12. září 2022 • 15:30

Inter proti Plzni: postrach Džeko a klíčový Škriniar. Recept? Odvaha

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
  • Co čeká Plzeň proti Interu Milán?Co čeká Plzeň proti Interu Milán?FOTO: Koláž iSport.cz

    V úterý zavítá do Štruncových sadů nejlepší italský tým posledních let. Po loňském titulu jsou současní vicemistři Serie A opět na nejlepší cestě bojovat o magické Scudetto. Nejstarší squadra celé soutěže zvládla i duel s FC Turín, když jí vítězství 1:0 zajistil gólem až v 89. minutě Marcelo Brozovič. „Ukázali jsme, že bojujeme jako tým. Už v úterý to ovšem musíme zopakovat v dalším těžkém zápase,“ je před duelem s Plzní obezřetný trenér Interu Simone Inzaghi, jehož kádr skýtá klubovou legendu či postrach viktoriánů.

  • Brankář-legenda

    Zde „nerazzurri“ bota rozhodně netlačí. Jak letní posila André Onana proti mnichovskému Bayernu v Lize mistrů (0:2), tak i dlouholetá stálice a kapitán Samir Handanovič v duelu Serie A proti FC Turín (1:0) předvedli špičkové výkony a Simone Inzaghi si brankářskou dvojici náramně pochvaluje. „Na oba se můžeme v těžkých chvílích spolehnout. Samir je náš kapitán a gólman číslo jedna. Já mám však to štěstí, že mezi něj a Andrého mohu zápasové zatížení rozložit,“ neprozradil Inzaghi, koho postaví v úterý v Plzni mezi tři tyče.

    445

    Tolik zápasů odchytal Samir Handanovič za Inter a je na 11. místě historické tabulky hráčů s nejvyšším počtem startů v klubu. Načal už svou 11. sezonu v barvách „nerazzurri“.

    Samir Handanovič je kapitánem Interu MilánFoto Reuters

    André Onana se pere o místo jedničky Interu MilánFoto ČTK / AP / Luca Bruno

  • Obranné trio

    Všem tifosi Interu spadl kámen ze srdce, když v létě nedopadla jednání mezi Milanem Škriniarem a PSG. Slovenský stoper je klíčovou postavou tříobráncového systému se Stefanem de Vrijem. Třetím do party pak střídavě bývá jeden z tria Italů Federico Dimarco, Alessandro Bastoni a Danilo D'Ambrosio. Všichni stopeři se rádi vydávají podpořit útočné snahy týmu. Post pravého halvbeka náleží všestrannému Denzelu Dumfriesovi, o druhou stranu se dělí ofenzivní Robin Gosens s defenzivnějším Mattiou Darmianem.

    398

    Tolik přihrávek v této sezoně Serie A vyprodukoval Milan Škriniar. Nejvíce z celé soutěže.

    Milan Škriniar patří mezi klíčové muže Interu MilánFoto Profimedia.cz

    Milan Škriniar svádí souboj s Maném v zápase Interu s Bayernem Mnichov v Lize mistrůFoto ČTK / AP / Luca Bruno

  • Nepropustná záloha

    Opravdový motor týmu. Trojice Nicolo Barella, Marcelo Brozovič a Hakan Calhanoglu znamená konstantní nebezpečí pro soupeřovu obranu a zároveň si pečlivě plní své defenzivní povinnosti. Při presinku společně s halvbeky vytvoří uprostřed hřiště těžko propustnou linii, jež zachytí velké množství teprve se rozvíjejících útoků soupeře. Hakan Calhanoglu, turecký internacionál, je navíc znamenitým exekutorem standardních situací. Každý roh i „přímák“ milánského Interu zavání gólovým nebezpečím, i když v probíhající sezoně má na kontě zatím jen jednu trefu.

    13

    Tolik průnikových přihrávek rozdal v tomto ročníku Serie A Nicolo Barella. Nikdo jich v nejvyšší italské soutěži nemá více.

    Nicolo Barella patří mezi klíčové hráče Interu MilánFoto Reuters

    Marcelo Brozovič rozhodl v závěru o výhře Interu doma proti Turínu, vedle něj je Hakan CalhanogluFoto ČTK / AP / Luca Bruno

  • Útok bez Lukaka

    „Nerazzurri“ sice bude chybět zraněný Romelu Lukaku, jeho náhrada je však noční můrou plzeňské Viktorie. Edin Džeko totiž Západočechům nasázel v osmi startech hned devět branek (dva hattricky!) a Plzeň je tak jeho oblíbeným soupeřem. Stejnou nálož nasypal bosenský střelec pouze Manchesteru United, proti němuž ovšem odehrál o dva duely více. Vedle Džeka pak nastoupí jeden z dvojice Argentinců. Lautaro Martínez i Joaquín Correa svým dynamickým pohybem a energií trhají obrany soupeřů.

    9

    Tolik branek nastřílel Edin Džeko v osmi střetech s Plzní – šest v dresu AS Řím (dva hattricky), dva v barvách Manchesteru City a jeden ještě v české lize co opora Teplic.

    Prosadí se Edin Džeko zase proti Plzni?Foto Profimedia.cz

    Romelu Lukaku kvůli zranění proti Plzni nenastoupíFoto Reuters

  • Variabilní systém

    Presink Interu začíná od dvojice hrotových útočníků, kteří zavírají průnikové přihrávky středem hřiště. Za nimi navíc číhá pětičlenná linie, což nutí soupeře k dlouhým přihrávkám do soubojů se stopery, kterým se v těchto duelech daří. V ofenzivě je milánský Inter velice variabilní a jeho hráči si často mění pozice. Obranné řady soupeře „černomodří“ rádi překonávají narážečkou či dlouhým míčem na vysokého útočníka, ať už na téhle pozici hraje kdokoli. Na míči jsou však trpěliví, o čemž svědčí průměr 460 přihrávek na 90 minut hry.

    2986

    Tolik přihrávek učinil Inter během úvodních šesti kol Serie A. Víc má pouze Neapol. Druhý je Inter i v počtu dlouhých přihrávek (275), jimž vévodí AC Milán.

    Stefan de Vrij kromě defenzivních činností ovládá skvěle i hru nohama, takže velkou měrou přispívá k počtu přihrávek InteruFoto ČTK / AP / Spada

  • Recept? Odvaha!

    Plzeň čeká po všech stránkách světové mužstvo, koneckonců své o tom ví Slavia, která před třemi lety dokázala v Miláně remizovat 1:1 a v závěrečném duelu skupiny Ligy mistrů podlehla v Edenu 1:3. K dobrému výsledku Viktorii dovede maximálně pečlivá obrana, jež nesmí dát útočníkům Interu vůbec možnost pohodlně pracovat s míčem. V ofenzivě jsou pak velkou šancí Viktorie brejkové situace a roztrhání pevné trojice stoperů s následným náběhem do uvolněného prostoru z pole, jako předvedl Bayern. Odvaha je nezbytností.

    10

    Tolik gólů inkasoval Inter během úvodních sedmi soutěžních zápasů této sezony. Osm branek obdržel v lize a dvě proti Bayernu v Lize mistrů.

    V úvodním zápase základní skupiny Ligy mistrů Inter Milán doma podlehl Bayernu Mnichov 0:2Foto ČTK / AP / Luca Bruno

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud