11. prosince 2012 • 10:38

V korupční aféře přituhuje. Policie udělala domovní razii u "Chřestýše"

Autor: jon, sh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úplatkářské kauze českého fotbalu učinila policie další krok. V pondělí ráno provedla domovní prohlídku u někdejšího funkcionáře Martina Svobody, známého též pod přezdívkou "Chřestýš". Informaci přinesl server Aktuálně.cz.



Ke Svobodovi údajně dorazili čtyři příslušníci z protikorupčního útvaru policie. "Proběhlo to celé v klidu, celé té domovní prohlídce jsem byl přítomen," sdělil serveru Aktuálně.cz Svoboda.

"Odnesli si ode mě nějaké věci, cédéčka, flešky. Ale jak říkám: vím, že jsem nic špatného neudělal, takže předpokládám, že v té věci nebudu obviněn," popsal průběh domovní prohlídky.

Martin Svoboda, bývalý fotbalový funkcionář Čáslavi a Táborska Martin Svoboda, bývalý fotbalový funkcionář Čáslavi a TáborskaFoto www.svoboda.info

Někdejší funkcionář druholigové Čáslavi a Táborska má být zapleten do protikorupční aféry, kterou v září rozpoutala "Křetínského kabela".

Podle následného svědectví sudího Adámka mu "Chřestýš" nabídl úplatek 200 000 korun, aby ovlivnil březnové utkání Jablonec - Plzeň (0:2). Tuhle verzi potvrdil i čtvrtý rozhodčí inkriminovaného duelu Pavel Býma.   

Svoboda údajně pracoval ve prospěch Viktorie Plzeň, kde má dobré vztahy s generálním manažerem Adolfem Šádkem. Klub i protřelý funkcionář jakékolikv spojení a z toho plynoucí korupční jednání odmítají.

"Já jsem byl v klidu, protože mám čisté svědomí. Tak jsem věděl, že u mě nic problematického policisté najít nemohou," sdělil "Chřestýš" po domovní prohlídce.

K policejní razii mělo podle informací Aktuálně.cz dojít i v bytě sudího Adámka a u některých dalších rozhodčích z nižších soutěží.

Na Strahov dnes přijede Křetínský

Výslech nejdůležitějšího svědka čeká dnes odpoledne Disciplinární komisi FAČR. Pozván je sparťanský boss Daniel Křetínský, který by měl odtajnit poznatky či dokonce důkazy ze své tajemné kabely.

"Jsem přesvědčen, že přijde. Nevěřím, že by člověk jeho formátu hrál s námi nějaké hry," nepochyboval o přítomnosti Křetínského předseda komise Jiří Golda.

Přestože jeho komise minulý týden nezasedala, atmosféra okolo ní zhoustla. Předseda FAČR Miroslav Pelta v televizním pořadu Otázky Václava Moravce označil reakce šéfa plzeňského klubu Tomáše Paclíka, konkrétně jeho výhrůžky a žaloby, za nepřípustné tlaky na disciplinární komisi.

"Tak to nevnímám," odmítl je Golda. "Každý má právo zvolit si způsob obhajoby. Jednání pana Paclíka sleduju, ale je mi celkem jedno, na koho podal žalobu," řekl.

Rovněž jednoznačnou deklaraci nejvyššího muže českého fotbalu, že v kauze stojí na pozici Sparty, nebere za návod, jak vést případ.

"Do naší kompetence si nenechám zasahovat. Mám něco na starosti a mám odvést nějakou práci, což se mi bohužel nedaří. To je ale jediný tlak, který cítím. Od veřejnosti, abychom aféru už vyřešili," bránil se všem vedlejším vlivům.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud