5. května 2022 • 11:15

Krach City a zlomený Guardiola: mizerná střídání i zkoprnělá hvězda

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

V devadesáté minutě vedete 1:0, relativně v klidu kráčíte za vysněným postupem do finále. Jenže Liga mistrů je nevyzpytatelná soutěž. A právě v tom je nádherná. Real Madrid famózním obratem zvítězil v semifinálové odvetě 3:1 a postoupil přes favorizované City. Pep Guardiola kousal v elitní soutěži už šesté semifinálové vyřazení v kariéře. „Potřebujeme čas, abychom to vstřebali,“ pravil úspěšný kouč. Co stálo za šokujícím vyřazením?



Zatímco v Madridu startovala dlouhá, bujará noc, fotbalisté City v naprostém tichu nasedli do letadla a vydali se na cestu domů na Ostrovy. Takové vyřazení bolí. Místo očekávaného postupu do finále vás nachytá soupeř na švestkách a v posledních minutách pošle ze hry.

„Byli jsme blízko, hodně blízko, ale nedokázali jsme to. Fotbal je nevyzpytatelný, musíme to přijmout a vstřebat,“ hlesl zklamaný kouč City Pep Guardiola po porážce 1:3. „Hráči jsou v šatně smutní, je to opravdu těžká situace. Musíme se zkoncentrovat a zvládnout poslední čtyři zápasy,“ zmínil závěr v Premier League, kde Citizens bojují o titul s Liverpoolem.

V Madridu přitom měli jeho hráči zápas dlouho pod kontrolou. Pozorně bránili jednogólový náskok po domácí výhře 4:3 z prvního dějství. V 73. minutě navíc Riyad Mahrez otevřel skóre utkání a Citizens se dostali do skvělého postavení.

Real ale v závěru vyslal všechno do útoku, tlak, snaha a víra v otočení zdánlivě ztraceného duelu se vyplatila. Střídající Rodrygo dvěma góly poslal zápas do prodloužení, kde z penalty rozhodl Benzema .

Hráči City nevěřícně koukali. Mnozí měli slzy v očích. Dobře věděli, že zápas si prohráli sami a naprosto zbytečně. Obzvlášť hořké je to pro kouče Guardiolu. Jeden z nejúspěšnějších trenérů světa působí v Anglii od roku 2016, se City vyhrál třikrát titul. Jenže Liga mistrů mu s klubem stále uniká. Zaznamenal už šesté vyřazení v semifinále (2009/10, 11/12 s Barcelonou, 13/14, 14/15, 16/16 na lavičce Bayernu, aktuálně se City). Ligu mistrů ovládl jako trenér dvakrát s Barcelonou, naposled v sezoně 2010/11.

„Zažil jsem v Lize mistrů porážky, také s Barcelonou jsme se dlouho nemohli dostat do finále. Je jasné, že tohle je pro nás složité,“ připustil Guardiola. „Naopak pro hráče Realu tohle bude mít pozitivní vliv,“ ocenil soupeře, který podobně jako v osmifinále proti hvězdám PSG zlomil nepříznivý vývoj a zahraje si o ušatý pohár ve finále s Liverpoolem.

Mundial: Historie dotáhla Real do finále, další kolaps Guardioly. Co quadruple Liverpoolu?
Video se připravuje ...

Guardiola vykřesal ze City úžasný kolos, stroj na výhry, který drtí soupeře na potkání. Jenže titul z Champions League znovu uniká. „Další ztracená sezona, jak jsme mohli prohospodařit dvougólový náskok,“ zlobí se fanoušci na sociálních sítích.

„Šílená střídání byli Sterling a Grealish, jak jsme mohli o takový náskok přijít?“ nechápali další. Jiní zase zpochybňovali výkon Kevina de Bruyneho, jednoho z nejlepších hráčů světa. „Ve velkých zápasech se schovává,“ dodali na adresu belgického lídra.

Guardiolův tým potřeuje obhájit titul, momentálně drží v tabulce jednobodový náskok na Liverpool. Zbývají čtyři utkání, v nichž se City musí oklepat, pokud chtějí myslet na obhajobu v Premier League a zahladit zklamání na evropské scéně.

GUARDIOLOVÝCH POSLEDNÍCH 10 VYŘAZOVACÍCH FÁZÍ LM

sezona konec ve fázi klub soupeř
2021/22 semifinále Manchester City Real Madrid
2020/21 finále Manchester City Chelsea
2019/20 čtvrtfinále Manchester City Lyon
2018/19 čtvrtfinále Manchester City Tottenham
2017/18 čtvrtfinále Manchester City Liverpool
2016/17 osmifinále Manchester City Monaco
2015/16 semifinále Bayern Mnichov Atlético Madrid
2014/15 semifinále Bayern Mnichov Barcelona
2013/14 semifinále Bayern Mnichov Real Madrid
2011/12 semifinále Barcelona Chelsea

Góly

Domácí: 90. Rodrygo, 90+2. Rodrygo, 95. Benzema

Hosté: 73. Mahriz

Sestavy

Domácí: Courtois – Carvajal, Militao (115. Vallejo), Fernández, F. Mendy – Kroos (68. Rodrygo), Casemiro (75. Asensio), Modrić (75. Camavinga) – Valverde, Benzema (C) (104. Ceballos), Vinícius Júnior (115. Vázquez).

Hosté: Ederson – Walker (72. Zinčenko), Dias (C), Laporte, Cancelo – B. Silva, Rodri (99. Sterling), De Bruyne (72. Gündoğan) – Mahriz (85. Fernandinho), Jesus (78. Grealish), Foden.

Náhradníci

Domácí: Lunin, Fuidias, Alaba, Vallejo, Marcelo, Asensio, Ceballos, Camavinga, Jović, Vázquez, Rodrygo, Díaz

Hosté: Steffen, Carson, Aké, Zinčenko, Egan-Riley, Gündoğan, Grealish, Sterling, Fernandinho, Palmer, McAtee, Lavia

Karty

Domácí: Modrić, Carvajal, Militao, Valverde

Hosté: Sterling, Zinčenko

Rozhodčí

D. Orsato – C. Carbone, A. Giallatini (všichni ITA)

Stadion

Estadio Santiago Bernabéu (Madrid)

Manchester City Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud