Pavel Kalouš
16. srpna 2010 • 19:58

První výhra: Teplice si poradily s nováčkem z Ústí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uf, konečně! Ještě na jaře bojovaly o titul, ale teď jsou vděční i za vydřené vítězství 2:0 nad nováčkem z Ústí nad Labem. Teplice až v dohrávce 5. kola Gambrinus ligy protrhly mizérii a v derby se svým sousedem si připsaly první výhru v sezoně. Premiérové tři body jim zařídily až čtvrt hodiny před koncem góly Mahmutoviče a Doška.



Byla to zvláštní podívaná. Hrálo se na teplických Stínadlech, ale doma byli oficiálně ústečtí fotbalisté. A zmatek v tom mělo i sedm tisíc fanoušků. Většina z nich byla až do léta zvyklá držet palce oběma týmům, jenže teď pořádně nevěděli, komu vlastně fandit.

Po vítězství 2:0 ale nebylo pochyb. Slavit se bude výhra Teplic. „Všichni jsme na první tři body čekali strašně moc dlouho, už bylo cítit napětí,“ ulevilo se kouči Teplic Jiřímu Plíškovi.

Tepličtí tak mizerný start do sezony už dlouho nezažili. Z bahna jim nakonec symbolicky pomohlo až vítězství nad Ústím, tedy klubem, který sami před lety zachránili před krachem a dodnes v něm drží 22 procent akcií. „Sedmdesát minut jsme byli Teplicím vyrovnaným partnerem, ale síla soupeře nakonec byla větší,“ uznal trenér Ústí Svatopluk Habanec.

Oba kluby dodnes pojí nezvykle pevný propletenec vztahů. Z Teplic do Ústí a obráceně ostatně pravidelně putují hráči i trenéři. „Měli jsme ústní dohodu, že hráči z Teplic za nás můžou nastoupit. V týdnu jsme se sešli s trenérem Plíškem a dohodli jsme se, že to platí,“ líčil Habanec.

A ohledy se nebraly ani na hřišti. Ústí dlouho drželo s Teplicemi krok, byť se soustředilo hlavně na obranu. „To je náš problém, místo abychom se rychle uklidnili, trápíme se a nemůžeme se prosadit,“ kroutil hlavou nad marnou snahou v útoku Plíšek.

Jeho tým se musel poprvé obejít nejen bez Štěpána Vachouška, ale také bez stopera Martina Kleina, který ve stejnou dobu v Turecku podepisoval čtyřletou smlouvu s tamním Konyasporem. Ten po Bořku Dočkalovi a Peteru Grajciarovi získal v krátké době už třetího hráče z české ligy.

Libor Došek se raduje z gólu do sítě Ústí nad Labem
Libor Došek se raduje z gólu do sítě Ústí nad Labem

Teplicím však spíš než obránce chyběli kreativní hráči do ofenzivy. Zatímco v roce 1952, kdy se oba kluby v první lize potkaly naposledy, padlo šest gólů, včera to dlouho nevypadalo ani na jeden.

Střeleckou mizérii dokumentoval třeba teplický Lukáš Zoubele, který se těsně před přestávkou zjevil sám před ústeckým gólmanem, ale ani nadvakrát ho nepřekonal. Ústí zase svou největší šanci spálilo po hodině hry, kdy z úhlu pálil do brankáře Martin Jindráček.

Gólu se však přesto diváci dočkali. Ve chvili, kdy teplický tlak gradoval, si v 73. minutě na Vidličkův centr naběhl Aidin Mahmutovič a pohotově rozhodl. Vítězství pak ještě v posledních minutách stvrdil přesnou hlavičkou střídající Libor Došek. „Doufám, že teď z hráčů konečně spadne nervozita,“ usmál se Plíšek.

 

FK Ústí nad Labem - FK Teplice 0:2 (0:0)
Branky:
73. Mahmutovič, 83. Došek. Rozhodčí: Zelinka - Chytil, Košec. ŽK: Doležal, Hyčka - Vidlička. Diváci: 7315.
Ústí n. L.: Novák - Polák, Džuban, Valenta, Hyčka - Doležal (89. Veverka), Martykán, Zachariáš, Volek (81. Benčík) - Jindráček, Kraut (74. Krbeček). Trenér: Habanec.
Teplice: Grigar - Vidlička, Matula, Hošek, Rosa - Ljevakovič, Kalivoda, Zoubele (70. Vondrášek) - Verbíř (76. Došek), Mareš, Mahmutovič (89. Siva). Trenér: Plíšek.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud