4. srpna 2009 • 05:00

Fanoušci Panathinaikosu: Milujeme klub jako heroin

Autor: tov
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to láska, oddanost až fanatismus. „Panatho moje, miluji Tě jako heroin, jako silnou drogu, jako hašiš a LSD.“ I to zpívají ve svých chorálech fanoušci Panathinaikosu, soupeře fotbalistů Sparty v dnešní odvetě 3. předkola Ligy mistrů.



Spartu čeká v Aténách téměř sedmdesátitisícový vroucí kotel na Olympijském stadionu. Ohlušujícími chorály, lesem vlajek i pyrotechnickými kousky jsou řečtí fandové proslulí, ovšem zrovna na Panathinaikosu nebyla donedávna podobná atmosféra vůbec obvyklá.

Nejvěrnější fanoušci, známí jako Gate 13, totiž byli v dlouholetém sporu s vedením klubu. A to kvůli mizerným výsledkům (Panathinaikos získal za posledních 13 let jediný titul, všechny zbylé pobral nenáviděný Olympiakos) a také kvůli tomu, že vedení Panathinaikosu ostře vystupovalo proti fanouškovskému tvrdému jádru.



Průměrné návštěvy kvůli vleklému boji poklesly na historické minimum pod 10 tisíc. Vše loni v dubnu vyvrcholilo masovou demonstrací příznivců, probíhající zároveň s ligovým zápasem proti Arisu. Zatímco na stadionu sledovalo duel pouhých 5 tisíc diváků, proti vedení klubu jich demonstroval až desetinásobek.

Nedlouho poté majitel Giannis Vardinogiannis konečně zredukoval svůj podíl ve fotbalovém klubu na 50 procent a s příchodem nového prezidenta Nikose Paterase zavládl mezi vedením a příznivci opět smír.

Loni v létě, kdy se Panathinaikos přestěhoval z chátrajícího stadionu Apostolase Nikolaidise zpět na Olympijský stadion, se tribuny opět zaplnily desítkami tisíc příznivců a to dokonce i na přátelské zápasy. Víc než 20 tisíc fandů si koupilo permanentky, čímž vytvořili řecký rekord.

A kapitán Giorgios Karagounis před startem sezony prohlásil: „Naší největší posilou je návrat fanoušků.“ Jejich sílu dnes okusí i Sparta.

Překlad chorálu Horto magiko (Kouzelný plevel):
Je to kouzelný plevel,
dej mi trochu ochutnat,
abych mohl snít o mém PAO
a křičet až k Bohu:
Panatho moje,
miluji Tě
jako heroin, jako silnou drogu
jako hašiš
a LSD,
celý svět je s Tebou jako opilý.
Panathao moje
miluji Tě,
kdekoliv budeš hrát, já Tě
vždycky budu doprovázet.
PAO tady,
PAO tam,
kdekoliv budeš hrát,
budeme vždycky spolu
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud