30. listopadu 2011 • 12:00

Návrat velkého blondýna? Sparta uvažuje o Kováčovi

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chystá se na Letné návrat velkého blondýna? Dost možná. Mezi vytipovanými zimními posilami Sparty totiž figuruje i jméno Radoslava Kováče. Dvaatřicetiletý zadák, který oblékal rudý dres sezonu a půl, teď ve švýcarské Basileji vůbec nehraje.



Na první pohled to dává smysl. Sparta bude po plánovaných odchodech Tomáše Řepky a Ericha Brabce stopera určitě potřebovat, tak proč by jí trn z paty nemohl vytrhnout Radoslav Kováč, který prostředí v největším českém klubu dobře zná, a navíc má v současném působišti ke spokojenosti jen málo důvodů?

„Ano, Kováčovo jméno při projednávání zimních posil na Spartě padlo. Ale nic víc,“ říká muž, který je s přestupovou politikou ligového lídra velmi dobře obeznámen. „Vše je zatím jen ve stadiu úvah, ke konkrétním jednáním dosud nedošlo.“

To se však brzy změní. Už příští týden totiž vyráží do Basileje Kováčův agent Viktor Kolář, aby neuspokojivou situaci svého klienta řešil. „Čeká mě schůzka s prezidentem Basileje, na které se dozvím, co s Radkem dál zamýšlejí,“ potvrzuje Kolář.

Fotbalista s třiceti starty za národní mužstvo posílil švýcarského mistra letos v létě, West Ham United za něj inkasoval půl milionu eur. Zpočátku vše šlo jak po drátkách, Kováč se usadil v základní sestavě a o svém novém angažmá mluvil jen v superlativech. „Upřímně, tohle jsem nečekal ani ve snu. Jsem v Basileji několik dnů, ale cítím se, jako bych tu byl již několik let!“ prohlásil po prvním přátelském zápase v dresu nového klubu.

Idylka však vzala záhy za své. Obrana Basileje vyráběla zkraje sezony obrovské chyby a tým inkasoval spoustu branek - konkrétně jedenáct v prvních šesti kolech.

Jako hlavní viník byl označen Kováč, který se posadil na lavičku náhradníků - a už se z ní nezvedl. Za Basilej nastoupil naposledy 24. září. „I v klubu cítí, že to pro Radka není ideální,“ připouští Kolář. „Sám by chtěl samozřejmě hrát, ale svou pozici snáší dobře. Ví, že takový fotbal je.“

Radoslav Kováč opouští Premier League, odchází do švýcarského FC Basilej
Radoslav Kováč opouští Premier League, odchází do švýcarského FC Basilej

Basileji se daří, znovu vede švýcarskou ligu, a příští týden bude dokonce v přímém souboji s Manchesterem United usilovat o postup do jarních bojů Champions League.

Kováče posadil na lavičku už trenér Thorsten Fink a ani jeho nástupce Heiko Vogel příliš důvodů ke změnám v základní sestavě nemá. A pokud ano, Kováč rozhodně není jeho první volba.

Když v Lausanne nebyl k dispozici Aleksandar Dragovič, ukázal Vogel raději na třiadvacetiletého Gensérika Kusungu. „Chtěli jsme vsadit na rychlost,“ vysvětlil své rozhodnutí výmluvně.

Radoslav KováčFoto Sport - Barbora Reichová

Je tedy Kováčův odchod z Basileje na pořadu dne? „Není,“ tvrdí manažer Kolář. „Radek zrovna není typ, který by rád měnil kluby každého půl roku. A momentálně nemám na stole jasný požadavek od nějakého klubu, že by Radka chtěl.“

Ani ve Spartě zatím nejsou o této variantě pevně přesvědčeni. Hodně bude určitě záležet na názoru Jaroslava Hřebíka, který v zimě nejspíše vystřídá na postu sportovního manažera Jozefa Chovance.

Hřebík s Kováčem ve Spartě spolupracoval dva měsíce na začátku roku 2005, pak Kováč přestoupil do Spartaku Moskva. A Hřebík ztráty pozitivního lídra kabiny hodně litoval.

Proti Kováčovi však hovoří jeho nízká perspektiva a vysoké pořizovací i provozní náklady. Basilej by ho sotva uvolnila bez odstupného a gáže dvaatřicetiletého stopera či defenzivního záložníka by na Letné patřila určitě k těm nejvyšším.

„Basilej ho určitě nepustí zadarmo, ale pokud přijde slušná nabídka, dovedu si představit, že mu problémy dělat nebudou. V klubu jsou další dva relativně mladí stopeři, ti jako náhradníci stačí,“ říká Heiko Ostendorp, redaktor švýcarského deníku Blick, který je s poměry v basilejském klubu dobře obeznámen.

Zimní přestupové třeštění každopádně právě začalo.

Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud