedmý, čili ve skupině o záchranu.

Do Rapidu se opřel i nový expert rakouské stanice Sky Sport a bývalý reprezentant Martin Stranzl. „Takhle Salcburk nikdy neohrozí. Chybí jim koncentrace v obranné fázi a svěžest. Jestli chtějí Red Bull prohánět na prvním místě, musí zvládat i zápasy proti zdánlivě slabším soupeřům,“ připomněl někdejší rázný stoper Borussie Mönchengladbach 15 bodovou ztrátu na šampiona na konci sezony.

Proti tomu se však trenér Kühbauer ohradil. „Nebylo by fér nyní vše házet do negativního světla. Stojím si za tím, že za poslední dva roky udělali kluci spoustu práce.“

Favorit se stejně jako Sparta v prvním ligovém kole potýkal se zásahem videorozhodčího, který je v bundeslize od nového ročníku sudím k dispozici. Zatímco rudí se díky penaltě na Caspera Höjera vrátili do utkání s Olomoucí a nakonec jej otočili, Rapid sporně nařízená desítka definitivně pohřbila.

„Byla přísná,“ uznal Stranzl. „Spíš bych nařídil přímý kop. Ale na rovinu – Rapid s Hartbergem neprohrál kvůli verdiktům sudích, ale kvůli své hře. Tým vypadal mdle. Jako by hráči po utkání se Spartou stále neměli energii. Vůbec nebyli dobře nastaveni v hlavě.“

iSport podcast: Sparta musí proti Rapidu předvést svůj výkonnostní strop. Problémem je post pravého beka
Video se připravuje ...

Kühbauer to hodlá změnit. Ve hře je hodně. Postupující bude mít zajištěnou účast v Evropě (minimálně základní skupina Evropské ligy), což zaručuje případnou odměnu 3,6 milionů eur (asi 93 milionů korun). „Se Spartou nás čeká boj o vše. Je pravda, že máme dvojzápas dobře rozehraný, ale ještě jsme nikam nepostoupili. Bude to opět velmi těsný duel, plný intenzivních soubojů. Musíme ukázat naši bojovnou mentalitu a prokázat ztracenou sílu,“ pronesl před úterním odletem směr Praha.

Novou energii by týmu mohly přinést další nové tváře. Šéf lavičky Rapidu totiž momentálně pracuje s velmi úzkým kádrem. Nejistota startu na Letné je kolem Koyi Kitagawy, Philippa Schobesbergera, Dalibora Velimiroviče, Christophera Dibona a o víkendu si zlomil nos záložník Srdjan Grahovač. Jedna z letních akvizic Robert Ljubičič si navíc v lize odpykává pětizápasový trest z konce minulé sezony a prozatím smí hrát je evropskou kvalifikaci.

Prezident klubu Martin Bruckner však zatím místo posilování odráží zájem o dosavadní opory. „Dokud nebudeme v pohárech v základní skupině, nikdo neodejde. Ercan Kara i Maximilian Ullman mají svoji hodnotu a nebudeme prodávat hráče pod ní. Děláme transfery, které nám dávají smysl,“ řekl v rozhovoru pro rakouský deník Kronen Zeitung.

A nové tváře? „Kádr máme kvalitní, jen holt není zbytečně nafouknutý,“ vzkázal. Spartu tak musí Rapid dodělat s omezenými možnostmi.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 63. Knasmüllner, 71. Knasmüllner

Hosté: 3. Krejčí ml.

Sestavy

Domácí: Strebinger – Stojković, Hofmann /C/, Wimmer, Ullmann – Arase (64. Fountas), Ljubičić, Petrovič (73. Grahovac), Grüll – Kara, Knasmüllner (87. Schick)

Hosté: Niță – Vindheim, Štetina, Hancko, Højer – Wiesner (83. Karlsson), Pavelka, Dočkal /C/ (83. Karabec), Ladislav Krejčí ml., Ladislav Krejčí st. (69. Pešek) – Hložek

Karty

Domácí: Ullmann, Wimmer, Stojković, Grahovac

Hosté: Štetina, Hancko

Rozhodčí

Gözübüyük – Balder, Bluemink (NED)

Stadion

Ernst-Happel-Stadion, Vídeň

Návštěva

19 500 diváků

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud