Pavel Hartman
22. dubna 2012 • 16:11

Kam s ním? Sparta řeší, jestli je Jarošík stoper nebo záložník

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

MLADÁ BOLESLAV - SPARTA ONLINE 19:15 | Kam s Jiřím Jarošíkem? Prospěl by týmu víc na stoperu, nebo v záloze? Tohle nelehké dilema řeší Sparta. Dnes v Mladé Boleslavi (utkání sledujeme od 19:15 v podrobné ONLINE reportáži), kde Letenští potřebují vyhrát, měla zvítězit varianta číslo dva, nakonec se ale Jarošík postaví na stopera. Co bude dál?



Liberec jim z pátečního duelu s Viktorií Žižkov hodil čtyřgólovou rukavici. V tabulce jsou tím pádem sparťané čtyři body za ním. A do toho ještě přišly trampoty s číslem 39. Jiří Jarošík vstupoval do jara jako stoperská jednička. V pohárové odvetě v Jablonci se však z něj stal defenzivní záložník. A teď se fanoušci přou: Jaké místo bude pro něj a pro Spartu v mistrovském finiši lepší?

PROČ ČÍSLO 39 TÁPE?
1. Rychlost
Už není z nejrychlejších. Hbitý útočník má proti němu šanci. Podvědomě ho to limituje i při vytlačování obrany. Nevytlačuje ji tak nahoru, jak by měl.

2. Postavení
Rezervy má i v pokrývání prostoru. Jeho postavení tu a tam není správné.

3. Psychika
Pošramocené sebevědomí. Nečiší z něj suverenita, naopak vyhlíží nejistě. Přitom ví, že právě on by měl tým táhnout.

„Pro mě je Jirka stoper,“ odpovídá Dušan Uhrin starší, někdejší trenér Sparty. „Jeho posun do zálohy v Jablonci si vynutila nouze,“ dodává.
„Taky mi připadá spíš jako stoper, i když nějakou chybu tam udělal,“ připojuje svůj pohled Vladimír Táborský, také bývalý kouč letenského celku. „Ve středu hřiště je to víc o běhání a o všudybylství. Defenzivní záložník to musí všude čistit. A nejsem si jistý, jestli by tohle byla ještě parketa pro něj.“

Dnešek v Boleslavi se s jejich radami nepotká. Mario Holek není stále fit, a tak jeho pozici před středními obránci nejspíš zase zaujme Jarošík. Jenže nebylo by tomu stejně, kdyby byl Holek v plné kondici? Nejsou za vystrčením matadora z defenzivy výkonnostní důvody? I tahle verze se nabízí. Stačí si připomenout jarní rozjezd. Světoběžník Jarošík, který válel ligu v Rusku, Anglii, Skotsku i Španělsku, měl dát sparťanské obranné čtveřici jistotu, suverenitu i tvořivou rozehrávku. Místo toho však tápe. Kopíruje to i aktuální pohled na ideální jedenáctku deníku Sport. Jarošík z ní vypadl, ač v ní měl po podzimu pevné postavení.

Jeho trápení vyvrcholilo v utkání s Teplicemi čistým „namazáním“ na gól soupeře. Co s tím? „Není důvod, aby se Jirkovi nepovedl zápas jako proti Teplicím. Na podzim pravidelně nastupoval, poctivě odtrénoval celou zimní přípravu, má naši důvěru... Ale věřím, že se v příštích zápasech vyvaruje chyb a po může nám,“ konstatoval trenér Martin Hašek.

Jestli s ním do konce sezony počítá spíš do středu obrany, či do středu pole, to už neprozradil. Je to těžké rozhodování. Kdyby se Jarošík vrátil dozadu a vedle něj se postavil Erich Brabec, nezbylo by místo pro mladíka Jakuba Brabce. Přitom to je pro Spartu nejperspektivnější stoper a potřebuje ho ošlehat náročnými zkouškami.

Takže raději záloha? Proti je málo dynamiky v Jarošíkově hře a menší akční rádius. Ať už se miska vah převáží na jakoukoli stranu, jedno je jisté: Jarošík musí přidat. „Ale zase tak tragicky bych ho ani na jaře neviděl. U obránců jsou chyby vždy víc vidět než třeba u útočníků. Kweuke také chybuje, ulítne mu třeba balon při zpracování, jenže pak dá dva góly a nikdo už to neřeší,“ uvedl Táborský.


„Chybí mu sebevědomí,“ konstatoval Uhrin. „Osobně si myslím, že před zápasem s Teplicemi ho složilo dolů, když si přečetl palcové titulky v novinách, že je přerostlé dítě (tenhle příměr použil v dobrém v rozhovoru pro deník Sport Erich Brabec – poz. red.).“

Opravdu? Vždyť nejde o žádného zajíce, nýbrž protřelého fotbalistu. „Ale tohle zamává s každým. Věřte mi, vím to z praxe,“ namítl Uhrin.

Jak pomůže rozseknout případ Jarošík utkání v Boleslavi? Sparta si musí přát, aby její hvězda zabrala. Jinak může být po titulu.

Jiří Jarošík na tiskovce
Jiří Jarošík na tiskovce

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud