29. dubna 2010 • 10:04

Catenaccio: Mourinhova zbraň z dávnověku

Autor: fej
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to takový fotbalový golem, zbraň z dávnověku této hry. Ale pořád funguje. Inter Milán díky catenacciu, proslulému defenzivnímu systému, postoupil do finále Ligy mistrů přes mistry útoku, katalánskou Barcelonu.



„Uspěl s tím už trenér Rehhagel, který na mistrovství Evropy 2004 dovedl Řeky k titulu,“ připomněl ve studiu České televize expert Pavel Karoch. „Je vidět, že catenaccio pořád funguje,“ dodal.

José Mourinho, svérázný kouč nynějšího Interu, pak přidal další úspěch této taktiky. A projevil se jako velmi učenlivý nástupce spoluzakladatele tohoto systému.



Vždyť catenaccio – v překladu zavřené dveře – je rodinné stříbro milánského Interu! Praktikovat ho totiž v moderním fotbale začal argentinský trenér Helenio Herrera, v šedesátých letech vládce lavičky Interu. S modročerným týmem (a s touto taktikou) pak vyhrál dvakrát ceněný Pohár mistrů evropských zemích, předchůdce dnešní Ligy mistrů.

Ve středu večer zavřel na Nou Campu bránu Portugalec Mourinho. „Ještě jsem nikdy neviděl hrát tým tak semknutě a defenzivně,“ divil se Yaya Touré, opora Barcelony.

„Zkoušeli jsme ji otevřít, ale soupeř byl velmi silný,“ přiznal domácí trenér Josep Guardiola. „I když jsme Barcelona, tak pro nás není jednoduché, když hraje devět soupeřových hráčů uvnitř jejich pokutového území,“ potvrdil, že také velkým mančaftům se proti tuhé defenzivě hraje velmi špatně.
Na Zlatana Ibrahimoviče, jediného hráče Barcelony se ihned vrhají hned tři hráči Interu Milán
Na Zlatana Ibrahimoviče, jediného hráče Barcelony se ihned vrhají hned tři hráči Interu Milán


Buďme k Interu upřímní: k nastolení této až cynické taktiky ho mírně dotlačilo také vyloučení středopolaře Thiaga Motty v prvním poločase. Ani před červenou kartou se však italské mužstvo směrem vpřed nijak nehnalo.

„Bojovali jsme až do krve,“ holedbal se Mourinho. Mohl však říci: Bránili jsme až do krve...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud