Michal Koštuřík
24. května 2011 • 14:30

Slavná Zbrojovka je na prodej: Za 70 milionů

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FC Zbrojovka Brno. Zavedená značka se slavnou minulostí je na prodej! Údajně za 70 milionů korun! Podnikatelé Roman a Stanislav Prosové se už delší dobu pokoušejí klub udat solventnímu zájemci, ovšem nedaří se jim to. Pád do druhé ligy navíc hodnotu jejich majetku výrazně snížil. Proto to vypadá, že se vlastnická struktura minimálně pro příští sezonu nezmění.



Šest let dotují brněnský fotbal Roman Pros a jeho méně nápadný bratr Stanislav. Další miliony však už do Zbrojovky pumpovat nechtějí. „Rádi by se klubu zbavili, ale museli by jít s cenou dolů,“ prohlašuje dobře informovaný zdroj Sportu. Sestup jejich plány vážně naboural, ačkoliv zájemci o odkup akcií existují. Jde prý o skupinu několika osob z Prahy a z Brna.

Ve fotbalovém zákulisí to není žádná novinka. O prodeji Zbrojovky se spekuluje už měsíce, konečná dohoda je však stále daleko. Hlavně kvůli vysoké částce.

Většinový vlastník klubu Roman Pros, jenž zbohatl na výrobě hřišť s umělým povrchem, už o fotbal nejeví zdaleka takový interes jako v minulosti. To zaníceně vyprávěl o útoku na titul a účasti v Lize mistrů.


Dnes se lze jeho vizím při pohledu na stav brněnského fotbalu jen hořce pousmát. „Nemělo se to stát,“ posteskne si nad ostudným sestupem kouč Josef Mazura, patriot a někdejší trenér Zbrojovky.

„Strašně mě to trápí, pro fotbal ve městě je to obrovská škoda. Je velký rozdíl, jestli se zachraňujete s mladými nebo se zkušenými hráči. Mělo by se hned postoupit zpátky, ale sám vím, jak je to těžké,“ upozorňuje na základě vlastní zkušenosti.

70
Tolik milionů korun podle informací Sportu požadoval většinový majitel klubu Roman Pros za prodej Zbrojovky Brno. Žádný zájemce částku zatím neakceptoval, po sestupu navíc půjde cena dolů.

Samotný Pros rozhovory odmítá, své pocity včera vyjádřil prostřednictvím tiskového mluvčího Borise Keky. „Roman je velmi zklamaný, rozčarovaný a smutný, je to pro něj svým způsobem osobní tragédie. Musí si ty věci srovnat v hlavě a hledat sílu pro další sezonu,“ uvedl Keka.

Příští týden proběhne zasedání představenstva, na kterém klub určí další směr svého vývoje. Už teď je jasné, že si Brno vytyčí za cíl bleskový návrat do nejvyšší soutěže.

„Nyní se řeší sportovní záležitosti kolem hráčských smluv. Prověřuje se, kdo má kontrakt i pro druhou ligu, s kým může trenér René Wagner počítat. Kouč bude mít při tvorbě kádru významné slovo,“ doplnil mluvčí.

Podle Luďka Zelenky, někdejšího prvoligového útočníka a hráče Brna, by se mělo vedení postavit k průšvihu čelem. Tajnůstkářství, kterým se brněnští šéfové v poslední době prezentují, mu je hodně proti srsti. A nepříjemně mu připomíná pražskou Slavii.


„Mám pocit, že se furt někdo za něco schovává. Pořádně nevím, kdo to tam řídí, kdo rozhoduje. Brno mi přijde jako bezhlavý rytíř,“ prohlašuje Zelenka, jenž všechny lidi v managementu Zbrojovky dobře zná. V klubu působil zrovna na začátku Prosovy éry.

„Roman se snažil vytvořit přátelské prostředí, my starší hráči jako já, Petr Švancara, Tomáš Polách a Honza Trousil jsme s ním občas zašli na pivo,“ líčí.

Tehdejšímu řediteli Radkovi Bělákovi se ale tyto dýchánky s majitelem nelíbily. Prosovi doporučil, ať má od hráčů větší odstup. Zámožný podnikatel poslechl a dnes se s fotbalisty stýká jen pracovně na stadionu. Jak dlouho ještě?

VELKÉ PÁDY
SPARTA PRAHA

Počet sestupů 1 (1974/1975)
Návrat okamžitě
Dlouhodobější krize vyvrcholila jediným historickým sestupem. A okolnosti byly dosti dramatické. Zachránil se Třinec díky lepšímu brankovému poměru, rozhodoval jediný gól: Sparta doma porazila Teplice 4:0, Třinec Bohemians 5:0. Za rok se Letenští vrátili a ani hrozbu pádu už nikdy nezažili.

SLAVIA PRAHA

Počet sestupů 3 (1951, 1960/1961, 1962/1963)
Návraty 1x za 2 roky, 2x okamžitě
Do roku 1948 nejúspěšnější klub nebyl pak komunistickou vládou milován. První pád zamezil možná větším komplikacím (obrovské zásahy režimu 1952), po druhém přišel rychlý návrat, po třetím na dva roky však hrozilo rozpuštění klubu. Slavii zachránily známé osobnosti v odboru přátel.

DUKLA PRAHA

Počet sestupů 1 (1993/1994)
Návrat až nyní
Umělý průnik armádního klubu mezi elitu (jen kvalifikace) v roce 1948 fanoušky naštval, ATK, ÚDA či Dukla, jak se vyvíjel název, si je 11 tituly dosti udobřil. Krach po společenských změnách v roce 1989 přinesla peripetie: zánik, sloučení s Příbramí, obnova s Duklou Dejvice. A nyní návrat.

ZBROJOVKA BRNO


Počet sestupů 7 (1946/1947, 1949, 1960/1961, 1966/1967, 1982/1983, 1990/1991, 2010/2011)
Návraty 3x okamžitě, 1x 4 roky, 1x 6 let, 1x 8 let
Vzestupy a pády. A měnění názvů – Židenice, Rudá hvězda, ZJŠ (Závody Jana Švermy), Boby, Stavo Artikel... Nejvíce však zakořenila Zbrojovka. Premiéra v lize náleží k ročníku 1933/1934 jako Židenice, první pád je trest po podezření z korupce, po níž opouštějí ligu tři kluby. Ani druhý není standardní, v době tvrdého komunistického režimu trpí všechny kluby, které dříve byly profesionální.
Brno tak čeká od roku 1949 na další ligový zápis osm let! A ještě jedna výjimečnost: přestože Zbrojovka vyhrála v ročníku 1985/1986 2. ligu, pro pokus o úplatek nepostoupila.

BANÍK OSTRAVA

Počet sestupů 2 (1939/1940, 1965/1966)
Návraty 1x za 3 roky, 1x okamžitě
Poprvé do nejvyšší soutěže postoupil tehdy SK Slezská Ostrava v roce 1937, pozici provinčního klubu doložil pádem za období protektorátu na tři roky. Po válce se Baník pozvolna dere k české elitě, sestup zažívá už jen jednou. Úspěchů v podobě čtyř titulů je nepoměrně více.

70 Tolik milionů korun podle informací Sportu požadoval většinový majitel klubu Roman Pros za prodej Zbrojovky Brno. Žádný zájemce částku zatím neakceptoval, po sestupu navíc půjde cena dolů.

Zklamaní hráči Brna po prohře v Příbrami, která potvrdila jejich sestup do druhé ligy
Zklamaní hráči Brna po prohře v Příbrami, která potvrdila jejich sestup do druhé ligy




Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud