Jonáš Bartoš
12. března 2012 • 04:59

Motanice o ligového šampiona. Nejtěžší šichtu má Sparta a Plzeň

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

LOS TÝMŮ HRAJÍCÍCH O TITUL | Deset kol, třicet bodů. Ve hře o ligového šampiona zbývá velká porce zápasů, stát se může leccos. Vedoucí Sparta s tříbodovým náskokem před Libercem a devítibodovým na Plzeň a Mladou Boleslav zdaleka nemá nic jistého. O titul stále bojují čtyři celky, letenský tým má možná nejhorší los i zápasovou bilanci s ostatními konkurenty. Co musí Sparta na cestě k titulu ještě zvládnout? A čím jí můžou ohrozit ostatní celky?



Pro vývoj Gambrinus ligy budou klíčové zápasy v dubnu. Sparta má nyní před sebou duely s Baníkem Ostrava, derby se Slavií a domácí zápas s Příbramí. Letenský celek v dalších kolech čeká stěžejní období, kdy se potká s přímými konkurenty soupeřící o ligový primát.

Sparta jede sedmého dubna do Liberce, o čtrnáct dní později (21.) ji čeká dramatická řež v Boleslavi. S oběma celky současný lídr na podzim prohrál, žádnou ztrátu si Hřebíkova parta nesmí dovolit. Zvlášť, když ztratila body v domácím utkání s Viktorií Plzeň (1:3). Na druhou stranu pokud tyhle duely zvládne, těžko jí už titul někdo sebere.

Závěr ligy má ve srovnání s konkurenty lehčí. Doma hraje s Olomoucí a Bohemians, poté na Julisce s Duklou a ligu končí doma s Budějovicemi. Vyjma Dukly jde o celky ze spodku tabulky bojující o záchranu v soutěži. Byť na Olomouc musí dávat vzhledem k jejímu výkonu v Plzni velký pozor.

Sparťané děkují fanouškůmFoto Michal Beránek (Sport)

Liberec má před sebou duely v Olomouci, s Bohemians a na Dukle. Stěžejní zápas čeká Severočechy doma se Spartou, kde by teoreticky mohli smazat tříbodové manko na dosavadního lídra. Na podzim na Letné po parádním výkonu zvítězili 3:1, na ligového favorita si jistě Štajner a spol. věří.

"Je tam nálepka, že hrajeme o titul. Ale my s tím dokážeme žít," zůstává v klidu reprezentační obránce Gebre Selassie po senzačním obratu s Mladou Boleslaví. Pod Ještědem prožívají skvělou sezonu, tuší obrovskou šanci na urvání ligového primátu. A je dost dobře možné, že se o něm bude rozhodovat v posledním ligovém kole proti Plzni.

Gól! Gól! Liberec dokázal v nastavení vstřelit dvě branky a otočit tak utkání proti BoleslaviFoto Jaroslav Legner (Sport)

Plzeň na rozdíl od loňské sezony útočí ze závětří. Důležité vítězství na Spartě vlilo do mužstva koňskou dávku sebevědomí. Vrbův tým i po náročném období prošpikovaným zápasy v pohárové Evropě opět věří, že primát ligového šampiona dokáže urvat. Jenže v neděli přišel zkrat s Olomoucí, čímž si Západočeši situaci hodně zkomplikovali.

Příští týden jede Plzeň na horkou půdu do Jablonce, pak na Štruncovy sady přijedou zachraňující se Budějovice. Smrtící je především ligový finiš. Venkovní duel v Boleslavi, pak doma relativně hratelnější Příbram a závěrečná řež v Liberci.Stejně jako Sparta Plzeň hraje s oběma přímými konkurenty o titul venku.

Bakoš a Kolář oslavují první brankuFoto Michal Beránek (Sport)

Boleslavi se ze čtveřice týmů na špici dávají v boji o titul nejmenší šance. „Člověk může snít, ale měl by zůstat realista. Nevím, jestli jsme už v pozici, abych si mohl dovolit snít,“ říká o boleslavských ambicích hlavní trenér Miroslav Koubek.

Výhoda Středočechů spočívá v domácím prostředí. Plzeň i Spartu přivítají na vlastním stadionu, Spartu navíc dokázali přehrát i na Letné. V současné chvíli ztrácí na vedoucí tým stejně jako Plzeň devět bodů, což není nepřekonatelná ztráta. Přesto pravděpodobnost, že titul urve Koubkova parta, vypadá nejméně reálně.

Mladoboleslavští slaví gól na 1:0. Radovat se mohli až do devadesáté minuty, pak však přišlo osudné nastavení...Foto Jaroslav Legner (Sport)

Zbývající los mužstev hrajících o titul
Sparta (1., 20 zápasů, 46 bodů): Ostrava (d), Slavia (v), Příbram (d), Liberec (v), Teplice (d), Boleslav (v), Olomouc (d), Bohemians 1905 (d), Dukla (v), Budějovice (d).

Liberec (2. 20 z., 43 bodů) : Olomouc (v), Bohemians 1905 (d), Dukla (v), Sparta (d), Ostrava (v), Žižkov (d), Budějovice (v), Slovácko (d), Jablonec (v), Plzeň (d).

Plzeň (3., 20 z., 37 bodů): Jablonec (v), Budějovice (d), Ostrava (v), Slovácko (d), Žižkov (v), Hradec (v), Slavia (d), Boleslav (v), Příbram (d), Liberec (v).

Boleslav (4., 20 z., 37 bodů): Příbram (d), Hradec (v), Teplice (d), Olomouc (d), Bohemians (v), Sparta (d), Dukla (v), Plzeň (d), Budějovice (v), Jablonec (d).

Zasloužená radost olomouckých fotbalistů
Zasloužená radost olomouckých fotbalistů

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud