Karel Häring
29. července 2010 • 12:43

Chovanec se zlobí: Liga škodí Spartě

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Sparty Jozef Chovanec se pustil do vedení Gambrinus ligy. Vadí mu, že nevyslyšelo žádost klubu o přeložení jejich utkání 3. kola v Českých Budějovicích z neděle na sobotu. „Nebylo nám vyhověno. Děkujeme,“ prohlásil ironicky po úterním vítězství ve 3. předkole Ligy mistrů nad Lechem Poznaň (1:0).



Den odpočinku, pak cesta do Polska a po ní je na řadě mimořádně důležitá odveta. Jen tři dny dělí Spartu mezi duely v Českých Budějovicích a v Poznani. Kouč Jozef Chovanec chtěl den navíc. Jenže televize, které navýšily sumu za vysílací práva, to nezajímá. Odmítají měnit program.

Sparta, která odehrála ve dvaceti dnech šest soutěžních utkání, prožívá termínově nabitý vstup do sezony. Bojuje o miliony z Ligy mistrů a do toho se jí kupí zranění hráči.

Sparťanský kouč Jozef Chovanec.Foto ČTK

„Proto jsme se na svazu dotazovali na možnost, zda bychom nemohli hrát v Českých Budějovicích už v sobotu, abychom před cestou k odvetě do Polska získali den odpočinku navíc. Vyhověno nám však nebylo. Děkujeme,“ rýpnul si v úterý večer trenér Jozef Chovanec. „Ale co naděláme? Musíme se se situací poprat a připravit se na příští zápas a věřit, že nás nepostihnou další zranění, která nás pronásledují zatím celý podzim.“

Už před utkáním generální sportovní manažer Letenských prohlásil, že v Česku je problém v tom, že kluby nemají sílu zareagovat, aby se ligové zápasy odložily. „Říká se pořád, že Spartě jdou všichni na ruku, jenže tomu se musím smát. Řeči o koefi cientech zůstávají ve vzduchu.“



Proč nevyšlo vedení ligy vstříc? Ředitel oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas říká, že jednak se český mistr dotazoval pouze telefonicky, tedy neofi ciálně, a hlavně žádost přišla koncem minulého týdne, kdy bylo pozdě.
V té době už byly rozdělené televizní přenosy 3. kola a duel Sparty v Českých Budějovicích si vybrala stanice Sport 2.

„Jestliže nedochází k termínovým kolizím, nezbývá nám nic jiného, než to televizím dát. Majitel práv na tom trval a my jsme v tu chvíli až druzí,“ vysvětluje s tím, že pokud by utkání neběželo na obrazovkách, nebyl by ze strany svazu problém souhlasit s přeložením na sobotu.

Trenér Sparty Jozef Chovanec se raduje z mistrovského tituluFoto ČTK


Lubas navíc dodal, že o důvodech nepřeložení zmíněného souboje informoval místopředsedu představenstva Sparty Dušana Svobodu, který podle jeho slov vysvětlení vzal. „A tím to pro nás skončilo.“

S žádostí o posun termínu střetnutí přišel letenský klub až poté, co Evropská fotbalová unie v polovině minulého týdne zamítla jeho žádost o výměnu pořadatelství duelů s Poznaní (Sparta chtěla začít venku) kvůli kolizi s čtvrtečním utkáním Evropské ligy mezi Plzní a Besiktasem, které se hraje na Letné. Místo toho UEFA posunula termín úvodního klání Sparty z Lechem ze středy na úterý.



V tu chvíli už bylo podle Lubase pozdě žádat o „únik“ z televizního duelu. „Televize si podle smlouvy ukazují šestnáct dní dopředu. Do té doby by se s nimi mohlo jednat o náhradním řešení.“

Baník Ostrava, druhý český pohárový zástupce, který je stejně jako Sparta ve hře už od 2. předkola, si zatím na termíny nestěžuje. „Necítíme žádný problém, hráváme teď ligu v neděli, jak si přejeme. Jen jednou jsme zaznamenali snahu ČT zařadit nás do pondělního programu, což by nebylo ideální, ale nakonec se tak nestalo,“ vzkázal tiskový mluvčí Baníku Igor Bruzl.

Jozef Chovanec a Tomáš Řepka na tréninku.Foto Pavel Mazáč SPORT


Sparta nyní poznává negativnější stránku novinky tohoto ročníku, v němž z každého kola vysílají televizní stanice čtyři přímé přenosy. Jenže za snížení manévrovacího prostoru se změnami termínů si kluby mezi sebe rozdělí ze zisku prodeje televizních práv o čtyřicet milionů korun víc než před rokem, přičemž příští mistr utrží 15 milionů korun, dvojnásobek dosavadní sumy.

I v dalších evropských ligách výrazně ovlivňují harmonogram zápasů televize. V Anglii či Německu se žádné výjimky neudělují (pokud není narušeno pravidlo minimálně dvou dnů odpočinku mezi střetnutími).

Například Liverpool musel tři dny před prvním semifinále Evropské ligy v Madridu nastoupit v pondělí večer k TV utkání proti West Hamu, třebaže se vědělo, že jeho cestu na jih Evropy prodlouží sopečný popel z islandské sopky.



Na druhou stranu existují ligy, v nichž jsou shovívavější. Francouzské Bordeaux letos na jaře úspěšně žádalo o odložení dvou ligových zápasů okolo úvodního osmifi nále Ligy mistrů v Pireu. Vyplatilo se, protože Plašil a spol. vyhráli na hřišti Olympiakosu 1:0 - a mimochodem, Řekové si stěžovali, že podobnou možnost nemají. Také v Turecku či na Ukrajině umějí vyhovět pohárovým účastníkům při změně termínu.

Lubas k tomu dodává, že pokud nedojde ke kolizi s televizí, případně s reprezentací, svaz nemá problém klubům vycházet vstříc.

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud