8. března 2012 • 18:02

Překvapení! Nenáviděný Straka končí, trenér Slavie rezignoval

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
27
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

UVNITŘ ANKETA | U fotbalistů Slavie Praha nečekaně skončil trenér František Straka. Bývalý kouč Sparty se rozhodl rezignovat s tím, že nechce nadále vystavovat tým nepřízni fanoušků namířené proti němu, a představenstvo klubu dnes jeho žádosti vyhovělo. Straka se s vedením dohodl na okamžitém ukončení smlouvy, kterou měl v Edenu do 30. června.



"Jsem si moc dobře vědom toho, jak je pro klub i hráče důležitá podpora a přízeň fanoušků. Proto už nadále nechci hráče a mé spolupracovníky vystavovat negativním emocím a projevům, které doprovázejí každý zápas Slavie a které jsou mířeny výhradně na moji osobu. Cítím, jak moc to hráče herně i psychicky svazuje," uvedl Straka v prohlášení na klubovém webu.

Trenér, který v minulosti vedl velkého pražského rivala Spartu a označoval letenský klub za svou srdeční záležitost, nastoupil na lavičku Slavie 2. října.

Vršovický tým vedl v deseti ligových zápasech s bilancí tří výher, tří proher a čtyř remíz. Slavia je v tabulce momentálně na jedenáctém místě. Kdo bude Strakovým nástupcem, klub zatím neoznámil.

Třiapadesátiletý Straka byl od začátku svého působení v Edenu pod velkým tlakem fanoušků, kteří ostře nesouhlasili s jeho angažováním. Nelíbila se jim především trenérova sparťanská minulost. Příznivci při zápasech skandovali proti Strakovi nesouhlasná hesla a hlavně proto se prý zkušený kouč rozhodl rezignovat.

Vtipnější i méně vtipné transparenty volající po odstoupení Františka Straky byly k vidění v Edenu téměř na každém zápaseFoto Pavel Mazáč (Sport)

Slavii převzal po Michalu Petroušovi po zápase 9. ligového kola s Olomoucí a v následujících dnech zažil největší protesty. Neznámí chuligáni mu počmárali dům a na zeď nastříkali nápisy, ve kterých mu vyčítali, že zradil Spartu.

Neznámí pachatelé také instalovali na tréninkovém hřišti v Edenu symbolické hroby a kříže se jmény slávistického kouče a klubových funkcionářů. Před Strakovou premiérou na Žižkově dokonce fanoušci uspořádali protestní pochod Prahou a svůj nesouhlas dali výrazně najevo také při samotném duelu na hřišti Viktorie.

Straka uvedl, že se mu v průběhu sezony neodchází lehce. "Své rozhodnutí jsem dlouho zvažoval, samozřejmě mě mrzí, že odcházím od rozdělané práce, ale myslím si, že je to hlavně pro kluky v tuto chvíli nejlepší řešení," řekl kouč.

"Moc rád bych poděkoval celému týmu, který stál po celou dobu mého angažmá ve Slavii za mnou, a také všem lidem, kteří mi vyjadřovali podporu. Dávalo mi to motivaci do další práce," dodal impulzivní trenér.

Kdo bude jeho nástupcem a kdo povede Slavii v nedělním ligovém utkání s Jabloncem, zatím klub neoznámil. "Situací se bude v pátek zabývat představenstvo klubu. Bude řešit, kdo povede tým v nedělním zápase s Jablonce a případně také další výhled po tom nejbližším zápase," uvedla mluvčí Slavie Soňa Nouzáková. Je možné, že Slavii v neděli dočasně povedou asistenti Martin Poustka, Petr Vrabec a Martin Vaniak.

O Strakově nástupci se spekuluje již delší dobu, neboť bylo pravděpodobné, že po sezoně v Edenu skončí. Podle zákulisních informací by na lavičku Slavie mohli usednout například Vítězslav Lavička, který odejde ze Sydney, Dušan Uhrin mladší či nynější kouč Jablonce František Komňacký.

Slavia byla pátou Strakovou ligovou štací. Předtím vedl Teplice, Spartu, Plzeň a České Budějovice a jen na severu Čech vydržel déle než rok. Před třemi lety si vyzkoušel také post reprezentačního trenéra v přípravném duelu proti Maltě.

Slavia je prvním klubem, který mění trenéra už podruhé během této sezony. Nového kouče angažovaly Žižkov, Ostrava, Olomouc, České Budějovice a naposledy Bohemians 1905. Změny v realizačním týmu udělala také vedoucí Sparta.

 

Odstoupivší trenér Slavie František Straka po utkání s Příbramí
Odstoupivší trenér Slavie František Straka po utkání s Příbramí

Vstoupit do diskuse
27

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud