21. září 2011 • 11:23

Damková pod tlakem. Nadržuje Plzni, nese se fotbalovým zákulisím

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak už je to tady. Dagmar Damková nadržuje Plzni, nese se fotbalovým zákulisím. Její vazby na západočeský kraj a předsedu Romana Berbra, který je jejím životním partnerem, jsou nepopiratelné. Teď však údajně zasahují do její práce předsedkyně komise rozhodčích. Nasazuje prý sudí, kteří vědí, na kterou stranu mají hřiště naklonit.



Olomouc padla 2:3 neregulérním gólem v ofsajdu. Jablonec si stěžuje, že proti němu byla při prohře 2:4 odpískána přísná penalta. Takto hořekují soupeři Plzně z posledních dvou kol. Tedy z kol, kdy rozhodčí nasazuje nová předsedkyně jejich komise Dagmar Damková. A už se špitá, že klub z kraje, k němuž má blízko, protežuje.

Rozezlený střelec David Lafata po prohře v Plzni cítí křivdu a nemůže Damkové přijít ani na jméno. Naznačuje tím ledacos. Přitom na jaře, kdy severočeský klub porazil doma Spartu gólem, po kterém padaly hlavy dvou arbitrů, dobře věděl, že předsedou komise je Luděk Macela. Krátká paměť. A Gambrinus liga se opět zmítá v podezírání.

Protřelý funkcionář Miroslav Pelta, nejvyšší muž jabloneckého klubu, jenž v pátek kandidoval na místo předsedy FAČR, však zůstává nad věcí. „Samozřejmě jsem v Plzni také nebyl z výkonu rozhodčího nadšený, ale v žádném případě v tom nevidím ze strany předsedkyně komise úmysl,“ odmítá nacházet zákulisní tahy.

Nové šéfce komise rozhodčích věří, i když netají, že s jejím předchůdcem měl velmi dobré vztahy a jeho odvolání stále považuje za nelegální. „Ona je ovšem ženská, která to má v hlavě v pořádku,“ charakterizuje Pelta Damkovou.

„Pro ni by bylo špatné, kdyby se dlouhodobě razila teorie, že podporuje Plzeň. Podle mě to takhle určitě není. Že se to zrovna teď sešlo? To je vždy shoda okolností,“ ví za léta, co se pohybuje ve fotbale, že se přihodí ledacos.

Damková se při dotazu, jestli Plzeň neprotežuje, zasměje. Není to však smích přinášející ulehčení, ale hořkost. „Co na to mám říct?“ ptá se naopak sama. „Nevím, jak takovému obvinění mám čelit.“ Jak sama často zdůrazňuje, nespadla z Marsu a podobné názory očekávala. „Kdo mě ovšem zná, ví, že jsem férová,“ zdůrazňuje svou profesionalitu.

Chyby rozhodčích ve prospěch Plzně ji nesmírně mrzí. „Mohu jen přísně trestat, víc nic,“ přiznává si bezmocnost proti nařčením. Na zápas s Olomoucí nasadila Pavla Královce, českého nejlepšího rozhodčího na mezinárodní listině.

„Utkání zvládl a nemůže za omyl, který udělal asistent,“ hájí ho. Ale neobhájí dosti přesvědčivě, Královec totiž pochází z Domažlic, tedy ze západních Čech. A chybujícího asistenta Ondřeje Pelikána stihl trest na pět kol.

Nyní se bude projednávat utkání s Jabloncem a sporné verdikty hlavního Jana Jílka. „Zatím jsem si je neprohlédla, čekám na DVD,“ nemíní hodnotit bez pečlivého prostudování záznamů. „Ale potřebuju i názory dalších odborníků, proto bych přivítala, kdyby komise fungovala,“ vyzývá vedení FAČR, aby konečně jednalo. Její komise má totiž stále jen dva členy...

Plzeňskou posilu Řezníka zastavuje Kopic
Plzeňskou posilu Řezníka zastavuje Kopic

Vstoupit do diskuse
9

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud