Michal Petrák
4. června 2012 • 16:30

Jako vlastní tým... Fotbalisté jsou v šoku z podpory Poláků

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO PŘÍMO Z WROCLAWI | Jsou to soupeři Čechů ve skupině, přesto jim od začátku vyjadřují maximální podporu. Hráči Michala Bílka jsou zatím v šoku z toho, že je ve Wroclawi lidé berou jako vlastní. Na první trénink, který byl veřejný, přišly skoro čtyři tisíce lidí a každou akci Čechů provázeli potleskem. Ti se jim pak odvděčili podpisy.



Je 10.30. Na trávník Stadionu Oporowska poprvé vycházejí Michal Bílek s Vladimírem Šmicrem, za nimi se trousí hráči. Najednou se spustí potlesk, jako by pršelo na plechovou střechu. 

Michal Bílek přivádí své svěřence na tréninkové hřiště ve WroclawiFoto Barbora Reichová (Sport)

Bílek se zarazí, vzápětí však začne tleskat také. Tomáš Sivok mává, Petr Čech také. Tleská nad hlavou, vypadá, že pro radost diváků předvede kotrmelec.

Na takovou atmosféru nejsou reprezentanti na tréninku zvyklí. A někteří ji neznají ani ze zápasů. „Říkal jsem si, že kdyby nám aspoň tolik lidí chodilo na ligu, bylo by to dobré. Pro mě to bylo hodně příjemné překvapení,“ směje se útočník Jablonce David Lafata.

Hrubým odhadem na tribunách sedí skoro čtyři tisíce fanoušků, kteří oceňují každého českého fotbalistu a pak i každou akci při hře „na dvě“. Když Tomáš Rosický nejdřív promarní šanci a vzápětí trefí tyč, zazní údivné zahučení.

Petře, Petře!

„Mysleli jsme si, že tady asi lidé budou, ale rozhodně jsme jich nečekali tolik. Překvapilo mě to,“ kroutí hlavou Tomáš Pekhart.

„Vyhovujeme mi to, mně osobně se líp trénuje před fanoušky než před zavřenými dveřmi. Na další tréninky už to asi takové nebude, ale i tak je to super,“ usmívá se.

Když hlasatel oznamuje, že si fanoušci mohou za jednou z tribun koupit kartičky hráčů a ti se jim po tréninku podepíšou, zašumí to na tribuně ještě víc.

A když pak hráči odcházejí z trávníku, fanoušci na ně zpoza plotu halekají. „Petře! Petře!“ volají na brankáře Čecha. Ten je napíná. Nejdřív rukou ukáže, že nic nebude, a odejde do sprchy.

Petr Čech byl pro lovce autogramů největším pokladem, fanoušci si donesli i rekvizity z Chelsea Petr Čech byl pro lovce autogramů největším pokladem, fanoušci si donesli i rekvizity z ChelseaFoto Barbora Reichová (Sport)

Už převlečený si odnese batoh do autobusu, a teprve potom se vrací. Řadu fanoušků za plotem obchází poctivě tam i zpátky. Poctivě se podepisují i Tomáš Rosický, Milan Baroš a další.

„Je to tady příjemnější než v Rakousku, kde bylo pár lidí a ani jsme si moc neuvědomovali, že jsme na šampionátu,“ pochvaluje si atmosféru Sivok. „Klidu jsme si už užili dost. Kvůli tomu jsme bojovali celou kvalifikaci, každý z nás se už nemůže dočkat, až to vypukne,“ usmívá se.

„Přijetí ve Wroclawi bylo úžasné, tréninková plocha výborná. Zatím jsme velmi spokojení,“ září úsměvy i trenér Bílek.

Kousek od hranic našli Češi opravdu domácí prostředí. Na poslední zápas ve skupině s ním však přece jen počítat nemůžou...

První trénink českých fotbalistů v dějišti šampionátu sledovaly tisíce fanoušků
První trénink českých fotbalistů v dějišti šampionátu sledovaly tisíce fanoušků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud