28. března 2012 • 02:35

Královcovi v Plzni poradil asistent. Cítím se strašně, uznal chybu

Autor: sh, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nespal, pořád se mu ta chvíle honila hlavou. Nejlepší český rozhodčí Pavel Královec uznal Plzni a jejímu střelci Marku Bakošovi v duelu s Č. Budějovicemi (4:0) neregulérní gól. A vinu z něj nesmývá ani fakt, že se nechal přesvědčit asistentem Radkem Kociánem, jenž vzal riziko rozhodnutí na sebe. „Cítím se strašně,“ přiznává.



Napřed gól Marka Bakoše platil, pak byl odvolán, pak znovu uznán. Takové divadlo předvedla čtveřice rozhodčích v zápase Viktoria Plzeň–České Budějovice (4:0) v čele s hlavním Pavlem Královcem.

"Vím, že verdikt byl chybný. Žádné porušení pravidla jsem neviděl, ale budějovičtí protestovali. Šel jsem proto zjistit informace," začíná s vysvětlováním sudí Královec.

"Asistent Radek Kocián tvrdil, že se nic nestalo, čtvrtý rozhodčí Petr Ardeleánu naopak Bakošovu ruku viděl. Už jsme odvolali gól a chtěli navázat přímým kopem od branky hostů, když do toho znovu vstoupil komunikačním zařízením Kocián, že je na milion procent přesvědčený, že gól byl dosažen regulérně a musíme ho uznat. Že riziko bere na sebe," pokračuje Královec.

Hlavnímu rozhodčímu ale předtím čtvrtý rozhodčí Ardeleánu hlásil, že Bakoš zahrál rukou. „Neměl jsem důvod mu (Kociánovi) nevěřit. Když vám to řekne kvalifikovaný asistent, nepochybujete. A navíc byl u toho blíž než já nebo čtvrtý rozhodčí. Takže pravděpodobnost, že to viděl přesně, byla větší,“ hájí se nejlepší český arbitr.

Rozhodčí Pavel Královec v debatě s plzeňským trenérem Pavlem Vrbou
Rozhodčí Pavel Královec v debatě s plzeňským trenérem Pavlem Vrbou


Že uznal neregulérní gól, zjistil Královec z televizních záběrů už v poločase. "Televizní záběry to jasně dokumentovaly, už to věděli všichni. Je těžké se s něčím takovým poprat, ale nic jiného vám nezbývá. Začít něco kompenzovat je největší nesmysl. Pak se už jen vezete a kupíte další přehmaty," přiznává chybu Královec.

V utkání Plzně s Budějovicemi neměla platit ještě třetí branka domácích, před kterou stál v ofsajdu Petržela. "Cítil jsem se strašně. Tohle znehodnotí výkon všech rozhodčích a nikoho nezajímá, že jsem tuhle situaci posoudit nemohl a je to zcela v kompetenci asistenta," mrzí Královce.

ROZHOVOR S PAVLEM KRÁLOVCEM ČTĚTE VE STŘEDEČNÍM SPORTU  

Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud