Karel Häring
24. června 2014 • 16:00

Evropo, prober se! Favorité ztrácí, na MS může přijít historická blamáž

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MANAUS | Evropské týmy mají na mistrovství světa zaděláno na pěkný antirekord. Jestli se neproberou, připíší si nejmenší počet svých zástupců v osmifinále šampionátů. Dosavadní minimum pochází z posledního MS v Jihoafrické republice, kde jich postoupilo jen šest.



Že mohou mít evropské týmy ve specifických brazilských podmínkách problémy, s tím se dopředu počítalo. Ovšem, že budou až tak velké, tušil asi málokdo.

Před závěrečnými dvanácti zápasy v základních skupinách mohou s jistotou účasti ve vyřazovací části počítat jen tři země: Nizozemsko, Francie a Belgie. Téměř jasné je, že se k nim připojí Německo.

Poté už je však situace složitější. Itálie dnes nesmí prohrát s Uruguayí. Švýcaři musí doufat, že v zápase s Hondurasem získají víc bodů než Ekvádor, který hraje s Francií... Rusko potřebuje zvítězit nad Alžírskem. Naděje Řeků je malá, ještě hůř jsou na tom Portugalci.

Evropské země v osmifinále MS

MS 2010 (JAR): 6

MS 2006 (Německo) 9

MS 2002 (Japonsko a J. Korea) 10

MS 1998 (Francie) 10

MS 1994 (USA) 10

MS 1990 (Itálie) 10

Pokud se ke zmíněnému trojlístku nepřidají aspoň další tři země, bude to pro Evropu znamenat vytvoření nového minima. Zatím nejhorší šampionát zažil starý kontinent před čtyřmi lety v Jihoafrické republice, kdy ze základních skupin proniklo jen šest zástupců UEFA (Německo, Anglie, Nizozemsko, Slovensko, Španělsko a Portugalsko), ačkoliv polovina z nich pak došla až do semifinále (Šp., Niz. a Něm.) a i souboj o zlato byl evropskou záležitostí.

Na předchozích turnajích však bylo zastoupení mezi poslední šestnáctkou účastníků mnohem početnější: na MS 2006 v Německu devět, o čtyři roky dřív v Japonsku a Koreji dokonce 10, stejně jako na mistrovstvích v letech 1998 (Francie), 1994 (USA) a 1990 (Itálie). V případě šampionátů v 90´a 94´je to o to cennější, že startovalo celkově pouze dvacet čtyři týmů, současná dvaatřicítka se představila poprvé ve Francii.

Naopak svůj dosavadní rekord (dva celky) mohou vytvořit zástupci zóny CONCACAF, tedy střední a severní Ameriky. Už teď jsou jisté Kostarika s Mexikem a mohou se přidat Spojené státy americké. Bez šance není ani Honduras ve skupině E.

Španělsko alespoň poslední utkáním zvládlo potěšit své fanoušky.
Španělsko alespoň poslední utkáním zvládlo potěšit své fanoušky.

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud