4. června 2013 • 19:13

Výzvu podpořil i Muchow: Místo očisty si ve fotbale radši hrají svoje hry

Autor: pta, iSport.cz, ne
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

K výzvě „Dejte kmotrům červenou,“ kterou zveřejnil deník Sport a server iSport.cz v pondělí, se připojilo už 8 000 fanoušků. A jejich počet stále stoupá. Nejde ale jen o sportovce: svůj podpis přidali například i hudebníci Petr Fiala z kapely Mňága a Žďorp, respektovaný producent Jan P. Muchow, ale i herci Ladislav Hampl z Okresního přeboru nebo Jakub Štáfek.



Jaké osobnosti podpořily výzvu Sportu?

Jiří Golda, bývalý šéf disciplinární komise FAČR
Ivan Hašek, trenér, fotbalový internacionál, bývalý předseda FAČR
Josef Masopust, fotbalový internacionál, vicemistr světa z Chile 1962, držitel Zlatého míče 1962
Antonín Panenka,
fotbalový internacionál
Věra Čáslavská, sedminásobná olympijská vítězka
Karol Dobiaš, fotbalový internacionál
Markéta Haindlová,
bývalý předsedkyně ORK FAČR
Jakub Štáfek, herec
Jan Fiala, fotbalový internacionál
Josef Jelínek, fotbalový internacionál, vicemistr světa z Chile 1962
Václav Mašek, fotbalový internacionál, vicemistr světa z Chile 1962
Jozef Jarabinský, trenér
Jan Rejžek, novinář
Petr Fiala, hudebník z kapely Mňága a Žďorp
Ladislav Hampl, herec
Jan P. Muchow, hudební producent
Luboš Kubík, bývalý reprezentant

Petr Fiala s podpisem neváhal. „Nechci paušalizovat, ale když vidím fotky těch borců z valné hromady FAČR, mám pocit, že se zastavil čas v roce 1985. A že chtít po těchto lidech vnitřní změnu je stejné jako chtít po lišce, aby nelovila králíčka,“ řekl Fiala.

„Vadí mi i to, že nemůžu jít s děckama na fotbal, protože bych se styděl za sprosté chuligány a ožralé pupkáče a vadí mi, že s tím kluby nic moc nedělají,“ dodal. Fiala si podle vlastních slov nedovede vybavit, jestli měl kdy fotbal horší renomé, než dnes. „Je to trapas,“ kroutí hlavou.

Podobný názor má i Jan P. Muchow, člen skupin Ecstasy of St. Theresa a Umakart a také držitel tří Českých lvů. „Měl by být veřejný zájem, aby se fotbal očistil. Jenže tam nikdo nepřemýšlí moc dopředu a někteří si tam radši hrají svoje hry," říká Muchow známý jako fanoušek pražské Slavie. "Jestli jim jde o dobro fotbalu, mohli by cítit, že nejsou zárukou toho, aby společnost vnímala fotbal lépe."

Muchowa by potěšilo, kdyby delegáti na sobotní valné hromadě  nevystupovali jako uzavřená komunita a brali víc ohled na názory fanoušků. "Všude na světě má tlak veřejnosti nějakou váhu. Už jen z respektu k osobnostem, které výzvu Sportu podpořily, by ji měli dát větší váhu. Vždyť třeba pan Masopust – to přece není nějaký člověk od piškvorek. Nejsem si ale jistý, zda delegáti tuhle reflexi mají."

S tím souhlasí i herec Ladislav Hampl, kterého diváci znají z Okresního přeboru. „Dokud bude pan Pelta ve vedení fotbalu, fotbal nebude mít důvěru. Může se vymýšlet spousta nových věcí jako nové webové stránky a nový pohár pro ligového mistra. První a zásadní věc je však důvěra fanouška. Jisté je, že s panem Peltou se důvěra do fotbalu zpátky nedostane. Když jsem četl jeho vyjádření o odpracované korupci, chtělo se mi brečet i smát zároveň,“ říká Hampl.

„Byl bych rád, kdybych mohl být na fotbal jako fanoušek zase hrdý. A ne slyšet kolem sebe názory, jak je nedůvěryhodný,“ dodává. „Nevím, jaký dopad může mít tlak zvenčí, ale věřím, že se někdo z delegátů při sobotní valné hromadě alespoň ozve. Snad pak nedopadne jako Markéta Haindlová, kterou celá mašinérie semlela, jakmile se postavila na odpor,“ připomněl Hampl pokus bývalé předsedkyně odvolací a revizní komise o kandidaturu proti Peltovi.

Jako jeden z prvních připojil svůj podpis další herec Jakub Štáfek. „Pominu-li fakt, že vyjadřovací schopnosti Miroslava Pelty jsou na úrovni žáka 6. třídy základní školy, stále nemohu s jeho zvolením souhlasit. Stálý majitel fotbalového Jablonce dle mého názoru není nestranný člověk,“ prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud