1. dubna 2012 • 22:07

Liberec zvítězil nad Duklou a díky zaváhání Sparty jde do čela ligy!

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Liberce se posunuli před pražskou Spartu do čela fotbalové ligy. Severočeši ve 23. kole zvítězili na hřišti Dukly 2:1 a využili odpolední prohry letenského týmu s Příbramí. Liberec má nyní na prvním místě dvoubodový náskok. Dnešní triumf Slovanu zařídili svými trefami Rilke se Štajnerem, domácí snížili díky Podrazkému. Liberec vyhrál počtvrté za sebou a připravil Duklu o jarní neporazitelnost.



Liberec se na Julisce představil po 17 letech a těžko si mohl přát lepší úvod zápasu. Hosté nejprve sice mohli být rádi, když sudí Jech po střetu obránce Nezmara s domácím Svatonským nenařídil penaltu, ale v páté minutě už šli do vedení. Štajnerovu kolmici převzal rozběhnutý Rilke a křížnou ranou pokořil Duklu stejně jako v podzimním utkání, v němž pražský celek překvapivě pod Ještědem vyhrál.

Pro Severočechy, kteří těsně před dnešním zápasem při rozcvičce přišli o zraněného záložníka Breznaníka, to byla motivace, aby říjnové klopýtnutí odčinili. Proti Dukle však neměli jednoduchou pozici.

Domácí ukazovali, že ne náhodou drží jarní neporazitelnost. Dnes je ale srážely nedotažené nadějné akce. Těsně před poločasem promarnil šanci na vyrovnání i nejlepší střelec Dukly Lietava.

Štajner hledá cestu k brance
Štajner hledá cestu k brance

Liberec ve druhém poločase skvělou bránil a podzimní porážku dnes Dukle vrátil. Výhru pojistil díky standardní situaci čtvrt hodiny před koncem. Fleišmanův trestný kop si našel Štajner, jehož neuhlídal domácí kapitán Gedeon, a přesnou hlavičkou zvýšil. Štajnerův třináctý gól v sezoně a jeho padesátý v lize Liberec nasměroval k šesté venkovní výhře z posledních sedmi zápasů.

Konec ale hosté prožili v obavách o výhru. Podrazký v 85. minutě precizním trestním kopem snížil a vzápětí mohl srovnat Lietava, kterého vychytal brankář Bičík. Liberečtí fotbalisté i tak se svými fanoušky mohli slavit postup na první místo v lize.

Dukla Praha - Slovan Liberec 1:2 (0:1)
Branka: 85. Podrazký - 5. Rilke, 75. Štajner. Rozhodčí: Jech - Marek, Nádvorník. ŽK: Pázler - Rilke, Bosančič, Fleišman. Diváci: 1683.

Sestavy:

Dukla: Rada - Hašek, Božič, Vorel, Vrzal - Svatonský (84. Marek), Gedeon, Hanousek, Malý (68. Podrazký), Pázler (73. Engelmann) - Lieteva. Trenér: Kozel.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Kelič, Fleišman - Rilke, Vácha, Janů (46. Šural), Bosančič (89. Ndemen) - Štajner - Rabušic (74. Hadaščok). Trenér: Šilhavý.

Hlasy trenérů

Liberecký kouč Jaroslav Šilhavý byl rád, jak dobře jeho tým využil šanci jít na první místo v lize. "Mám obrovskou radost, ale to nemůže trvat dlouho. Myšlenkami jsem už u zápasu se Spartou, který nás čeká za týden. Pro celý Liberec to bude zápas roku, snad bude vyprodáno. My bychom si přáli, abychom s fanoušky oslavili další výhru a mohli se radovat i s nimi," řekl Šilhavý po výhře na Dukle.

Hráči Liberce o prohře Sparty s Příbramí, která Slovanu vydláždila cestu k prvnímu místu, dobře věděli. A Šilhavý prý měl strach, aby jeho svěřenci neměli z kalkulací příliš zamotanou hlavu. "Mohlo to na nás zanechat i negativní efekt, ale naštěstí se to nestalo. Naopak nás to ještě víc vyburcovalo. Hráči byli zodpovědní, makali celý zápas a snažili se, abychom se na první místo dostali už teď," uvedl Šilhavý.

Euforii v libereckém táboře ale krotí. "Do konce ještě zbývá hodně kol. My si ale hodně vážíme výhry na Dukle. Věděli jsme, jak těžký zápas před námi je, ale zvládli jsme to," pochvaloval si Šilhavý.

Kouč Dukly Luboš Kozel po první jarní prohře zdrceně nevypadal, jen ho mrzela špatná efektivita týmu. "Nehráli jsme špatný fotbal, bylo to z naší strany dlouho slušné, ale platilo to jen po velké vápno. Nejsem spokojený s tím, jak jsme řešili finální situace. V tom byl soupeř lepší než my, využil naše chyby," řekl Kozel.

Liberec je pro něj nyní hlavním favoritem na zisk titulu. "S Plzní předvádí Liberec nejlepší fotbal v lize, na čele je Liberec zaslouženě," řekl Kozel.


Štajner hledá cestu k brance
Štajner hledá cestu k brance


Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud