18. srpna 2010 • 15:53

Co chybí Slavii? Sešívaní potřebují "Bonyho"!

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes léto se zrodila nová Slavia. Přišli noví hráči, trenér Karel Jarolím pozměnil herní systém, zlepšila se atmosféra. Po pěti odehraných ligových kolech je jasné, že ne vše si dokonale sedlo. Je co vylepšovat.



Po pěti kláních má Slavia na kontě dvě výhry, stejný počet remíz a jednu prohru. Nic, čím by se mohl ambiciózní celek chlubit. Poslední zápas se červenobílým nevydařil vůbec, s Libercem padli v Edenu 1:3. To je varování

Obrana chybuje
Nejvíce to skřípe v defenzivní činnosti. Pět inkasovaných gólů v posledních dvou zápasech, to je příliš. Není to však tak, že by obrana permanentně hořela, spíše jde o zbytečné systémové a individuální chyby.

„Viděl jsem třeba zápas v Brně, a kdyby byli domácí v koncovce trochu schopnější, potrestali by Slavii víc než dvakrát, a to je alarmující. Obranná činnost se mi opravdu nelíbí,“ říká Luděk Zelenka, někdejší slávistický útočník.

Štajner může slavit, slávisté prohrávají.Foto Jaroslav Legner (Sport)


Podle něj chybí v defenzivě dirigent. „Postrádají někoho, jako je Řepka, kdo by ostatní usměrňoval. Třeba Benji Vomáčka takový typ je, jenže vzhledem ke své pozici v klubu, kdy je brán spíše jako náhradník, se do této role moc netlačí. Potřeboval by cítit větší podporu, pak by to zvládl,“ myslí si Zelenka.

Ve stoperské dvojici původně nastupoval vedle Petra Trappa Jiří Koubský, ten se však zranil a nahradil jej právě Vomáčka. Podle dalšího exslávisty Jiřího Lercha to však stále není ideální střed obrany.

„Ti kluci jsou šikovní, ale hrát ve Slavii, kde je obrovský tlak, je zase něco jiného. Když to srovnám se stopery Sparty, kde hraje Řepka a Brabec, je ten rozdíl obrovský,“ myslí si Lerch, člen mistrovského týmu Slavie z roku 1996, dnes trenér rezervy Českých Budějovic.



Není rozbíječ
Další problém je v útoku. Ten je však spíše personální. Slavii se ho přes léto nepodařilo vyřešit a doplácí na něj. Absence silového útočníka, hlavičkáře a jakéhosi rozbíječe typu sparťana Bonyho Wilfrieda je zjevná. „Bourač jako Wilfried, který podrží balon a je silný v osobních soubojích, mi citelně chybí,“ míní Zelenka.

Ovšem není to jen o útočnících. S Libercem nebyla kvalitní ani ofenzivní mezihra. „Na ofenzivě musí Slavia zapracovat, v posledním zápase totiž prakticky neexistovala. Bylo tam jen stereotypní nakopávání balonů, což je k ničemu. Kombinační fotbal, snaha jít do přečíslení, nic takového jsem tam neviděl. Slavia byla hodně pasivní a to se k ní nehodí,“ hodnotí Pavel Kuka, někdejší kanonýr „sešívaných“ a vicemistr Evropy z roku 1996.

Záložní formace v sobě přitom skrývá velký kombinační potenciál a v některých fázích ho Kisel a spol. naznačili. Technických a přemýšlivých hráčů je tam dostatek. Těch, kteří umějí obejít hráče a mají tah na branku, také. „Záloha je opravdu nadprůměrná, patří k nejlepším ve Slavii za poslední dobu,“ chválí Zelenka.

Červenobílý kotel v akci.Foto Jaroslav Legner (Sport)


Herní systém drží
Před sezonou avizoval trenér Karel Jarolím změnu herního systému, ze 4 - 4 - 2 přešel na 4 - 5 - 1. Této filozofie se drží stále, neustupuje z ní. Jen proti některým soupeřům a v některých fázích vsadí spíše na dva útočníky, kdy Stanislava Vlčka (nebo Jakuba Horu) doplňuje jeden z dvojice Karol Kisel, Milan Černý. Tento herní styl se zatím jeví jako vhodný.

„Tohle rozestavení kopíruje moderní trend a myslím si, že to Slavii sedí. Má na to vhodné hráče. Navíc to není hra na jednoho útočníka, dost často se na hrotu pohybují i tři,“ všímá si Lerch.

„Nová“ Slavia ovšem zatím nezáří, spíše se hledá. Nedělní domácí prohra s Libercem to potvrdila. „Není to hotový mančaft, když se podívám na hru Olomouce nebo Plzně, tak tyhle týmy jsou dál,“ soudí Zelenka. „Zatím je to málo, pokud chtějí do pohárů, měli by se zlepšit,“ uzavírá Kuka.

Zklamání domácích bylo veliké.
Zklamání domácích bylo veliké.


Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud