30. října 2012 • 15:23

Vstup volný! Do ligy mohou i týmy s nevyhovujícím stadionem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do první fotbalové ligy může v příští sezoně postoupit i tým bez odpovídajícího stadionu a další rok může hrát nejvyšší soutěž mimo své sídlo v pronájmu na místě, které splňuje potřebná kritéria. Během sezony ale musí postupující klub svůj stadion dobudovat, jinak se vystavuje sankcím v řádu milionů korun. Kluby z první a druhé ligy si to odsouhlasily na svém dnešním pravidelném zasedání.



Podle předsedy Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušana Svobody jde o vstřícné gesto směrem ke klubům, které mají ambice bojovat o postup mezi elitu, ale jejich stadiony zatím nemají prvoligové parametry.

Dosavadní praxe byla taková, že do první ligy nemohl postoupit klub bez odpovídajícího stadionu a zázemí. Mohl ji hrát pouze za předpokladu, že se přesunul na jiný stánek s potřebnou infrastrukturou a vybavením, ale výhradně ve svém městě.

Stěhování klubu za hranice města bylo od roku 2010 zakázané. Bohemians 1905 tak mohli ze svého "Ďolíčku" zamířit do sousedního Edenu, ostravský Baník zase díky výjimce v zimních měsících kvůli absenci vyhřívaného trávníku hostil své soupeře v jiné městské části ve Vítkovicích.

Ústí nad Labem třeba letos v červnu vyhrálo druhou ligu, ale o postup přišlo právě kvůli neodpovídajícímu stadionu. A do Teplic, kde hrálo své domácí zápasy v prvoligové sezoně 2010/11, už Severočeši znovu jít nemohli. Při nově stanovených pravidlech by nyní Ústí dočasně v Teplicích zase mohlo působit. "Kluby mimo Prahu a Ostravu byly v podstatě diskriminovány," uvedl Svoboda.

Ligové shromáždění stanovilo jedinou podmínku: kluby se sídlem v Čechách by musely pronájem odpovídajícího stadionu hledat pouze na českém území, Moravané by také zůstali na svém.

Představitelé LFA se nebojí, že by nové pravidlo kluby zneužily. "Sankce jsou nastavené tak, že si každý rozmyslí, jestli do první ligy bez svého stadionu půjde, nebo ne," uvedl Svoboda.

Postupující kluby bez odpovídajících stadionů se musejí zavázat, že do skončení dalšího soutěžního ročníku bude jejich domovský stánek splňovat všechna prvoligová kritéria. Bez ohledu na to, zda se tým v první lize udrží, či nikoliv.

"Nebude to tak, že někdo postoupí do první ligy, někde si pronajme stadion a na tom svém nebude nic dělat. Pokud do konce další sezony klub hrající v pronájmu svůj stadion nedobuduje, hrozí mu sankce v řádu milionů korun. A je jedno, jestli ten tým nejvyšší soutěž pro další rok zachrání," řekl Svoboda.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud