5. prosince 2011 • 15:16

Sparta se rozloučila s Chovancem, jeho nástupce prozradí do Vánoc

Autor: pj, iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odvolání generálního sportovního manažera Jozefa Chovance je prvním krokem k reorganizaci chodu celé Sparty. Vedoucí tým ligy nástupce končícího GSM ještě neprozradil. "Konkrétní jména zveřejníme do Vánoc," slíbil nový místopředseda představenstva Sparty Lukáš Přibyl.



Přestože Sparta v sobotu porazila Jablonec 4:2 a udržela šestibodový náskok v čele tabulky, šéf klubu Daniel Křetínský si v neděli večer zavolal k sobě Jozefa Chovance, aby mu řekl, že ve funkci generálního sportovního manažera končí.
"Jedná se o oboustrannou dohodu ukončení spolupráce. Chtěl bych panu Chovancovi poděkovat za jeho práci ve Spartě. Všechno špatné nebylo, Sparta se bodové zlepšovala," uvedl Lukáš Přibyl, nový člen vedení klubu.

Pravá ruka Daniela Křetínského je jednou z nových tváří ve Spartě. "Není naší snahou dělat palácový převrat. Sparta má co dohánět, ale co se týče například práce s fanoušky a marketingu, je Sparta o třídu výš než ostatní kluby v Česku," dodal Přibyl.

Chovanec sice ve Spartě skončil, na klub však nezanevřel. "Já sparťan vždycky budu, na tom se nemění ani to, že jsme teď přerušili spolupráci. Na zápasy budu chodit vždycky rád a sledovat dění ve Spartě stejně, jako když jsem v klubu pracoval," uvedl odstupující GSM.

Tiskové vyjádření AC Sparta Praha
"Rozhodování bylo mimořádně složité. Ale pro návrh ukončit spolupráci byl argument, že z pohledu Sparty je zcela nezbytné dosáhnout letos na ligový titul a v příští sezoně postoupit do pohárové Evropy," píše se ve zprávě.

51letý kouč by se nabídkám od jiných klubů nebránil. "Na lavičku bych se klidně vrátil, s tím nemám problém. Ale raději bych volil ten model, ve kterém jsem fungoval ve Spartě. Takový způsob práce má budoucnost i v českých krajinách," myslí si Chovanec.

Sám přiznal, že už během angažmá na Letné ho některé kluby oslovily.

"Měl jsem jich hodně. Ale odmítl jsem je, protože jsem chtěl dodržet angažmá na Letné," řekl s tím, že nabídka Budějovic, kterou měl, už neplatí.

Co Chovancovi ve Spartě definitivně zlomilo vaz je jasné. Vyřazení v předkole Evropské s Vaslují znamená roční absenci v pohárech, čemuž Daniel Křetínský nechtěl nečinně přihlížet.

"Nejde jen o Vasluj, ale o nesplnění dalších cílů. Žilina v minulém roce, nezískání titulu. Rozhodli jsme se ke změně teď i z toho pohledu, že se tým může lépe konsolidovat směrem k evropským pohárům v příští sezoně," vysvětlil Přibyl.

Kdo Chovance ve funkci nahradí, Sparta zatím neprozradila. Vedení klubu se teprve chystá jednotlivé kandidáty do nového realizačního týmu oslovit. "Od 15. prosince bychom chtěli začít komunikovat konkrétní jména, očekávejte je do Vánoc. Do té doby konkrétní nebudeme," doplnil Přibyl.

S Chovancem končí i jeho podřízení v realizačním týmu včetně všech trenérů. Jeho nástupce, kterým bude podle všeho Hřebík, ale zřejmě řadu z nich do funkce vrátí, přinejmenším současného prvního trenéra Martina Haška. "Chceme dát novému manažerovi možnost vybrat si své spolupracovníky, aby byla od začátku mezi celým týmem důvěra a jasné kompetence," vysvětlil Přibyl.

Tiskovou konferenci jsme sledovali ONLINE.

| ONLINE z tiskovky Sparty o odvolání Chovance |

15:12 Tisková konference s odvolaným GSM Sparty Jozefem Chovancem a novým místopředsedou představenstva Lukášem Přibylem skončila.

15:10 "S každým členem realizačního týmu jsem mluvil osobně, aby náš verdikt slyšel. Jediný Tomáš Stránský, který byl na masérském kurzu, to ode mě slyšel telefonicky," odpověděl na poslední dotaz Přibyl.

15:09 "Teď si odpočinu, zítra je ukončení sezony, hráči mají dovolenou. Pak ale budu dál sledovat fotbaly v zahraničích, kde se hraje i v zimní pauze. Volno tedy využiju pracovně. Také pojedu na stáž," vzal si slovo odvolaný GSM Chovanec.

15:08 "K hráčským změnám dojde ještě před příchodem nového GSM, ale konkrétní jména také ještě nesdělím, chci to nejdřív říct samotným hráčům," vyjádřil se k možným hráčským pohybům Přibyl.

15:05 "Také dojde na reorganizaci kompetencí v jednotlivých úsecích, ale určitě není naší snahou dělat palácový převrat. Sparta má co dohánět, ale co se týče například práce s fanoušky a marketingu, je stále o třídu výš než ostatní kluby v Česku," říká Přibyl.

15:04 "Od 15. prosince bychom chtěli začít zveřejňovat konkrétní jména, očekávejte je nejpozději do Vánoc. Do té doby konkrétní nebudeme," pokračuje Přibyl.

15:02 "Odpovědností nového GSM bude, zda bude chtít spolupracovat s lidmi, kteří se podíleli na práci ve stávajícím realizačním týmu. Je to opravdu na novém šéfovi. My mu do toho mluvit nebudeme, pouze dáme doporučení," naznačuje Přibyl kompetence budoucího GSM.

14:59 "Co se týče dalších jmen, ještě nebudeme konkrétní. Ještě musíme většinu vybraných lidí kontaktovat, což uděláme tento týden. Ve spolupráci s Jakubem Otavou, mnou i panem Křetínským budeme budovat nový realizační tým. Nejdřív jsme ale chtěli, aby byla ukončena spolupráce se stávajícím realizačním týmem," vysvětluje Přibyl.

14:58 "Každý máme nějaké CV, v trenérské branži to každý sleduje, projíždí. Pak si vybírá z jednotlivých kandidátů. Já ale sparťan vždycky budu, na tom nemění ani to, že jsme teď přerušili spolupráci. Na zápasy budu chodit vždycky rád a sledovat dění ve Spartě stejně, jako když jsem v klubu pracoval," pokračuje Chovanec.

14:57 "Bude se částečně měnit i struktura vedení, během prosince představíme nový personální tým a novou strukturu Sparty. Funkce generálního sportovního manažera zůstane, ale bude mít trošku upravené pravomoce. Některé přejdou z pozice GSM na Jakuba Otavu. Dojde i k dalším změnám, které budou pokračovat na jaře i v létě," pokračuje Přibyl.

14:53 "Sparta nechtěla dělat změnu v podzimní části, i když ten cíl nesplnila hned ze začátku. Z našeho pohledu nám zimní přestávka přijde ke změnám lepší než v létě, kdy bude EURO a hned poté kvalifikace do pohárů. Nejde jen o Vaslui, ale nesplnění dalších cílů. Žilina, nezískání titulu. Rozhodli jsme se ke změně teď i z toho pohledu, že se tým může lépe konsolidovat směrem k evropským pohárům," vysvětlil nový místopředseda představenstva Sparty Lukáš Přibyl.

14:51 "Pokud budou Blažek s Řepkou zdraví, mužstvu, kde budou působit, mají co dát. Je ale čas, aby přemýšleli o své budoucnosti. Přijdou další hráči, konkurence. Je na novém vedení, aby rozhodli, co s nimi bude dál. Už jsem s nimi mluvil, naznačovali jsme jim, že mohou skončit. Tomáš dostal férovou nabídku z Příbrami, ale odmítl jí. Zůstal ve Spartě, a pak se bohužel nemohl zapojit do přípravy," vyjádřil se k dvojici zkušených hráčů Sparty.

14:48 "Loňská sezona byla hektická, udělali jsme nejvíc bodů v historii Sparty. Sportovně jsme Plzni pogratulovali a začali novou sezonu. Ty stěžejní zápasy přišly hned z kraje, kdy jsme ještě nebyli kompletní. Po Vltavínu jsme se vrátili do sestavy s Tomášem, chytli jsme se. S Vaslují byli Řepka i Blažek u branek, to je jejich smůla. Za chodu jsme museli přebudovávat tým, dávali jsme šanci jiným, mladým. Oproti jaru jsme měli devět nových hráčů. Někteří hráči přišli později, byly i problémy se zraněními. Snažili jsme se z mužstva dostat maximum," ohlíží se za posledním rokem Chovanec.

14:47 "Na silvestrovském derby nebudu, nemůžu hrát, protože mám zdravotní problémy. Franta Straka nastupoval za Spartu, zase to bude jeho rozhodnutí. Samozřejmě to budu se zvědavostí sledovat v televizi."

14:46 "Kdyby se ozvala Slavia? Mám k tomu klubu velký respekt, mám tam spoustu kamarádů. Dřív to mezi kluby fungovalo daleko lépe, pak přišlo období urážek, na můj vkus to bylo moc. Mé myšlenky se ale určitě neupírají k tomuto klubu."

14:44 "Na lavičku bych se klidně vrátil, s tím nemám problém. Ale raději bych volil ten model, ve kterém jsem fungoval ve Spartě. Tenhle způsob práce má budoucnost," myslí si Chovanec.

14:43 Jakou máte představu po skončení ve Spartě? "Nejsem zvyklý na volno, rád bych kontinuelně rád pokračoval. Pokud by se nějaká nabídka objevila, zvážil bych, jestli se pro mě vyplatí."

14:42 "Jedna z dobrých věcí byl dobrý výběr spolupracovníků. Na ty jsem se vždycky mohl spolehnout, byl jsem spokojený."

14:42 Osvědčil se model s GSM a prvním trenérem? "Já si myslím, že ano. Tenhle model má i v našich končinách budoucnost," řekl Chovanec.

14:41
Které své kroky považujete za méně povedené? "Ještě nevím, jestli jsme probrali všechna pozitiva," usmívá se Chovanec. "Například u příchodech hráčů... Někdy se trefíte, někdy ne. To se určitě stalo. Ale důležité je, aby chyb nebylo moc."

14:40 Dostal jste nabídku na práci v jiném klubu? "Měl jsem jich už hodně během angažmá ve Spartě. Ale odmítl jsem je, protože jsem chtěl dodržet angažmá na Letné." Je pravda, že byly ve hře České Budějovice? "Ano, ale jejich nabídka už neplatí," odvětil Chovanec.

14:39
Šuškalo se, že od éry Petra Macha máte ve Spartě doživotní smlouvu. Co je na tom pravdy? "Kdyby jste přišli, tak bych vám všechny smlouvy ukázal. Tak to nikdy nebylo," směje se Chovanec.

14:39
Byla ve hře i varianta, že byste pokračoval ve Spartě v jiné roli? "Ne," odsekl pouze Chovanec. "Myslím si, že když přijdou nové tváře, přijdou změny, bude to důležité pro chod celého klubu," pokračuje Chovanec.

14:38
Na kterou věc jste nejvíce ve Spartě pyšný? "Začali jsme více spolupracovat s mládeží, dříve tolik mladíků šanci v A-týmu nedostávalo."

14:37
"Původně jsem spekulace komentovat nechtěl, ale musel jsem s tím pracovat a stejně jsme závěr podzimní ligové sezony zvládli dobře. Udrželi jsme náskok, což byla moje i klubová priorita."

14:36
Jak se vám pracovalo v atmosféře, když se o vašem odvolání spekulovalo? "Na tlak jsem zvyklý. Spíš jde o hráče, kteří to vnímají a potřebují cítit, že mají za sebou stálou osobu, za kterou můžou jít," podotkl bývalý GSM Sparty.

14:36 "Sparta má vždycky maximální cíle, a jejich naplňování není úplně jednoduché. Do pohárové Evropy není lehké se probojovat. Přáli jsme si Ligu mistrů, ale nevyšlo to," uvedl Chovanec.

14:35
Chovanec řekl, že neustále přemýšlel o tom, jak Spartu posunovat dál. "Myslím, že jsme dosáhli dobré úrovně. Ale protože jsem ve Spartě, fandím ji, tak chci, aby se posunula ještě dál."

14:34
Kdy jste pochopil, že konec je neodvratný? "V průběhu sezony jsme neustále v kontaktu s panem Křetínským. Věci jsme rozebírali i včera a vždycky jsme došli k nějaké analýze stavu, který byl."

14:34
Slovo si vzal Jozef Chovanec a odmítl, že by se jednalo o nejtrpčí odchod. "Takový je fotbal, ke změnám dochází," hlesl.

14:33
"Upozorňuji, že se jedná o oboustrannou dohodu ukončení spolupráce," řekl Přibyl. "Chtěl bych panu Chovancovi poděkovat za jeho práci ve Spartě. Všechno špatné nebylo, Sparta se např. bodově zlepšovala," pokračuje Přibyl.

14:32
Přibyl přivítal novináře na tiskové konferenci a zopakoval důvody, proč byl Jozef Chovanec odvolán z funkce GSM. Hlavním důvodem je neúspěch v pohárové Evropě.

14:30
Do tiskového střediska právě dorazil Jozef Chovanec a Lukáš Přibyl, staronový člen sparťanského vedení.

14:26
Novinářský sál se už poměrně slušně zaplnil, což dokazuje, že odvolání Jozefa Chovance je mediálně atraktivní téma.

14:05 V tiskovém středisku se scházejí první novináři, fotografové a televizní štáby, které Sparta od půl třetí začne seznamovat s detaily svého rozhodnutí rozpustit realizační tým.

10:00 Tisková konference začíná ve 14:30.

Jozef Chovanec
Jozef Chovanec

Chovanec řekl, že neustále přemýšlel o tom, jak Spartu posunovat dál. "Myslím, že jsme dosáhli dobré úrovně. Ale protože jsem Spartě, fandím ji, tak chci, aby se posunula ještě dál."
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud