Michal Petrák
2. května 2010 • 04:59

Kde hledat kořeny nenávisti mezi Baníkem a Spartou?

Autor: Michal Petrák, Sport - Richard Šíma
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden je největším klubem v západní polovině republiky, druhý vládne Moravě a Slezsku. Když na sebe narazí, je to jako střetnutí dvou nepřátelských kmenů. Sparta Praha a Baník Ostrava – kde se bere jejich nesmiřitelná nevraživost? Deník Sport zmapoval nenávist z pohledu obou táborů.



Do Ostravy na fotbal, do Prahy za prací! – to hlásá pozvánka na zápas do Ostravy na jednom z webů sparťanských fanoušků. Slogan přesně vystihuje, jak se nenávidí dva kluby z rozdílných kulturních prostředí...

ZAČÁTEK

Pohled Sparty: Sparta vnímala Baník jako svého rivala už déle, skutečná nevraživost se však začala formovat až po rozpadu federace. Do té doby sparťanští fans vedle Slavie považovali za největší „nepřátele“ slovenské kluby. „Určitě byly napjatější vztahy s Trnavou a Slovanem. Vznik samostatné ligy pak přispěl k tomu, že jsme svou pozornost upřeli víc na Baník. Navíc myslím, že v té době s nimi začali jezdit tvrdí polští chuligáni,“ vzpomíná Luboš Kolštrunk, veterán mezi fanoušky Sparty.

Pohled Baníku: Ostravští fans pociťují silné antipatie ke Spartě déle než pražští příznivci k Baníku. Už v osmdesátých letech se letenským fandům v okolí moravskoslezské metropole dobře nedýchalo. V roce 1983 napadli příznivci Baníku vlak, v němž jejich letenští rivalové cestovali na utkání svého týmu do Žiliny. A výjimkou už tehdy nebyly ani potyčky, které se děly „v rámci“ konání zápasů Baníku se Spartou, jež se hrály na Bazalech.


PŘÍČINA

Pohled Sparty: Je jich několik, ta základní je prostá – sparťané Ostravou a celým severomoravským a slezským regionem opovrhují. Baník je pro ně reprezentantem špinavého města a chudé oblasti. „Vaše bída – naše radost!“ křičí. Vadí jim i to, že se ultras Baníku druží s polskými chuligány z GKS Katovice. Přinejmenším v dřívějších dobách se rovněž sparťanský kotel vyznačoval tím, že nenáviděl narkomany – a podle jeho členů právě mezi příznivci Baníku takoví byli. Proto klubu přisoudili přezdívku podle drogy chudých, FC Toluen Ostrava.

Pohled Baníku: Antipatie Ostravanů k Praze se zdaleka netýkaly jen fotbalových příznivců. Pocit, že v Ostravě se dře a v Praze se vydělané peníze utrácejí, nevraživost tamního obyvatelstva k hlavnímu městu posilovala. Sparta byla navíc v Ostravě vždy vnímána jako protežovaný vládní klub. O důvod víc ji zcela nenávidět.

Fanoušci Baníku se nenávistí vůči Spartě netají...Foto ČTK


VZTAH

Pohled Sparty: Je vypjatý, po Slavii jsou Ostravané pro sparťany druhými největšími rivaly. „Možná bych je řadil i nastejno,“ uvažuje Kolštrunk. „Rudí“ hledí s nevraživostí na všechny moravské kluby, v případě Ostravy však s mnohem větší intenzitou. „Je to jiné než třeba s Brnem. Brňáci jsou patrioti, největší město na Moravě. Ostrava je špinavá, fanoušci Sparty na ni koukají s pohrdáním,“ vysvětluje rozdíl Kolštrunk.

Pohled Baníku: Fanoušci Baníku se rozhodně nemilují například s příznivci Olomouce nebo Brna. Nepřátelské pouto se sparťany je však zdaleka nejsilnější. Klub z Letné to v Ostravě odnáší za celou Prahu, protože například fanoušci Slavie mohou být v Ostravě docela klidní, totéž platí o vlajkonoších Bohemians 1905. „S těmi se baníkovci dokážou shodnout třeba i na společném choreu, když jde o dobro věci,“ říká Jiří Malvín, letitý příznivec Baníku.



ESKALACE

Pohled Sparty: Zřejmě nejsilněji nenáviděli sparťané Baník kolem roku 2004 – jednak jim ostravský klub vyfoukl mistrovský titul, jednak při zápase na Letné stoper Pavel Besta pošlapal sparťanskou šálu. „Besto, chcípni!“ vzkázali mu transparentem při dalším vzájemném zápase. Zlobu pocítil i Miroslav Matušovič, který půl roku po zisku titulu do Sparty přestoupil.

Pohled Baníku: První vlna opravdové nenávisti směrem z Ostravy ku Praze se přivalila s porevolučním obdobím. Do značné míry ji vyhrotila šarvátka na jaře roku 1991, při níž byl v Praze pobodán jeden z příznivců Baníku. Sparta v té době vládla lize, Baník měl ambice ji z trůnu sesadit, ale nedařilo se. Druhá vlna nastala po zisku titulu. Návrat Tomáše Řepky do Sparty ji jen přiživil.

Tomáš Řepka v době, kdy hrál za Baník. "To jsem ještě Spartu nenáviděl," směje se.
Tomáš Řepka v době, kdy hrál za Baník. "To jsem ještě Spartu nenáviděl," směje se.


Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud