Pavel Kalouš
21. prosince 2013 • 16:50

Slováci mají vyřešeno, Češi váhají. Tresty za sázky padnou nejdřív v lednu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Extrémně vysoké tresty a rychlé vyřešení. Zatímco na Slovensku se se sázkařskou aférou nepárali, v Česku padnou první tresty nejdřív možná v lednu, tvrdé flastry ale obviněným nehrozí. Důvod? Zapírání všech hráčů a svázané ruce disciplinárky, která může hříšníkům napařit nejvýš pět let.



Na jedné straně nekompromisní postup a zastavení činnosti na pětadvacet let, na druhé jedenáct hráčů, kteří jsou v klidu a dál běhají po trávnících. Od vypuknutí sázkařské aféry utekly tři měsíce, ale její výsledek je v Česku a na Slovensku rozdílný jako den a noc.

TRESTY NA SLOVENSKU
Ivan Žiga – 25 let
Marián Dirnbach – 25 let
Tomáš Huber – 18 let
Marek Božoň – 18 let
Michal Dian – 18 let
Ivan Hodúr – 14 let

Bije vás ten rozdíl do očí? Vysvětlení je několik. „Problém je v tom, že na Slovensku se k tomu obvinění hráči doznali. U nás ho naopak popírají, takže tady jim ho musí nejdřív dokázat policie,“ tvrdí bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký, který má případy korupce na starosti.

Právě proto uvízlo vyšetřování disciplinárky na mrtvém bodě. „Obvinění tvrdí, že musí dodržovat mlčenlivost. Advokáti jim radí, ať neříkají nic, ale podle nás se mlčenlivost vztahuje jen na osobní údaje. Měli by spolupracovat víc,“ říká šéf disciplinární komise Richard Baček.

Na Slovensku se jako první přiznal záložník Ivan Hodúr, který potvrdil vinu i u dalších hráčů a zároveň popsal, jak fungoval systém ovlivňování zápasů ve prospěch sázkařského gangu v Asii. Polehčující okolnost mu následně vynesla mírnější trest – „jen“ 14 let.

„To disciplinární komisi ulehčilo práci. Druhý důvod, proč to šlo tak rychle, bylo, že od ledna začne platit nový disciplinární řád a oni to chtěli rozhodnout podle toho starého. Navíc šéfa svazu čekají volby, a proto to také chtěl uzavřít do konce roku,“ popisuje redaktor deníku Šport Peter Šurin.
Česká disciplinárka už sice jednou rozhodla, s obviněnými zahájila řízení a předběžně jim zastavila činnost, jenže po zásahu odvolací a revizní komise se nakonec všichni hráči opět vrátili do hry.

KDO JE OBVINĚN V ČESKU
David Jablonský, Jan Halama, Ondřej Bíro, Vítězslav Brožík, Jan Hanzal, Jaroslav Chalupa, Daniel Kaplan, Karel Kodeš, Lukáš Křeček, Michal Macháček, David Placák.

Pozn. – dvanáctým obviněným je Jan Leligdon, který už však není členem FAČR.

Mezitím nepokročilo ani vyšetřování na policejní úrovni, navíc se Bačkova komise dostala do pasti, protože by se fakticky měla zabývat jen případy korupce v nejvyšších dvou soutěžích, kterých se však týká jen okrajově. Proto teď Baček a spol. čekají na novelu disciplinárního řádu.

Posun by však mohl nastat v lednu, kdy můžou padnout první tresty. „V některých případech máme už docela dost podkladů, abychom mohli vynést rozhodnutí,“ potvrzuje Baček. „Víme přesně, k jakému provinění mělo u každého hráče dojít,“ dodává.

Mezi obviněnými je z prvoligových hráčů pouze obránce Teplic David Jablonský. „Nejsou zřejmě tak provázaní jako na Slovensku, ale nějaké spojky mezi nimi být museli,“ tuší Baček na základě výslechů dalších aktérů, kteří vystupují v roli svědků.

Potíž je, že i když by fotbalový soud vynesl na začátku nového roku první tresty a nečekal by na ukončení civilního vyšetřování, ani zdaleka nebudou tak exemplární jako na Slovensku. „U nás takhle vysoké tresty nejsou,“ přiznává i Synecký.

Disciplinární řád podle článku 21 umožňuje za prohřešky související s nelegálními sázkami udělit nejvýše trest zastavení činnosti na pět let a finanční pokutu. Slovenské řády sice umožňovaly trestat dokonce jen na dva roky, ale ve zvláštních případech lze udělit trest v neomezené délce.
A na Slovensku toho i pod tlakem UEFA využili. „Je v tom potřeba vidět i určitou symboliku. Komu je prokázáno, že se na tom podílel soustavně, nemá ve fotbale co dělat,“ souhlasí Baček.

Jeho komise o tom ale rozhodnout nemůže. Po nečekaném zmírnění trestů za korupci, ke kterému došlo letos v květnu, může pouze doporučit výkonnému výboru, aby dotyčného hráče navíc zbavila členství v FAČR, bez kterého nemůže v tuzemském fotbale působit.

Otázkou je, zda členství nezíská v budoucnu zpět, a nebo zda bude v českém fotbale vůle podobně exemplární tresty udělovat. Na rozdíl od zákazu činnosti navíc vyřazení z FAČR není přenositelné i do zahraničí. V jiné zemi by tak následně mohli všichni hráči působit dál.

„Chci, abychom byli v kontaktu se slovenskými kolegy. Budeme se snažit ten jejich postup maximálně okopírovat,“ slibuje Synecký. Potvrdí se jeho slova i v praxi?

CO ŘÍKÁ DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD
Zákaz sázek na fotbalová utkání
Článek 21
1) Zakazuje se sázet na výsledek utkání, a to i prostřednictvím třetí osoby, nebo předávat za úplatu či jiný prospěch informace třetím osobám, které nejsou veřejně k dispozici a mohly by být zneužitelné k sázení třetí osobou, a to jakoukoliv formou sázky.
2) Zakazuje se navádět a podporovat další hráče, rozhodčí a delegáty k neplnění svých povinností v utkání s motivem sázení na výsledek utkání či události spojené s utkáním.
(…)
4) Porušení zákazu podle odstavců 1) a 2) výše se trestá zastavením závodní činnosti, nebo zákazem výkonu funkce od dvou do pěti let a/nebo peněžitou pokutou podle čl. 5 tohoto DŘ.

Článek 3, odstavec 6
Příslušná DK může v případech zvlášť závažného provinění, zejména při ohrožení regulérnosti soutěže navrhnout, kromě uložení trestu, též vyloučení člena (fyzické i právnické osoby) z FAČR podle čl. 5 stanov FAČR.
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud