Pavel Kalouš
26. listopadu 2013 • 11:03

Sestup? Reálná hrozba! Sešívaní prožívají nejhorší sezonu historie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předposlední místo, pouhých třináct bodů a deset vstřelených gólů. Slavia už zase bojuje o život! Krize slavného klubu nabrala v polovině sezony takové tempo, že se i optimisté ptají: Může na jaře vážně sestoupit? V éře samostatné ligy je každopádně letos Slavia černému scénáři vůbec nejblíž.



Když si tuhle sportovní tragédii Slavia prožila naposledy, na světě ještě nebyli ani rodiče poloviny současného kádru „sešívaných“. Nepříjemný zážitek by si však přesně jednapadesát let od posledního pádu do druhé ligy teď mohla zopakovat i současná generace.

„Pokud nezačnou bodovat, sestoupit skutečně můžou. Jenom jméno Slavii nezachrání,“ varuje bývalý útočník a dnes trenér Robert Vágner. „Taky by mě nikdy nenapadlo, že by v Německu mohla sestoupit Hertha Berlín. A vidíte, stalo se to,“ varovně zvedá prst.

Tabulka po 15. kole Tabulka po 15. koleFoto spo
Pravdou je, že pokud by liga skončila dnes, místo Slavie by kvůli horšímu vzájemnému zápasu spadli Bohemians 1905. Na extrémně tíživé situaci to však nic nemění. „Možné je úplně všechno, ale pořád si myslím, že se zachrání,“ kroutí hlavou někdejší obránce Slavie Karel Rada.

Jenže po nedělní porážce 0:3 na půdě Slovácka už jde do tuhého, Slavia prožívá oficiálně nejhorší sezonu od rozdělení federace.

Patnácté místo, pouhých třináct bodů z patnácti kol a žalostné skóre 10:27. Tak mizerně na tom v polovině sezony klub z pražského Edenu za posledních dvacet let ještě nebyl. Symbolické přitom je, že nejhorších pět ročníků prožívají slávisté v posledních pěti letech. Tedy od chvíle, kdy v předkole Ligy mistrů vypadli s Tiraspolem a začaly se na ně valit finanční problémy.

Situace v tabulce je teď ale ještě vážnější než v sezoně 2010/2011, která málem vyvrcholila finančním krachem. Tehdy byla Slavia alespoň o dvě příčky výš a na kontě měla o dva body víc.

Nejhorší sezony po 15. kole Nejhorší sezony po 15. koleFoto spo
Úspěšnost týmů, které byly v polovině ročníku na sestupových příčkách, a přesto se zachránily, přitom činí jen 37,5 procent. 62,5 procent se naopak pakovalo níž. Z týmů na 15. místě se pak zachránila polovina. Šance pro Slavii tedy jedna ku jedné.

Co ještě mluví v neprospěch Slavie? Mizerná ofenziva, kterou má suverénně nejhorší v lize, neustále narůstající tlak i nefunkční efekt výměny kouče. Trenér Miroslav Koubek sice slávisty herně zvedl, jenže výsledky se ani tak nezměnily.

„Nemají tak špatný kádr, spíš na ty kluky dolehla psychická deka. Všechno se bude odvíjet od toho, co se v Edenu přes zimu stane. Když přijde nový majitel a přivede několik posil, věřím, že by to mohlo být dobré,“ uvažuje další bývalý slávista Tomáš Hunal.Sešívaní“ prožívají nejhorší sezonu v samostatné české lize a čeká je krutý boj o záchranu

Právě ke změně v majetkové struktuře Slavie, o které Sport informoval na začátku minulého týdne, se teď upírají naděje fanoušků. Dosud tajemný ruský investor, kterým by měl být podle MF Dnes Dmitrij Romaněnko, evropský zástupce ropného a plynárenského gigantu Lukoil, má od vlastníka klubu Aleše Řebíčka odkoupit polovinu akcií a přivést i několik posil.

Nejméně vstřelených gólů po 15. kole Nejméně vstřelených gólů po 15. koleFoto spo

„Podle mě až 70 procent výkonu tvoří psychika, když jste pod tlakem, častěji chybujete. Takže si myslím, že by stačili dva až tři noví hráči, kteří nebudou současnými problémy zatížení a zvednou postupně psychiku i ostatním. Ale je otázka, jestli na to bude ještě čas,“ krčí rameny Vágner.

Příklady jiných klubů, které se překvapivě namočily do boje o záchranu, totiž ukazují, že zimní přestávka většinou propad nezastaví. A obvykle je pak z toho nervák až do poslední chvíle.

Například Teplice, které byly loni v polovině sezony také předposlední, se nakonec na jaře zachránily až v předposledním kole. Stejné drama si v hororové sezoně 2006/2007 prožila i Olomouc, která definitivní jistotu získala také až jedno kolo před koncem.

Nedopadne Slavia tentokrát ještě hůř? „Kdyby se jí to nepovedlo, byla by to velká rána pro celý český fotbal. To, co teď ve Vršovicích předvádějí, je nedůstojné,“ dodává Vágner.

Jak dopadli namočení Jak dopadli namočeníFoto spo

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud