Jonáš Bartoš
18. dubna 2024 • 13:50

Česká čtvrtfinále v Evropě: drama i šok v Anglii. Napodobí Plzeň Slavii?

Vstoupit do diskuse
3
  • Připomeňte si česká čtvrtfinále v EvropěPřipomeňte si česká čtvrtfinále v EvropěFOTO: Koláž iSport.cz

    Už za několik hodin vyběhnou plzeňští fotbalisté do odvety čtvrtfinále Konferenční ligy proti Fiorentině. Ve Florencii mohou dokázat to, co se z českých klubů povedlo naposledy v sezoně 1995/96 Slavii pod Františkem Ciprem. Po domácí remíze 0:0 mají pořád solidní šanci. Deník Sport se podíval na pět českých čtvrtfinále, které kluby hrály v nedávné minulosti.

  • Slavia - Feyenoord

    Čtvrtfinále Konferenční ligy, sezona 2021/22
    Venku 3:3, doma 1:3
    Trenér: Jindřich Trpišovský

    V předminulé sezoně se Slavia s Feyenoordem potkala čtyřikrát. Ve skupině Konferenční ligy venku těsně prohrála a doma remizovala. V jarním play off postupně odklidila turecké Fenerbahce a rakouský Linec. Trpišovského parta postavená kolem Kúdely, Holeše nebo Olayinky cítila, že by v nejnižší evropské soutěži mohla jít daleko.

    Čtvrtfinálová repríza s Feyenoordem začala divokou remízou 3:3, v nastavení srovnával Ibrahim Traoré. Domácí odveta dopadla těžkými rozpaky. Šílená minela Aleše Mandouse a další hrubky v obraně znamenaly prohru 1:3. Slavia si na nepříjemného soupeře totiž hodně věřila...

    Aleš Mandous se po ráně Luise Sinisterry natahoval marně, Feyenoord šel do vedení 3:1 Aleš Mandous se po ráně Luise Sinisterry natahoval marně, Feyenoord šel do vedení 3:1Foto Michal Beránek (Sport)

  • Slavia - Arsenal

    Čtvrtfinále Evropské ligy, sezona 2020/21
    Venku 1:1, doma 0:4
    Trenér: Jindřich Trpišovský

    Slavia v evropském jarním play off postupně vyřadila Leicester i skotské Rangers, věřila si i na další ostrovní celek. Startovala na Arsenalu, kde přežila drtivé šance favorita. Domácí nastřelili tyč, břevno, běželi dvakrát sami na bránu a zahodili i další nadějné možnosti. Na konečných 1:1 ale srovnal v nastavení hlavou Tomáš Holeš, pro odvetu v Edenu byla partie skvěle rozjetá.

    Doma ale inkasovala Slavia tvrdý direkt. V úvodní pětadvacetiminutovce dal Arsenal v Praze tři góly, čtvrtý mu sudí neuznali. Podobnou smršť zažili slávisté ve čtvrtfinále na Chelsea, tam se ještě dokázali vzchopit a dotáhnout zápas do dramatického závěru. Arsenal naopak přidal čtvrtou branku a v klidu si došel pro postup. Ukázal jasnou dominanci a kvalitu.

    Slávista Tomáš Holeš vyrovnává v nastavení úvodní čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu na 1:1 Slávista Tomáš Holeš vyrovnává v nastavení úvodní čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu na 1:1Foto Profimedia.cz

  • Slavia - Chelsea

    Čtvrtfinále Evropské ligy, sezona 2018/19
    Doma 0:1, venku 3:4
    Trenér: Jindřich Trpišovský

    Pod Jindřichem Trpišovským hrála tehdejší Slavia mimořádně kvalitní evropský fotbal. Ze zvučných soupeřů si nic nedělala, v lize rovněž po letech maršovala k titulu. Kolem Vladimíra Coufala, Tomáše Součka či Milana Škody rostl jeden z nejlepších kolektivů novodobé éry Slavie.

    Po úžasném osmifinálovém dramatu se Sevillou si věřila i na Chelsea, v té době jednu z nejlepších fotbalových organizací světa. Doma prohrála těsně 0:1, ale za odvážný výkon sklízela chválu. Divoká přestřelka na Stamford Bridge začala katastroficky, ve 26. minutě slávisté prohrávali 1:4. Po přestávce ale dvěma krásnými zásahy zdálky snížil Petr Ševčík, domácí se až do konce klepali o výsledek i postup. Pražané sice vypadli, ale se vztyčenou hlavou.

    Fotbalisté Slavie se zdraví s hráči Chelsea po skončení úvodního čtvrtfinále Evropské ligy Fotbalisté Slavie se zdraví s hráči Chelsea po skončení úvodního čtvrtfinále Evropské ligyFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Sparta - Villarreal

    Čtvrtfinále Evropské ligy, sezona 2015/16
    Venku 1:2, doma 2:4
    Trenér: Zdeněk Ščasný

    Sparta prožívala mimořádnou jarní evropskou euforii. Kolem Jakuba Brabce, Ladislava Krejčího, Bořka Dočkala, Marka Matějovského nebo Davida Lafaty fungoval mimořádný kolektiv se sílou vlastních odchovanců. Letenští v play off odstranili Krasnodar i senzačně Lazio, když v Římě šokovali výhrou 3:0.

    Proti hravým Španělům už to ale dál nešlo. Cédric Bakambu dal v obou zápasech celkem čtyři branky, ofenzivní síla byla enormní. Po prohře 1:2 se Sparta pokusila o ofenzivní fotbal i doma. Villarreal ale soupeře vyškolil, ve 49. minutě vedl 4:0 a bylo hotovo. Domácí fanoušci odcházeli spokojenější po snížení od Dočkala a Krejčího.

    Fotbalisté Villarrealu oslavují gól do sítě Sparty Fotbalisté Villarrealu oslavují gól do sítě SpartyFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Slavia - AS Řím

    Čtvrtfinále poháru UEFA, sezona 1995/96
    Doma 2:0, venku 1:3 (postup)
    Trenér: František Cipro

    Rozjetá parta z Edenu kráčela za titulem a v Evropě hrozila slavným značkám. Pod vedením Františka Cipra a Josefa Pešiceho si na jaře 1996 vyšlápla i na AS Řím. V azylu na Strahově šokovala favorita doma, když vyhrála 2:0. První gól krásně zakroutil z přímého kopu Karel Poborský, pozdější hvězda letního EURO v Anglii, kde se odrazil k velké kariéře.

    V římské odvetě ale prožila Slavia peklo. Domácí v závěru vymazali náskok českého soupeře, v prodloužení dali gól na 3:0 a postupovali. Jenže ve 112. minutě práskl do balonu Jiří Vávra a životním gólem poslal Slavii senzačně do semifinále. Tým kolem Suchopárka, Kozla, Bejbla, Poborského, Šmicra nebo Vágnera nestačil na Bordeaux, kde zářila vycházející hvězda Zinedine Zidane.

    Vávrovo štěstí před 27 lety. Vávrovo štěstí před 27 lety.Foto Sport – J. Legner, P. Mazáč, Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud