25. května 2016 • 11:00

Představení Anglie na EURO, skupina B: Trenérův oblíbenec a našlapaný útok

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Projděte si sestavu Anglie, která bude hrát na EURO 2016 ve Francii ve skupině B, kde narazí na Rusko, Slovensko a Wales. Profil týmu připravili ve spolupráci s iSport.cz angličtí experti z deníku The Guardian.



BRANKÁŘI


Joe Hart
 

Pozice: Brankář
Zápasy: 57
Góly: 0
Klub: Manchester City
Narozen: 19. 4. 1987

Osm let po svém prvním startu v reprezentaci je brankář Manchester City jasnou jedničkou anglického národního týmu. Nebyl součástí sestavy na mistrovství světa 2010, ale odchytal následující dva nejdůležitější turnaje a devět anglických kvalifikačních zápasů na EURO. Síla, autorita, klid, to vše znamená jeho přítomnost v týmu.

Na nejnovější zprávy o Joe Hartovi se podívejte ZDE>>

Fraser Forster

Pozice: Brankář
Zápasy: 5
Góly: 0
Klub: Southampton
Narozen: 17. 3. 1988

Urostlý hráč, který byl při zranění Jacka Butlanda vybrán jako druhá anglická volba za Joem Hartem. Forster byl klíčovou součástí Southamptonu, nyní se zotavil z dlouhého zranění kolene. Na mistrovství světa v roce 2014 pozvánku nedostal, ale ukázal velkou oddanost a vůli, proto ho EURO ve Francii nemine.

Tom Heaton

Pozice: Brankář
Zápasy: 0
Góly: 0
Klub: Burnley
Narozen: 15. 4. 1986

Tento zcestovalý brankář má před sebou seniorský debut, ale už 18 měsíců je součástí Hodgsonova týmu jako třetí volba. A to přestože strávil sezonu v druhé anglické lize v Burnley, se kterým každopádně postoupil do Premier League.

OBRÁNCI


Ryan Bertrand

Pozice: Obránce
Zápasy: 7
Góly: 0
Klub: Southampton
Narozen: 5. 4. 1989

Svůj debut v mužské kategorii si odbyl v přátelském utkání ve Švýcarsku proti Itálii bezprostředně po EURO 2012, ale upoutal pozornost spíše kvůli excelentním výkonům v sestavě Southamptonu. Jeho seniorská kariéra prozatím sčítá pouze dva zápasy, ale pro turnaj ve Francii je velmi dobrou volbou na levého obránce.

Gary Cahill

Pozice: Obránce
Zápasy: 41
Góly: 3
Klub: Chelsea
Narozen: 19. 12. 1985

Anglický asistent kapitána doufá, že si vynahradí propásnutí EURO 2012 kvůli zlomenině čelisti. K té přišel v přátelském utkání proti Belgii těsně před turnajem. Střední obránce Chelsea je lídrem na hřišti i v kabině, občas nosil i kapitánskou pásku, například při březnové výhře v Německu. Přesto musel tuto sezonu hodně bojovat, aby si udržel své postavení v Chelsea.

Nathaniel Clyne

Pozice: Obránce
Zápasy: 11
Góly: 0
Klub: Liverpool
Narozen: 5. 4. 1991

Rychlý a agresivní krajní bek. Obránce Liverpooolu svými výkony přesvědčil trenéra reprezentace, že by ho měl vzít zpět do svého výběru. Pokud je to potřeba, poradí si i na levé straně, což je mu jednoznačně k dobru. Jeho první velký turnaj bude dostatečným testem jeho schopností po výborném prvním roce v Liverpoolu.

Danny Rose

Pozice: Obránce
Zápasy: 2
Góly: 0
Klub: Tottenham
Narozen: 2. 7. 1990

Levý obránce reprezentoval pravidelně ve všech mládežnických kategoriích. Po dobré sezoně v Tottenhamu si odbyl debut v reprezentačním „áčku“ letos v Berlíně proti mistrům světa z Německa. Jeho rychlost a smysl pro ofenzívu mají na levé straně značný potenciál.

Chris Smalling

Pozice: Obránce
Zápasy: 23
Góly: 0
Klub: Manchester United
Narozen: 22. 11. 1989

Trenérův oblíbenec ještě ze společného působení ve Fulhamu. Oporou zádních řad United se stal teprve nedávno, jeho výkony ho vynesly až na úroveň mezinárodní scény. Zkušenosti má i z mistrovství světa, nastoupil v zápase proti Kostarice. Jasná první volba na středního obránce.

Chris SmallingFoto Reuters

John Stones

Pozice: Obránce
Zápasy: 8
Góly: 0
Klub: Everton
Narozen: 28. 5. 1994

Neuvěřitelně šikovný na míči, ale náchylný k chybám. Jednu takovou vyrobil v zápase s Nizozemskem v přípravě. Trenér Hodgson o něm dlouho mluví jako o budoucnosti národního týmu Anglie. Zkušený kouč sice uvažoval o jeho nasazení na defenzivním záložníkovi, ale nejlíp se cítí ve středu obrany. Stones navíc bude nejspíš muset řešit i přestup, dá se očekávat, že v Evertonu nevydrží. Zájem mají Chelsea i United.

Kyle Walker

Pozice: Obránce
Zápasy: 14
Góly: 0
Klub: Tottenham
Narozen: 28. 5. 1990

V roce 2011 se dostal do výběru nejlepšího týmu EURO 2011 do 21 let. O rok později debutoval za seniorský tým proti Španělsku. Poraněný prst ho vyřadil z EURO 2012, ale letos bude patřit k oporám. V Tottenhamu měl pravý obránce velmi podařenou sezonu.

ZÁLOŽNÍCI


Dele Alli

Pozice: Záložník
Zápasy: 6
Góly: 1
Klub: Tottenham
Narozen: 11. 4. 1996

První nominaci obdržel teprve v loni na podzim, přesto už se ve svých 20 letech pomalu stává klíčovým hráčem Hodgsonova týmu. Může nastoupit jako klasická desítka nebo v zataženější pozici jako hráč, který má na starosti rozehrávku. Svůj první gól vstřelil proti Francii a rovněž předvedl výborný výkon proti mistrům světa z Německa. V Tottenhamu prožil úžasnou sezonu, kterou mu pokazil až závěr, kdy dostal třízápasový trest za úder soupeře.

Ross Barkley

Pozice: Záložník
Zápasy: 21
Góly: 2
Klub: Everton
Narozen: 5. 12. 1993

Ross Barkley patří mezi velké naděje anglického fotbalu. Dvaadvacetiletý záložník startoval už na mistrovství světa před dvěma lety a v týmu má pozici hlavního rozehrávače hry. Je silný, fotbalově inteligentní a gólový. Na EURO ve Francii se s ním ale počítá spíše jako s náhradníkem.

Eric Dier

Pozice: Záložník
Zápasy: 4
Góly: 1
Klub: Tottenham
Narozen: 15. 1. 1994

Další objev Tottenhamu z letošní sezony. Dříve v Portugalsku hrál ve Sportingu na pozici pravého beka, v Anglii mu ovšem svědčí pozice defenzivního záložníka. Předvedl vynikající výkon s Francii a trefil se proti Němcům. Je spolehlivý a na hřišti velmi chytrý.

Jordan Henderson

Pozice: Záložník
Zápasy: 23
Góly: 0
Klub: Liverpool
Narozen: 17. 7. 1990

Kapitán Liverpoolu nezažil na klubové úrovni příliš povedenou sezonu, ale pro Hodgsonův výběr zůstává oporou střední řady. Debut si připsal před šesti lety, symbolicky nahradil zraněného Franka Lamparda na EURO 2012. I jeho ale trápí častá zranění, nevyhnul se jim ani v právě skončené sezoně. Tým každopádně spoléhá na jeho energii.

Adam Lallana

Pozice: Záložník
Zápasy: 21
Góly: 0
Klub: Liverpool
Narozen: 10. 5. 1988

Chytrý hráč schopný operovat na velkém prostoru v tříčlenné záloze, dokáže hrát i v rozestavení „diamant“. Musí přidat na produktivitě, ale pro Hodgsona je důležitý svou spolehlivostí, obětavostí a tvůrčí rolí.

James Milner

Pozice: Záložník
Zápasy: 58
Góly: 1
Klub: Liverpool
Narozen: 4. 1. 1986

Pro národní tým je to v posledních sedmi letech „pan Spolehlivý“. Víc startů z nominace na EURO má jen útočník Wayne Rooney . James Milner nastoupil už na třech velkých turnajích. Univerzál z Liverppoolu nejčastěji nastupuje ve středu zálohy, ale zvládne post i na kraji středové řady. Zdá se, že právě jeho velká univerzálnost ho katapultuje na EURO do Francie. To bude jeho poslední šampionát.

Jack Wilshere

Pozice: Záložník
Zápasy: 28
Góly: 2
Klub: Arsenal
Narozen: 1. 1. 1992

První start v reprezentaci si připsal už v 18 letech pod Fabiem Capellem. Roy Hodgson ho využívá jako klidného rozehrávače. Jeho úloha je spíše podržet míč, než aby byl divokým rozrážečem soupeřových útoků. Záložník Arsenalu dokáže v případě potřeby pomoct s útočnou hrou. Trpí ovšem často zraněními.

ÚTOČNÍCI


Harry Kane

Pozice: Útočník
Zápasy: 10
Góly: 4
Klub: Tottenham
Narozen: 28. 7. 1993

Hvězda Tottenhamu skórovala hned po 80 vteřinách při svém prvním startu za Albion. Nyní je Harry Kane největším favoritem na útočníka číslo jedna. Zažil velmi plodnou sezonu v Tottenhamu, dal v lize 25 gólů a vyhrál cenu pro nejlepšího střelce Premier League. Mohl nastupovat i za reprezentaci Irska, ale vybral si Anglii.

Wayne Rooney

Pozice: Útočník
Zápasy: 109
Góly: 51
Klub: Manchester United
Narozen: 24. 10. 1985

Kapitán Anglie a rekordní střelec reprezentace s 51 zásahy. Nastoupil už na EURO 2004, od té doby prožil několik velkých turnajů a s nimi i velká zklamání. Tento šampionát může být pro něj poslední příležitostí vyniknout na takovém turnaji. Kvůli přetlaku v útoku ho možná trenér Hodgson využije jako vytaženého záložníka.

Na nejnovější zprávy o Wayne Rooneymu se podívejte ZDE>>

Raheem Sterling

Pozice: Útočník
Zápasy: 20
Góly: 2
Klub: Manchester City
Narozen: 8. 12. 1994

Raheem Sterling patří mezi čtyři Angličany, kteří byli povoláni do reprezentace ještě před svými 18 narozeninami. Zažil už EURO 2012 a nejlepší výkon podal na mistrovství světa v Brazílii v zápase s Itálií. Může nastupovat jako křídlo, ale v reprezentaci odehrál dobrá utkání i na hrotu útoku.

Daniel Sturridge

Pozice: Útočník
Zápasy: 17
Góly: 5
Klub: Liverpool
Narozen: 1. 9. 1989

Gólový útočník reprezentoval Velkou Británii na olympiádě 2012. Prošel všemi mládežnickými reprezentacemi, do seniorského výběru ho poprvé povolal Fabio Capello. Stal se útočníkem číslo jedna pro světový šampionát v roce 2014 a pokud je fit, je klíčovým členem útočné řady Albionu. Jenže právě zranění ho zatím během kariéry hodně limitují.

Jamie Vardy

Pozice: Útočník
Zápasy: 6
Góly: 2
Klub: Leicester City
Narozen: 11. 1. 1987

Hodgson byl ohromen výkony Vardyho už v minulé sezoně, když se Leicester neskutečně zachránil v Premier League. Odbyl si tak debut loni v létě v Dublinu. Letos uhranul svými výkony celý svět. První mezinárodní gól vstřelil Německu. Útočník Leicesteru je velmi rychlý a má zabijácký instinkt.

Na nejnovější zprávy o Jaime Vardym se podívejte ZDE>>

TOP 5 gólů sezony v Premier League: Krajule Vardyho dělovka z dálky

Video se připravuje ...

Marcus Rashford

Pozice: Útočník
Zápasy: 1
Góly: 1
Klub: Manchester United
Narozen: 21. 10. 1997

Jeho kariéra má raketový vzestup, trenér Manchesteru United Louis van Gaal mu dal při zranění několika útočníků šanci a mladíček Marcus Rashford začal střílet jeden gól za druhým, nakonec jich dal osm. Proto má teprve devatenáctiletý útočník šanci na EURO ve Francii.

Představení dalších týmů ve skupině B

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Wales 3 2 0 1 6:3 6
2. Anglie 3 1 2 0 3:2 5
3. Slovensko 3 1 1 1 3:3 4
4. Rusko 3 0 1 2 2:6 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud