15. srpna 2019 • 10:50

V Liverpoolu je chvíli a už má trofej. Adrián je jako Rocky, smekl Klopp

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V klubu ještě není ani dva týdny a už je hrdinou evropského Superpoháru a miláčkem liverpoolských fanoušků. Španělský brankář Adrián přitom na severu Anglie podepsal smlouvu teprve před týdnem jako volný hráč a původně měl být dvojka. Pak ale dokonale využil smolného zranění kolegy Alissona a přispěl v penaltovém rozstřelu k vítězství nad Chelsea 3:2.



„Obrovský příběh. Adrián! Jako Rocky !“ křičel šťastný Jürgen Klopp ještě na hřišti v Istanblu při prvních pozápasových rozhovorech Superpoháru a připomínal scénu z filmu Sylvestera Stallona z roku 1976. Adrián nebyl nejlepším hráčem zápasu, za Reds zářil dvougólový Mané. Španělův protějšek z Chelsea Kepa zase vytáhl fantastický dvojzákrok po rohovém kopu vítězů Ligy mistrů.

Jenže Adrián byl tím posledním, kdo se při finále dotkl míče. V páté sérii penaltového rozstřelu dokázal nechat nohy uprostřed branky. Přesně v místech, kam zakončoval mladý útočník Blues Tammy Abraham. „Věděl jsem, že jeho silná strana je po mé levé ruce, takže jsem tam šel a vychytal jsem ho pravou nohou,“ popsal klíčový zákrok.

Ve chvíli, kdy se na sociálních sítích rozjížděly diskuze, jestli v době kopu stál na brankové čáře, jak nařizují pravidla, už ležel vespod valné hromady svých spoluhráčů. Pak ho nesli na ramenou, pak zvedal Superpohár. To on ho vychytal.

„Před penaltami jsem mu řekl, že se může stát hrdinou. A on to dokázal, takže jsem rád za něj i za tým,“ prohlásil stoper Virgil van Dijk, zatímco španělský brankář stále hledal slova: „Nebylo to lehké léto, protože jsem nevěděl, za koho budu hrát. Jestli to bude ve španělské lize, či někde jinde.“

V týmu je přitom jen pár dní. Původně přišel na Anfield Road jako náhrada za Simona Mignoleta, kterého Reds pustili domů do Belgie. Měl krýt záda Alissonovi – neotřesitelné jedničce Liverpoolu. Jenže ten hned v prvním poločase úvodního zápasu Premier League zranil. A přišla Adriánova chvíle.

„Ani nevím, kde byl před dvěma týdny, když jsme hráli se Citizens anglický Superpohár. Ale předvedl neuvěřitelné zákroky. Je skvěle připravený a taky velký profík. O poločase byl v kabině hlasitější než já,“ prozradil Klopp.

Když byl v létě bez angažmá a neměl jasno o své další budoucnosti, připravoval se s poloprofesionály z UD Pilas doma v Seville. Nezapomněl a na ně a na rozloučenou celému týmu zaplatil vybavení.

V červených oslavách se vyjímal zelený gólman Adrián
V červených oslavách se vyjímal zelený gólman Adrián

Vzpomínal i na své začátky. Jako kluk začínal v útoku, bavilo ho dávat góly, jenže jednou jeho tým neměl brankáře, a tak se postavil mezi tři tyče „dokud se nějaký nenajde.“ O pár měsíců později už na nové pozici přijal nabídku Betisu a rozjela se kariéra ozdobená 125 starty (a 35 čistými konty) v Premier League.

Z nechtěného gólmana, který poslední zápas chytal v lednu a ve West Hamu se ho po konci smlouvy zbavili, je teď hvězda titulních stran. Připomíná se i čtyři roky starý penaltový rozstřel z FA Cupu mezi Hammers a Evertonem, který vychytal i sám závěrečnou proměněnou penaltou rozhodl. Fanoušci se teď kladivářům smějí na sociálních sítích, že brankář, se kterým se rozloučili, má Superpohár, zatímco oni jsou 40 let bez trofeje.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud