Karel Häring
17. srpna 2010 • 08:46

Bitva o zlatý poklad. Kdo získá 180 milionů?

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sto padesát pět milionů korun. Tahle astronomická suma zrychluje tep finančních ředitelů pražské Sparty a MŠK Žilina. A fanoušci obou klubů sní o bitvách v Champions League. O to vše se hraje v play off Ligy mistrů. Jeho první díl začíná dnes večer ve vyprodané Generali Areně.



Sparta má za sebou čtyři marné pokusy o průnik do společnosti, kam pravidelně patřívala. V návratu do Ligy mistrů jí stojí MŠK Žilina, slovenský šampion, jenž naopak myslí na svou historicky první účast mezi klubovými obry.

Zahalený nápis s oficiálním názvem stadionu, reklamy potažené modrým plátnem posetým hvězdami, symboly Ligy mistrů. I na tiskové konferenci stojí za zády Jozefa Chovance a Juraje Kucky panel se znakem soutěže a názvy sponzorů.


Naposledy se Letná zahalila do modrých barev v prosinci 2005, kdy remizovala s Thunem (0:0) a s poháry se neslavně rozloučila. Od té doby čeká na osmý start v LM. Aktuální kulisy ovšem připomínají, že už je blízko.

Evropská fotbalová unie po restrukturalizaci pohárů zařadila marketingově play off (4. předkolo) Ligy mistrů pod hlavní soutěž. Pro dnešní protivníky to znamená, že už postupem do této fáze soutěže si zajistili od UEFA příjem ve výši 2,1 milionu eur (52,5 milionu korun, tuto novinku přinesl jako první Nedělní Sport).

Ovšem teď leží v banku astronomických 180 milionů korun. To je částka za postup do hlavní fáze Ligy mistrů. Také bonus za průnik mezi elitu se dočkal po loňských pohárových reformách výrazného navýšení, v minulosti se suma pohybovala okolo 120 milionů.

Kouče Letenských čeká klíčový zápas.Foto Pavel Mazáč (Sport)


Poražený: 25 milionů

Pro vyřazeného je připraveno dvacet pět milionů útěchy za přesun do Evropské ligy. Rozdíl, o který se v nadcházejících dvou bitvách střetnou, tedy činí 155 milionů korun.

Na finanční injekci z evropských peněz už čeká Sparta čtyři roky, tučný, a kdysi téměř pravidelný příjem vyschl, což se projevilo na hospodaření klubu, který v uplynulých letech opakovaně končil ve ztrátě. Absence prostředků se musela projevit, vždyť v rozmezí let 1999 až 2005 vydělala za postupy do hlavní fáze a příjmy za bodové zisky 1,07 miliardy korun (v sumě nejsou započítány podíly z prodeje marketingových práv).


Letenským by proto účast mezi klubovou elitou přišla velmi vhod. Situace není taková, že by v případě neúspěchu zaklapli závoru a nasadili ceduli „krach“. Miliony by však výrazně přispěly ke stabilizaci. Ze Sparty by se nestal bohatý klub, jenž by začal platit dobré zahraniční hráče, ovšem pomohl by umořit závazky a taky by omezil nutnost prodávat hráče.

V Česku platí, že kluby vydělávají na svůj chod prodejem těch, o které je zájem. Jenže momentálně není jednoduché fotbalisty zpeněžit, i bohaté zahraniční celky pořádně rozmýšlejí, do koho se vyplatí investovat. „I proto by byl vzhledem k současné situaci postup důležitý,“ říká personální ředitel Sparty Jakub Otava.

„Účast v Lize mistrů má dva aspekty, prvním je garantovaný příjem od UEFA, druhý je nepřímý. Hráči se zviditelní a jejich cena se může zvýšit. Ukážou, že umí zvládnout těžké zápasy, nejen ty z české ligy,“ dodává.

Pokud Sparta nevyužije velké šance ve svůj prospěch a s Žilinou neuspěje, přesune se do základní skupiny Evropské ligy. Za start v této soutěži si připíše ke zmíněným dvaapadesáti milionům (za play off ) oněch pětadvacet.

Bony Wilfried (vlevo) zvyšoval už na 3:0 pro SpartuFoto Michal Beránek (Sport)


Výprodej by se nekonal


Nakolik by to ovlivnilo finanční situaci českého mistra, potažmo složení kádru? „Určitě by to nemělo žádný zásadní vliv,“ uvedl generální sportovní manažer Jozef Chovanec.

Také Otava vylučuje, že by Letenští v takovém případě sahali k velkým změnám. „Není to tak, že bychom museli měnit kádr.“

Podle zdrojů Sportu už Sparta na rozdíl od druhé poloviny uplynulé dekády v rozpočtu automaticky nepočítá s příjmy z lukrativní soutěže. Za základ je nyní brán postup do play off a start v Evropské lize. Když se podaří Champions League, je to navíc. I proto by v případě úspěchu mohla Sparta ještě jednoho hráče přivést.

K tomu musí vyřadit slovenského šampiona MŠK Žilina. Boj o miliony vypukne dnes ve 20.45.

Kolik vydělala Sparta v minulosti
Ročník 1999/2000: 248 000 000

Ročník 2000/2001: 145 000 000

Ročník 2001/2002: 248 262 000

Ročník 2003/2004: 197 391 000

Ročník 2004/2005: 118 615 000

Ročník 2005/2006: 112 901 000

částky jsou v milionech korun

Kouče Letenských čeká klíčový zápas.
Kouče Letenských čeká klíčový zápas.



Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud