8. listopadu 2010 • 19:36

Jasná výhra! Spartě pomohla cizinecká legie

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bezpečnou výhru 4:1 si připsali v ligové dohrávce fotbalisté Sparty proti Ústí nad Labem. Pod tři góly vítězů se podepsaly stejně jako v minulých zápasech zahraniční opory - první branku vstřelil Chorvat Pamič, druhou Kamerunec Kweuke a třetí Wilfried z Pobřeží slonoviny.



Výhra vrátila Spartu na druhé místo tabulky, kde má v polovině soutěže devítibodovou ztrátu na Plzeň.

Sparta vstoupila do utkání podle předpokladů velkým náporem, který korunoval už 134 sekund po výkopu obránce Pamič, jehož dělovka prošla hradbou těl za záda gólmana Nováka.



Od té doby ale začalo tradiční trápení mistrovského celku s defenzivou soupeře, který přitom nepřijel s obvyklou "zákopovou válkou", jako to mívají hosté na Letné ve zvyku.Příští minuty sledovaly prořídlé ochozy střelecké pokusy Severočechů.

Řepka bojuje o míč s Michalem Doležalem a Janem Martykánem z Ústí.Foto Pavel Mazáč (Sport)


Nejslibnější z nich vyslal Jindráček, ale Blažek byl na místě. Další střely mířily mimo.Sparta sice měla ve vytrvalém dešti míč na kopačkách mnohem častěji, ale bez kýženého efektu.

Několikrát se sice do šance dostávali Kweuke s Wilfriedem, ale ke škodě své i týmu byli při řešení akcí příliš sobečtí. Nejblíže druhému gólu byl Wilfried ve 23. minutě, kdy těsně minul opuštěnou branku. Kweuke se před poločasem obtočil kolem stoperů, ale jeho ránu zlikvidoval brankář.



Rozpačitý výkon domácích pokračoval i po pauze, ale rychlý gól přinesl uklidnění. V 53. minutě se rozběhl na pas od Pamiče Kweuke, hostující gólman Novák dostal ze souboje strach a kamerunský útočník po odraženém míči mířil do prázdné branky.

Jakub Podaný se prodírá obranou Ústí.Foto Pavel Mazáč (Sport)


Ze Sparty spadla nervozita a na ústeckou branku se začal valit jeden útok za druhým. Spolupráce dvou afrických útočníků skončila osmým ligovým zásahem Wilfrieda, který se svým parťákem oslavil gól tanečkem.

Závěr ale pojali domácí už příliš lehkovážně - několik šancí nedotáhli do konce, místo toho nechali bojovné hosty několikrát nebezpečně zakončit. Střídající Volek jedenáct minut před koncem mohl díky tomu snížit.

Kweuke ale ještě jednou ukázal svoji sílu: minut před koncem obešel, co mu stálo v cestě, a skvěle naservíroval míč před prázdnou branku, kde střídající Kadlec neměl problém přidat čtvrtou branku vítězů.

Sparta Praha - FK Ústí nad Labem 4:1 (1:0)

Branky: 3. Pamič, 53. Kweuke, 62. Wilfried, 89. Kadlec - 79. Volek.
Rozhodčí: Franěk - Lhoták, Moláček. ŽK: Sionko, Kweuke - Vrtělka, Doležal. Diváci: 5155.

Sestavy:

Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Vachoušek (87. Matějovský), Podaný (46. Zeman) - Wilfried (67. Kadlec), Kweuke. Trenér: Chovanec.

Ústí nad Labem: Novák - Hyčka, Džuban, Valenta, Polák - Doležal, Zachariáš, Martykán, Vrtělka (83. Gibala), Jindráček (72. Volek) - Krbeček (78. Kraut). Trenér: Habanec.

OHLASY PO UTKÁNÍ

Sparťané dnes jen částečně splnili přání svého trenéra, aby soupeře rozložili rychlým gólem. "Proti předchozím utkáním jsme úvod utkání zvládli, ale pak jsme až do poločasu některé akce řešili zbytečně individualisticky a kvůli tomu branky nepřibývaly. Po přestávce jsme změnili způsob hry, dávali jsme míče co nejrychleji do hrotů a to na rozdíl od postupné kombinace středem na soupeře platilo," prohlásil kouč Jozef Chovanec po vítězství, které mohlo být ještě vyšší.

Ústí podle něj i po inkasované brance hrálo velmi odvážně. "Hlavně jejich akce ze stran, ty mají nacvičené, v těch byli nebezpeční. Ale s naší nátlakovou hrou se pak už nedokázali vyrovnat," mínil Chovanec.

Méně radosti mu dělá pohled na ligovou tabulku, kde má obhájce titulu devítibodovou ztrátu na vedoucí Plzeň. "Je to velký rozdíl a Plzni je třeba k rekordnímu počtu bodů pogratulovat. Náskok je dán její hrou, zatímco my jsme na rozdíl od ní nedokázali zvládnout některé těžké zápasy," konstatoval.

Současné postavení Sparty v tabulce je však paradoxně lepší než v uplynulé mistrovské sezoně. V ní byli Letenští v polovině soutěže třetí s 29 body, letos mají na svém kontě o dva body více a jsou o příčku výše.

Ústecký kouč Svatopluk Habanec litoval nezvládnutých úvodů poločasů. "Pokaždé jsme nedokázali zachytit nápor Sparty a chvíli po té první brance jsem měl dokonce obavy, aby nás nečekal takový debakl jako v Plzni," vzpomněl si prý na sedmibrankový výprask z půdy ligového lídra.

Naštěstí pro jeho tým domácí nešli za výhrou tak úporně jako v osmém kole Západočeši. "Sparta má za sebou náročnou sérii, byla někdy nervózní v koncovce, a tak jsme až do poločasu drželi naději. Poslední možnost něco s výsledkem udělat přišla za stavu 2:0, kdy jsme neproměnili velkou šanci," hodnotil zápas trenér hostů.

Jeho tým chválili fanoušci i domácí hráči za otevřenou a líbivou hru, která působila mnohem odvážněji než výkony řady papírově lepších mužstev. "Nám ale není hluboká defenziva vlastní, nemáme takovou zkušenost, abychom mohli postavit hru na bránění. Je fajn, že nás všichni chválí za otevřenou hru, jenže žádný bodový efekt to nenese," řekl Habanec.


ilfried bojuje o míč s hostujícím Džubanem.
ilfried bojuje o míč s hostujícím Džubanem.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud