Michal Koštuřík
9. června 2014 • 04:57

Harbu vyšoupl z MS koučův synovec: Trenér českou ligu neuznává

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačilo oznámit jedno jméno a nováček z Bosny získal popularitu na celém světě. Trenér Safet Sušič opomenul v nominaci hvězdy české ligy Harise Harbu s Jasminem Ščukem a místo nich ukázal na svého synovce. Povolání Tina-Svena Sušiče, dvaadvacetiletého záložníka z Hajduku Split, vzbudilo vášně. „Má přece krásné jméno,“ odrážel kouč sarkasticky námitky veřejnosti.



Legenda bosenského fotbalu šla do rizika. Stejně jako před ním Cesare Maldini, Vladimír Weiss, Vladimir Petkovič, Diego Maradona, Bert van Marwijk či Zlatko Kranjcar. Ti všichni vzali na vrcholný turnaj rodinného příslušníka. Syna, zetě – a v tomto případě synovce.

Defenzivní záložník Tino-Sven Sušič, který v mládežnických kategoriích reprezentoval Belgii, je potomkem koučova staršího bratra Seada. „Měl dvě skvělé sezony v Hajduku a zaslouží si místo v týmu. Vždycky se najdou lidé, kteří se mnou nebudou souhlasit, a hráči, kteří budou zklamaní. Ale tohle je třiadvacet našich nejlepších hráčů,“ obhajoval svou nominaci Safet Sušič.

Na legionáře z české ligy si nevzpomněl. „Ví o nás, v Bosně se sledují všichni hráči, co jsou v zahraničí. Ale je to pro něho špatná soutěž,“ posteskl si jihlavský bomber Haris Harba, třináctigólový střelec.

Rodina je jistota

Sáhnout do rodiny přišlo bývalému skvělému útočníkovi jednodušší. Jeho synovec přitom odehrál před konečnou nominací jediný zápas za národní tým, a to v březnu v přípravě s Egyptem. Je třeba říct, že v bosenské bídě zaujal.

„Není lehké být Sušič. Musím dokazovat, že si šanci zasloužím nikoliv kvůli jménu, strýci, ale za výkony na hřišti. Naučil jsem se s tím žít,“ vyznal se šikovný záložník, kterého rodiče brzy po jeho narození odvezli z válečné zóny Sarajeva do Belgie.

Neposedný klučina v novém domově propadl fotbalu, vychoval ho Standard Lutych. „Na Belgii mám velmi silné vazby, ale celá moje rodina pochází z Bosny. Tam mám kořeny, a proto jsem se rozhodl reprezentovat tuto zemi,“ vysvětlil Tino-Sven Sušič, jenž měl nabídku i od chorvatské reprezentace. V říjnu loňského roku ale kývl své rodné zemi.

Ve Splitu patřil k oporám

Právě ve Splitu, kde patří k oporám tamního Hajduku, se prostřednictvím internetu dozvěděl o tom, že poletí do Brazílie. S Edinem Džekem, Zvjezdanem Misimovičem či Vedadem Ibiševičem.

„Byl jsem z toho úplně vzrušený,“ vylíčil nadšeně. Předem prý nic nevěděl. „Splnil se mi můj dětský sen. Velmi tvrdě jsem pracoval, abych se dostal na tuto úroveň. Jsem pyšný a šťastný,“ svěřoval se s prvotními dojmy.

Je jasné, že Sušič nebude hráčem základní sestavy, v prvním utkání na Maracaná proti Argentině nepochybně usedne na lavičku náhradníků. A bude doufat, že na něj strýc znovu ukáže. Jako při nominaci.

„Pokud mám poděkovat jednomu člověku, tak je to můj otec. On je pro mě vzor. Pořád mi zdůrazňoval, ať se zlepšuju a byl na mě hodně tvrdý. Moc mu dlužím,“ prohlásil záložník, kterého už zná celý svět. Zatím díky jménu.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud