Jan Podroužek
4. srpna 2021 • 09:40

Slavia v boji o LM oživuje opory: reprezentanti i Kuchta by měli hrát

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Verdikt odvolací komise: Rada stihne začátek příští sezony
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cíl je zřetelně vyhlášen, řeknou se ta dvě slova, a tělo se zachvěje. Liga mistrů. Nikam níž Slavia nemíří. Proto „oživuje“ své reprezentanty, kteří měli minimální čas na přípravu po úspěchu na EURO, dost z nich by se mělo objevit v sestavě. A taky hlavní bombarďák Jan Kuchta. Dneska začínají „sešívaní“ svou cestu kvalifikací, třetí předkolo, soupeř Ferencváros, kulisy Budapešť.



V tom městě duchů, opravdu doslova, protože svět tenkrát svíral covid asi nejvíc, zmizel před rokem slávistický sen o Lize mistrů. V Herningu nezvládl tým Jindřicha Trpišovského koncovku slibně rozehrané odvety a dál šel Midtjylland. Tohle je pokus číslo čtyři za poslední čtyři roky, zatím jen jeden byl úspěšný, před dvěma lety proti Kluži. 

Maďarsko žije. Jestli máte platný PCR test, na to se vás tu nikdo nezeptá. Na hotelu, ani na stadionu. Když nemáte obličej přikrytý rouškou, všem je to putna. Lidi v městské dopravě taky drandí bez ochrany úst. Nejpodstatnější je nevynést hrnek s kafem z místnosti, ale to se dá přežít.

„Covid pořád je, to víme, ale jsme v pohodě,“ hlásí s úsměvem hotelový recepční. Třeba se uvolněná a pohodová nálada přenese dnes večer i na Slavii. Ta znovu po roce sní už svůj čtvrtý sen o účasti mezi evropskou elitou.

Splnila si zatím jen ten z léta 2019 proti Kluži, zrovna proti soupeři, na kterého by shodou náhod mohla jít v play off Ligy mistrů po dvou letech znovu. Ale to je ještě daleko. Lukáš Masopust tehdy vystřelil výhru v Rumunsku sehraným signálem při rohovém kopu, Ondřej Kolář chytil penaltu. A doma to jistil Jan Bořil. 

A jsme u toho hlavního tématu. Reprezentanti, kteří prošli s národním týmem až do čtvrtfinále EURO a kvůli protaženým dovoleným se později přidali do přípravy k mužstvu, by už dnes aspoň z části mohli vyběhnout. Určitě kromě kapitána Bořila, ten je pro třetí předkolo dokonce vynechán ze soupisky. 

Ovšem Masopust, ale i Petr Ševčík nebo Tomáš Holeš by se v sestavě objevit mohli. Stejně jako útočník Jan Kuchta, jenž při posledním ligovém zápase v Teplicích odpočíval.

SESTŘIH: Teplice - Slavia 1:3. Super Schranz rozhodl hattrickem ve velkém stylu
Video se připravuje ...

„Byli bychom rádi, kdyby Kuchtič k dispozici byl, je to náš útočník číslo jedna, má zkušenosti z Evropy, sezonu začal dobře a jeho typologie by mohla sedět na způsob hry Ferencvárose,“ myslí si kouč Jindřich Trpišovský.

Jenže se prý ještě povedou debaty mezi hráčem a trenéry. Pro sichr.

„Budeme dělat všechno pro to, aby byl aspoň na část zápasu, ale nechceme to lámat přes koleno kvůli odvetě, chytřejší budeme odpoledne před zápasem,“ nechává si Trpišovský rezervu.

Dalším trochu problematickým postem je střed obrany, kde si na sebe zvyká dvojice Taras Kačaraba-David Zima. A zejména u druhého, mladšího, je cítit absence zkušeného Ondřeje Kúdely, který stále umazává dlouhý desetizápasový trest od UEFA z osmifinále Evropské ligy proti Rangers. Zbývají mu tři utkání.

Zima vypadal vedle Kúdely jako jistější hráč, na začátku nové sezony ho vedle skoro nového spoluhráče nemíjejí chyby. Přesto se nejspíš tohle duo bourat nebude.

Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci
Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci

„Pracujeme na jejich souhře, protože spolu moc zápasů neodehráli. Absence Ondry je velká, bylo to vidět i ve Zlíně, Ondra je organizátor, který čte hru, vidí tahy pár kroků dopředu, je velice respektovaný a usnadňuje to komunikaci i Ondrovi Kolářovi v brance. Mohl by tomu pomoct i návrat Tomáše Holeše. David má za sebou divoké období, chybí mu praxe, která je na něm trošku vidět, ale je to takový typ, že věřím, že to zvládne,“ doufám Trpišovský.

Pokusy o Ligu mistrů ze sezon 2018/2019 a 2020/2021 proti Dynamu Kyjev a Midtjyllandu byly neúspěšné. „Sešívaní“ si to aspoň v obou případech vynahrazovali dlouhou cestou až do čtvrtfinále Evropské ligy. Takže se peníze sypaly tak jako tak a k tomu poklony slavných a zaskočených soupeřů. Od Sevilly, Chelsea, Leicesteru…

Ne že by nad tím současný tým ohrnoval nos, ale cíl je klubovým předsedou Jaroslavem Tvrdíkem jasně stanoven. 

Liga mistrů. 

očima soupeře: Favorit? Oni, ne my

„Čeká nás nebezpečný soupeř, ale my také máme svou kvalitu. Musíme ji ukázat, jen tak můžeme být úspěšní. Soupeře ale maximálně respektujeme, v posledních letech dosáhnul výborných výsledků. Slavia je velmi nebezpečná na hřištích soupeřů, dokázala to třeba v Lize mistrů na Barceloně nebo na Interu, myslím si, že je to favorit tohoto dvojutkání, ne my. Je to silný tým, který pravidelně ukazuje svou kvalitu. Za poslední dva roky se navíc ještě zlepšila. Zatímco nás poslední ligové utkání nás nezastihlo v dobré formě, prohráli jsme. Nebyl jsem spokojen s přístupem hráčů. Nehráli jsme dobře, nebyli jsme koncentrovaní. Proti Slavii musíme hrát na sto procent, jinak nemůžeme uspět.“

Peter Stöger, trenér Ferencvárose

Zápas Ferencváros - Slavia na O2 TV Sport

Zápas nabídnou stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal v přímém přenose. Moderátor Libor Bouček přivítá ve studiu od 19.30 hodin útočníka Milana Škodu a trenéra Luboše Kozla. í Informace z Budapešti přinese reportér David Sobišek.. Diváci si O2 TV mohou pořídit již za 199 Kč na 30 dní ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud