Michal Koštuřík
24. června 2012 • 17:16

Angličané narazí na Itálii. Spasí je Rooney a jeho gel?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANGLIE - ITÁLIE ONLINE OD 20:45 | Napatlá si na nastřelené vlasy gel za necelé tři libry a půjde opět spasit Anglii. „Nikdy v minulosti jsme neměli tak dobře organizovaný tým,“ věří si Wayne Rooney, ofenzivní drahokam Hodgsonovy party před čtvrtfi nále s Itálií. První dva zápasy ve skupině protrpěl kvůli trestu na tribuně, pak zařídil gólem výhru nad Ukrajinou. Na dnešní večer chystá další vykoupení z hříchů.



Bude to večer v Kyjevě žhavá bitva. Fotbaloví obři proti sobě, jeden z nich zůstane před půlnocí bez medaile. Takové duely rozhodují výjimeční hráči. Anglie věří, že to na sebe vezme sedmadvacetiletý útočník Manchesteru United. S pomocí vlasového gelu, který si Wayne Rooney před zápasem opět půjčí od spoluhráče Andyho Carrolla.

Rozjezd turnaje sledoval „Wazza“ zpovzdálí, kvůli hloupé červené kartě v kvalifi kaci s Černou Horou měl distanc. Anglie vyválčila bez své hvězdy čtyři body za remízu s Francií a vítězství nad Švédskem a děkovala za ně jiným útočníkům – Dannymu Welbeckovi a Andymu Carrollovi.

Přesto zůstal rváček Rooney pro kouče Roye Hodgsona jasným číslem jedna. Proti Ukrajině šel do základu a vstřelil jediný gól. „Ve vyřazovací části může být rozhodujícím elementem,“ věřil kapitán Steven Gerrard. „Wayne je pro nás obrovsky důležitý. Udržel si formu a s Ukrajinou předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů v reprezentaci,“ dodal.

Upřímně, Rooney nezahrál extra mač. Jeho deset parťáků umanutě bránilo, na hrotu byl odříznutý. Vytrvale běhal bez balonu a nemohl ukázat všechno, co dovede. V pravý čas se ale vynořil na správném místě – a byl za hrdinu.

„Nebyl to jeho nejlepší zápas, na začátku zahodil slušnou šanci. Ale ukázal svůj střelecký instinkt. Byl tam, kde měl být bez ohledu na to, jak se k němu míč dostal. Proti Itálii bude Wayne určitě mnohem lepší. Klidně se může stát nejlepším anglickým střelcem všech dob,“ prohlásil internacionál Gary Lineker, jenž je v historické tabulce jen o jeden zásah za jedničkou Bobby Charltonem.


Na toho nyní schází esu Manchesteru dvacet tref. Náročný, ovšem nikoliv neřešitelný úkol. „Může to klidně dokázat. Je mu teprve sedmadvacet a ví, co chce,“ podotkl Lineker.

Zvlášť když se Rooney cítí v současném týmu skvěle. Po letech dokonce začal nahlas zpívat hymnu God Save The Queen, z čehož jsou angličtí fanoušci a experti paf. „Bere to zjevně vážně,“ napsal na Twitter jeho švagr Anthony. Zamračený, naštvaný kukuč je minulostí, z útočníka čiší odhodlání a radost.

Wayne Rooney při oslavě gólu proti Ukrajině, kdy si sprejoval vlasy "produktem" Andy Carrolla
Wayne Rooney při oslavě gólu proti Ukrajině, kdy si sprejoval vlasy "produktem" Andy Carrolla


Na nové vlasy, které jej stály v přepočtu téměř milion korun, si Rooney na EURO dává před vstupem na hřiště gel od máničky Carrolla. „Trošku jsem si vzal a slíbil jsem mu, že když dám gól hlavou jako on proti Švédsku, oslavím ho tímto způsobem,“ vysvětloval gesto, kdy si jakoby upravuje účes podpůrným prostředkem. „Doufám, že jednou budu mít háro jako on,“ zasmál se střelec. Pro připomenutí, liverpoolský habán si své dlouhé husté vlasy sčesává do copu…

Tohle je asi sci-fi, což Rooney dobře ví. Za miliony si nekoupí ani triumf na šampionátu. Svými brankami však k němu může Anglii dotáhnout. Ze semknutosti mužstva má skvělý pocit.

„Nikdy jsem v reprezentaci neměl takovou radost z gólu jako proti Ukrajině,“ vyznal se. „Makáme jeden za druhého, chceme to dokázat společně. Hodně jsme pracovali na taktice, je těžké nás zlomit. Myslím, že proti nám nikdo nechce hrát. Cítím, že máme velkou šanci na úspěch. Itálie předvádí podobný styl jako my, je to padesát na padesát,“ mínil anglický spasitel před čtvrtfinále.

V nároďáku zatím nic velkého nevyhrál…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud