10. dubna 2024 • 15:50

Xaviho krutý paradox: jakou roli v něm sehraje Mbappé? Souboj mladíků i cti

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Blaugranas se poprvé od roku 2021 protáhli do play off Ligy mistrů. Tehdy je v osmifinále odrovnal Kylian Mbappé, který má spoustu veselých vzpomínek na to, jak cupuje zadní řady Culés na kusy (hattrick na Camp Nou) a teď si hodlá vychutnat příležitost zalíbit se Realu před očekávaným přestupem na Bernabéu.



Ten krach z února 2021 byl pařížskou vendetou a splaceným dluhem za La Remontadu, obrat z března 2017, kdy Barca prohrála v Parku princů 0:4 a tři týdny nato – před 96 tisíci Katalánců v hledišti – zázračně zvítězila 6:1. Tehdy Messiho, Neymara a Suáreze vedl Luis Enrique, poslední trenér, který navigoval tým s mottem Més que un club (Víc než klub) ke korunovaci v Champions League (2016). A právě on před památnou odvetou vyhlásil: „Když nám někdo dokáže vstřelit čtyři góly, zvládneme jich dát šest.“

Teď je tu pěkný dějový oblouk „Luis Enrique se vrací na Camp Nou“ a bude zajímavé sledovat, jaký přístup zvolí. Bývalý kouč Španělska zná Barcu skrz naskrz a ví, jak Xavi přemýšlí. Tahle dvě mužstva si vyrobila chutnou rivalitu i kvůli Neymarovi s Messim (první do Paříže zběhl v létě 2017 za neslýchaných 220 milionů eur, druhý zdarma a z donucení o čtyři roky později) a nyní je pikantní návrat Ousmane Dembélého.

Katalánci nemají co ztratit a můžou hodně získat. Válec, kterým v osmifinále přejeli Neapol, byl v kontextu Xaviho vlády význačný. Byť už jednu velkou trofej získal (mistr La Ligy 2023), potřeboval tuhle ukázku síly v LM. A Barca taky. Jako značka, tým i instituce je příliš velká na to, aby seděla stranou, když zajiskří největší zápasy sezony. Teď je tu šance, jak napravit nedobrou kampaň a vymýtit jedno z traumat, jež v Evropě mají. V posledních letech v ní poznali jen zklamání. Legendární kolaps na Anfieldu (0:4) v květnu 2019, neslavný výprask od Bayernu (2:8) rok nato, poté Mbappého direkt (1:4) a nakonec potupné ztroskotání ve skupině (2022 a 2023) udělaly z Blaugranas terč posměchu.

Když s PSG zatočí, na klubové scéně s největším třpytem se zotaví. Spravedlivou kritikou Barcy – bez ohledu na výsledky – je nízká kvalita a hlavně kolísavost výkonů. To nemusí být nutně

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud