Pavel Hartman
19. dubna 2011 • 11:18

Záchrana Slavie je blízko. Ale i daleko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA - Záchrana Slavie se na hřišti přiblížila, klubu jde však nadále o život. „Sešívaní“ včera v souboji sestupem ohrožených celků porazili Slovácko 2:0, ale v bitvě o ekonomické přežití nepokročili ani o píď. Fanoušci se tak aspoň pokusili údajného klubového majitele kontroverzního podnikatele Petra Sisáka vyhnat z Edenu sprškou nadávek.



Padne Slavia, nebo se udrží? Těžce zkoušený červenobílý národ se v nejdůležitějším souboji klubové historie dočkal malého pohlazení. Tým Michala Petrouše, který naposledy viděl výplatu loni v prosinci, sice hrozí bojkotem, ale včera nedal odevzdanému Slovácku šanci.

Po deseti minutách se po povedené hlavičce Josefa Kaufmana dostala Slavia do vedení a brzy po přestávce pohodovou výhru stvrdil Lukáš Jarolím střelou k tyči z přímého kopu.

„Vyhráli jsme zápas o šest bodů,“ konstatoval trenér Michal Petrouš. „Teď musíme do posledního dne doufat, že to dobře dopadne,“ připojil veterán Stanislav Vlček s tím, že by všechny hezké zápasy, které se Slavií zažil v Lize mistrů, vyměnil za její udržení při životě.

Semknutost Slavie nepřišlo včera na stadion do Edenu demonstrovat zaplněné hlediště, šestitisícovka nejvěrnějších však dělala, co mohla. Fotbalisté také.


Jenže není vůbec jisté, zda to bude stačit. V tabulce se mužstvo posunulo s osmadvaceti body na 10. příčku, což mu již téměř zaručuje místo i v příštím prvoligovém ročníku. Ovšem bude moci do něj naskočit? O to se nyní hraje, nikoli však na trávníku. Akutně klub potřebuje desetimilionovou injekci. Bez ní se může s profesionální licencí pro další sezonu rozloučit.

„Po té mediální výzvě se ozvalo hodně lidí, kteří by chtěli pomoci,“ konstatoval generální ředitel klubu Miroslav Platil. Jedním dechem však upozornil příznivce: „Slavia nepořádá žádnou sbírku, neexistuje žádné číslo účtu.“ To aby nenaletěli případným podvodníkům, kteří by se chtěli na slávistickém neštěstí hojit.

Jarlolím v souboji s Volešákem.
Jarlolím v souboji s Volešákem.


Jestli je konkrétní pomoc na cestě, zůstává tajemstvím. Tiskový mluvčí Ondřej Zlámal jen na toto téma řekl: „Pan Platil o víkendu pracoval intenzivně na doplňujících podkladech pro licenci. A dnes byl už v trošku lepší náladě než na konci minulého týdne.“

Možná i proto, že hráči se rozhodli, že k bojkotu ligových zápasů kvůli
nesplaceným dluhům zatím nepřistoupí.

Tlak na Slavii se však i tak zvyšuje. K jejím věřitelům se veřejně přihlásil Pavel Vandas, hráčský agent FIFA. Na licenční komisi zaslal písemné stanovisko, ve kterém říká, že mu „sešívaní“ dodnes dluží daň z přidané hodnoty z podílu za přestup Marka Suchého do Spartaku Moskva. Pokud se tohoto nedoplatku v dohledné době nedočká, plánuje vše vymáhat prostřednictvím civilního soudu.

Tentýž muž se obul i do hospodaření Slavie v éře Tomáše Rosena a Petra Doležala. Ilustroval to na rozporu číslech za transfer Suchého do ruské metropole.

„Pan Platil do médií prohlásil, že Marek odešel za 98 milionů korun. Já dostal dopis od právního zástupce Slavie, že přestoupil za 600 tisíc eur (zhruba 15 milionů korun),“ uvedl Vandas v rozhovoru pro MfDnes.

Včerejší výhra Slavii potěšila, ale v jejím boji o holý život neřeší vůbec nic. Ten i nadále trvá.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud