Pavel Kalouš
21. listopadu 2013 • 04:10

Prodat Rusům? Nutnost! Řebíček už ve Slavii utopil 600 milionů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukrativní zboží, nebo spíš drahá hračka, která majiteli přerůstá přes hlavu? V případě částečného přesunu Slavie do ruských rukou platí druhá varianta. Aleše Řebíčka vlastnictví trápícího se klubu finančně vyčerpává natolik, že je údajně ochotný pomoc přijmout i za cenu další ztráty.



Když před dvěma a půl lety vstoupil do zadlužené Slavie, byl bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček přesvědčený, že nejde o špatný obchod. „Myslím si, že minimálně to, co do klubu dám, dostanu zpátky. Investovat zrovna do Slavie se vyplatí, nejsou to vyhozené, ale dobře uložené peníze,“ řekl tehdy pro Sport.

Dnes už i on zřejmě tuší, že jeho prognóza hrubě nevychází. Naznačuje to i chystaný prodej 50 procent akcií Slavie ruskému subjektu, o kterém Sport informoval v pondělí. „Jestli se to stane, bude to akt čirého zoufalství,“ tvrdí zdroj Sportu obeznámený s děním ve Slavii.

Detaily transakce, která by měla proběhnout ještě do konce roku, zná jen úzký okruh lidí kolem Řebíčka a drží je v naprosté tajnosti. Top secret je především identita ruských byznysmenů. Chystaný obchod ale nepřímo potvrdil i generální ředitel Slavie Jaromír Šeterle.

Aleš Řebíček a pražská komunální politička Radmila KleslováFoto Jaroslav Legner (Sport)

„Nemůžu nic říct. Je to záležitost majitele, který jedná asi tak, jak popisujete. Ty věci jsou v jednání, a proto nemá smysl spekulovat,“ říká Šeterle s tím, že každý člen vedení je se změnami obeznámen jen částečně. „Když je to ku prospěchu klubu, je každá změna dobrá,“ dodává.

Otázkou zůstává, jestli to bude platit i v tomto případě. Jasné totiž stále není to hlavní – komu chce Řebíček kus Slavie prodat. Podle informací Sportu má jít o skupinu ruských a českých podnikatelů, kteří působí i v Česku, ale své peníze vydělali hlavně v Rusku.

Jejich zájmy pak má ve Slavii zastupovat bývalý sportovní ředitel Zenitu Petrohrad Igor Kornějev. Stejná parta lidí se kolem Řebíčka zřejmě pohybuje dlouho a vstoupit do Slavie chtěla podle informací Sportu už loni, kdy za většinový podíl akcií nabízela 250 milionů korun.

Tehdy ale Řebíček ještě řekl ne. Dobře si totiž spočítal, že by zisk nevykompenzoval ztrátu kontroly nad klubem. Tentokrát si však (za vylepšených podmínek) už s Rusy plácne. Důvod? Slavia nevydělává, už třetí sezonu ji Řebíček dotuje ze svého a úspory se tenčí.

Peníze ještě má, ale dál utrácet nechce

Podle kvalifi kovaných odhadů by se celková suma, kterou kontroverzní podnikatel dodnes v klubu „utopil“, mohla vyšplhat až na 600 milionů. A to je na Řebíčka hodně. Peníze údajně ještě v zásobě má, platy hráčům posílá včas, jenže dál už zbytečně utrácet nechce.

„Řebíček není Křetínský. Nemá akutní problém, peníze má, jenže nemá další příjem, nikde mu nic nevydělává,“ dodává zdroj Sportu. Jinými slovy: Pokud nechce Řebíček prodělat všechno, musí na dohodu přistoupit. Pokud k tomu ale dojde, bude to dost možná za cenu velkých ústupků. Majitel Slavie sice vyřeší problém s provozními náklady, může ale přijít o velkou část své investice.

A ruským zájemcům tohle hraje do karet. Spekuluje se, že nikam nespěchají, čím víc totiž bude Řebíček finančně vyčerpaný, tím větší ústupky nakonec bude muset udělat.

„Do konce roku by mělo být rozhodnuto,“ naznačuje Šeterle. „Sám nervózní opravdu nejsem. Za svoji kariéru jsem zažil už spoustu změn majitelů a vždy jsem se s tím uměl vypořádat. Nervózní jsem spíš z toho, že nedokážeme doma porazit Brno,“ dodává slávistický ředitel.

Karol Kisel děkuje fanouškům.
Karol Kisel děkuje fanouškům.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud