2. listopadu 2010 • 06:00

Slavia šetří. Končí Cipro i sportovní ředitel

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Slavia začala propouštět své zaměstnance! Řeší tím svou finanční situaci. Výpovědi se dotkly asi třicítky jedinců. Mezi nimi je také ikona klubu František Cipro nebo dosavadní sportovní ředitel Michal Šrámek.



Slavii tíží závazky. Mimo jiné dluží více než 100 milionů korun svému bývalému majiteli společnosti ENIC. Ekonomická situace klubu není dobrá. Vedení se tedy rozhodlo pro úsporná opatření. Včera šéfové červenobílých přiznali, že v rámci restrukturalizace propustili řadu zaměstnanců.

„Jedná se o první viditelné kroky vedoucí k zeštíhlení a zefektivnění provozu celé společnosti. Vycházíme z analýzy sportovních a ekonomických výsledků klubu,“ uvedl Miroslav Platil, generální ředitel klubu.



HLOUŠEK UŽ NEPOMŮŽE
První tým pražské Slavie bude ve zbytku podzimu postrádat útočníka Adama Hlouška (21). Ten se sice nedávno vrátil po vážném zranění kolenních vazů, ale svou výkonností trenéra Michala Petrouše nepřesvědčil. Bude se tak chystat na zimní přípravu, aby byl zcela fit pro jarní část sezony.
„Koleno má v pořádku, ale u takových návratů nemá smysl něco uspěchat a riskovat. Dohodli jsme se, že se zaměří víc na trénink, aby byl plně připraven na začátek zimní přípravy,“ řekl trenér Michal Petrouš.

Slavia nejprve nechtěla komentovat, kdo konkrétně výpověď obdržel, Platil však ve večerních hodinách Sportu některá jména potvrdil. „Ano, je pravda, že František Cipro v klubu končí,“ přiznal.

Cipro, jenž působil ve skupině skautinku, nechtěl cokoliv komentovat. „Nic vám k tomu neřeknu,“ omluvil se. Slavia vyhodnotila, že za současného ekonomického stavu a vzhledem ke sportovní pozici A-týmu není zahraniční skautink zapotřebí, a proto bylo toto oddělení zrušeno.

Cipro patří mezi legendy Slavie. Jako trenér ji dovedl v roce 1996 k titulu a také do semifi nále Poháru UEFA. Letos na jaře pomohl klubu ve chvíli, kdy odstoupil kouč Karel Jarolím. Cipro přerušil svou práci v oddělení skautinku a přesunul se do konce sezony na lavičku coby hlavní trenér.

„Františka Cipra si nesmírně vážím a osobně před ním smekám. Pro Slavii toho dokázal hodně. Bohužel to tak muselo být,“ říká Platil, který kromě něj sdělil nemilou zprávu také dalším zhruba třiceti lidem.



Někteří v klubu končí okamžitě, jiní až po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty. Padáka dostal také šéftrenér mládeže František Sluka. „Celá skupina lidí, kterou bych označil jako sportovní byrokracii, skončila. Došlo totiž k odtržení áčka i béčka, chyběla tam kontinuita,“ vysvětil Platil. Kromě Sluky končí i řada mládežnických trenérů, počet juniorských týmů to však prý nijak neohrozí.

V oblasti obchodu a marketingu také došlo k redukci. „Výsledky těchto zaměstnanců neodpovídaly jejich mzdové investici. Tohle všechno je běžná věc, která se děje v každé společnosti. Personální náklady patří k těm nejvyšším,“ dodal Platil.



S výpovědí ho předběhl jen Michal Šrámek, dosavadní sportovní ředitel, který ji podal sám. „V tu chvíli jsem nevěděl, že v pozadí se připravuje akce na propouštění trenérů,“ svěřil se Šrámek.

Ukončení zhruba třicítky pracovních poměrů je však pouze začátkem. Další vlna bude následovat. „V současné době se jedná o první fázi změn, samozřejmě že celý proces bude pokračovat i v nejbližší budoucnosti. Naším cílem je taková organizace klubu, která by vedla k plnění sportovních cílů v reálných ekonomických podmínkách. Náklady na chod klubu musejí odpovídat jeho reálným příjmům,“ uzavřel Platil.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud