Jan Vacek
24. července 2023 • 21:00

Priske a spol. proti „svým“? Plusem odveta doma i koeficient Kodaně

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znovu po necelém roce vyrazí na sever. Jen vymění Konferenční ligu za blýskavější Ligu mistrů. A Norsko za… Dánsko? Pokud budou naplněny papírové předpoklady, srazí se Sparta ve třetím předkole milionářské soutěže s FC Kodaň. Druhou variantou, mnohem méně pravděpodobnou, je islandský Breidablik. Letenští každopádně klíčový dvojzápas rozjedou venku, hrát se bude 8., nebo 9. srpna. „Jestli chceme uspět, musíme porazit každého,“ burcuje kapitán Ladislav Krejčí.



Sparta a letní cesty do Skandinávie, to ne vždy evokuje zrovna příjemné vzpomínky. Malmö, Häcken, naposledy loni v létě i Viking Stavanger. Ani letos se tomuto směru Pražané nevyhnou.

Pondělní los třetího předkola Ligy mistrů jim přiřkl lepšího z dvojice FC Kodaň – Breidablik. Tedy velmi pravděpodobně prvního jmenovaného. Dánského mistra. Tým, ve kterém sparťanský kouč Brian Priske před sedmi lety strávil sezonu v pozici asistenta.

„Pokud narazíme na Kodaň, určitě to pro mě a další dánské kluky v týmu bude speciální. Známe je o něco lépe než ostatní soupeře. Ani na Islandu by nás nečekalo nic jednoduchého, ale Kodaň má velmi dobrý tým,“ prohlásil pro klubový web obránce Asger Sörensen.

Ještě před samotným losem došlo k tradičnímu zúžení potenciálních soupeřů. Největší hrozbě, tedy tureckýmu Galatasarayi, se mistr vyhnul. Stejně tak norskému Molde, na papíře možná ne tak silnému, ovšem extrémně nebezpečnému protivníkovi.

Zbyla Kodaň (či Breidablik, samozřejmě), z dané nabídky možná nejschůdnější varianta. Ovšem stále velmi náročná. Selanka to pro Spartu ani náhodou nebude. Vždyť svěřenci trenéra Jacoba Neestrupa hráli skupinovou fázi Ligy mistrů i v minulé sezoně a ve společnosti Manchesteru City, Dortmundu a Sevilly vyválčili tři body…

„Uvidíme, jak to nakonec dopadne. Kodaň je zajímavá, máme hodně Dánů, byl by to peprný souboj,“ pousmál se Krejčí.

V čele severské letky Sparty stojí pochopitelně Priske. A zrovna na konfrontace s Kodaní má úspěšný kouč dobré vzpomínky. Když vedl Midtjylland, proti úřadujícímu dánskému šampionovi měl vysoce pozitivní bilanci šesti výher, dvou remíz a jediné porážky.

„Bylo by úžasné si zahrát v Kodani. I proto, ž jsem v Dánsku nikdy nehrál, odešel jsem totiž hodně mladý. Líbilo by se mi to,“ zdůraznil Sörensen. „Osobně bych se určitě raději vydal na Island. Jestli ale chceme uspět, musíme porazit každého soupeře,“ doplnil Krejčí.

Jednu výhodu má Sparta už do začátku. Začínat totiž bude za dva týdny na hřišti soupeře, odvetu bude mít doma.

A ještě jedno velmi důležité plus, které rudým po losu spadlo do klína. Pokud by Sparta šla skutečně na Kodaň a dokázala ji následně i odvalit z cesty, automaticky by přebrala její vysoký koeficient. Ve čtvrtém předkole Ligy mistrů by tak byla mezi nasazenými. Stejné by to bylo i v případě neúspěchu a propadu do čtvrtého předkola Evropské ligy.

O tom ale nikdo na Letné teď nechce ani slyšet.

„Naším cílem bude postoupit bez ohledu na to, jakého dostaneme soupeře,“ ujistil už po nedělní ligové výhře nad Sigmou Priske.

Dánové ve Spartě

Realizační tým
Brian Priske hlavní kouč
Lars Friis asistent trenéra
Christian Clarup vedoucí fyzické přípravy
Lukas Babalola hlavní analytik
Hráči
Asger Sörensen střední obránce
Casper Höjer levý obránce

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud