Jakub Dvořák
Premium
4. srpna 2021 • 17:30

Lafata o domluvě kotli i provokaci hráče Monaka: Znechutilo mě to!

Vstoupit do diskuse
26
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrátil se na Letnou, aby si užil bitvu o Ligu mistrů. Jenže okolnosti z něho udělaly málem klíčovou postavu úterního dění. Někdejší sparťanský útočník David Lafata musel usměrňovat kotel rudých, aby přestal s rasistickými urážkami vůči hráčům Monaka. „Naprosto to zkazilo průběh utkání. Měl to být svátek. Po dlouhé době zajímavý zápas, dobrý soupeř. Znechutilo mi to fotbal. Vůbec jsem z toho neměl radost,“ říká v rozhovoru pro Sport, kde mimo jiné vyjadřuje pochopení i pro skalní příznivce Pražanů.



Vášně byly uklidněny, ale hrozba, že sudí Michael Oliver předčasně ukončí zápas, pokud se rasistické projevy budou ve druhém poločase pokračovat. A tak letenský klub začal reagovat, přičemž využil vzácné návštěvy z jihu Čech. „Měl jsem informaci od Sparty, že hrozí kontumace. Šel jsem tedy za kotlem, aby svoji nevoli projevoval jinak,“ říká někdejší elitní kanonýr.

Jak jste se před kotlem Sparty ocitl zrovna vy?
„Taky jsem byl překvapený. Upřímně, moc se mi před fanoušky nechtělo. Rasismus na stadion nepatří, ale když někdo vstřelí gól a oslaví ho pod domácím kotlem, asi nemůže čekat, že mu bude tleskat. Možná, že někdo na základě toho řekne, že jsem rasista, ale dost si za to ten hráč mohl sám. Přijde mi, že svět je naruby. Je šílené, že by se zápas kvůli rasismu nemusel dohrát. Když si vezmu například Davida Limberského, co prožíval na Letné, a nikdo se ho nezastal.“

Tady šlo ale o rasismus, nikoliv jen tradiční nadávky přece. Není v tom rozdíl?
„Rozumím, není to správné, nepatří to na stadion. Ale štve mě princip. Na EURO jsme viděli, jak Angličané bučeli při národních hymnách. A nikdo s tím nic nedělal. Tady pár jedinců nadává hráči tmavé pleti a už se chtějí ukončovat zápasy.“

Jenže v napodobování opic a urážení slovní nadávkou, je rozdíl.
„Jen mi to přijde nefér. Kolikrát se bučí i na bělochy a nikomu to nevadí. Navíc mě rozčílilo, jak reagovali hráči Monaka v poločase. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
26

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud