27. května 2016 • 18:00

Představení Islandu na EURO, skupina F: Filmový režisér i drsňák

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Projděte si sestavu Islandu, která bude hrát EURO 2016 ve Francii ve skupině F, kde narazí na Portugalsko, Maďarsko a Rakousko. Profil týmu připravili v rámci spolupráce s iSport.cz přímo islandští experti a novináři.



BRANKÁŘI

Hannes Thór Halldórsson

Pozice: Brankář
Zápasy: 32
Góly: 0
Klub: NEC Nijmegen
Narozen: 27. dubna 1984

Filmový režisér, který hrál pro islandské kluby ještě dva roky nazpět pouze na částečný úvazek. Svou první profesionální smlouvu podepsal až v roce 2014 v Norsku. Režíroval například úvodní video pro vstup Islandu do pěvecké soutěže Eurovize v roce 2012. Island reprezentoval poprvé v roce 2011, když mu bylo 27 let, pozici si upevnil letos během kvalifikačních bojů. Část loňské sezony strávil na hostování.

Ögmundur Kristinsson

Pozice: Brankář
Zápasy: 10
Góly: 0
Klub: Hammarby
Narozen: 19. června 1989

V roce 2010 ukončil právnické studium a podepsal v Dánsku profesionální smlouvu. Letos musel spěchat se svatbou. Měl se oženit v červnu, vzhledem k tomu, že se Island kvalifikoval na EURO, posunul svatbu a oženil se už v prosinci.

Ingvar Jónsson

Pozice: Brankář
Zápasy: 4
Góly: 0
Klub: Sandefjord
Narozen: 18. října 1989

Hrál důležitou roli v roce 2014, kdy jeho tehdejší tým Stjarnan vyhrál historicky první titul nejvyšší fotbalové soutěže na Islandu a byl zvolen spoluhráči jako nejlepší hráč sezony. V ledu se jako volný hráč přesunul do Sandefjordu.

OBRÁNCI

Birkir Már Sævarsson

Pozice: Obránce
Zápasy: 56
Góly: 0
Klub: Hammarby
Narozen: 11. listopadu 1984

Otec čtyř dětí je pro svou rychlost přezdíván „Vítr“. Na rameni má vytetovaný znak klubu Valur, kde působil pět let až do roku 2008. S fotbalem chtěl dřív skončit a stát se pilotem. Netají se tím, že až odejde do fotbalového důchodu, chce si dokončit pilotní výcvik a pracovat v řízení letového provozu.

Haukur Heiðar Hauksson

Pozice: Obránce
Zápasy: 6
Góly: 0
Klub: AIK
Narozen: 1. září 1991

Útočný pravý obránce začal profesionální fotbalovou kariéru až v loňském roce, kdy dostal smlouvu ve Stockholmu. Ve stejný rok také debutoval v reprezentaci.

Hjörtur Hermannsson

Pozice: Obránce
Zápasy: 2
Góly: 0
Klub: PSV Eindhoven
Narozen: 8. února 1995

V mládežnickém výběru byl kapitánem, loni v listopadu debutoval v seniorské reprezentaci v utkání proti Polsku a Slovensku. V roce 2012 přestoupil do PSV, kde hrál v rezervním týmu, v závěru minulé sezony přešel na hostování do IFK Göteborg. V týmu Islandu je nejmladším hráčem. Jeho otec hrál v národním týmu Islandu v házené.

Sverrir Ingi Ingason

Pozice: Obránce
Zápasy: 4
Góly: 1
Klub: Lokeren
Narozen: 5. srpna 1993

Kapitán týmu do 21 let, kterému těsně unikla nominace na kvalifikaci na EURO. Svůj první reprezentační gól vstřelil v březnu v utkání proti Řecku. Je silný a fyzicky zdatný.

Reprezentace IslanduFoto Reuters

Ragnar Sigurdsson

Pozice: Obránce
Zápasy: 54
Góly: 1
Klub: Krasnodar
Narozen: 19. června 1986

Poté, co Lars Lagerbäck převzal otěže islandského národního týmu, nebyl Sigurdsson v reprezentačním týmu 14 měsíců. Byl pak ale jediným hráčem, který v kvalifikaci na EURO 2016 strávil všechny minuty na hřišti. Do podvědomí i fanouškům mimo Island se dostal hlavně v roce 2013, kdy novinářům před kvalifikačním utkáním s Chorvatskem řekl: „Mario Mandžukič? Kdo to je? Neznám ho. Ne, nedělám si srandu. Nikdy v životě jsem se nikoho nebál.“

Kári Árnason

Pozice: Obránce
Zápasy: 47
Góly: 2
Klub: Malmö
Narozen: 13. října 1982

Má magisterský titul v oboru obchodních studií. Jeho diplomová práce byla na téma údajné korupce v anglickém fotbale. Odmítl možnost pokračovat ve studiu v Americe a podepsal profesionální smlouvu ve Švédsku.

Hördur Björgvin Magnússon

Pozice: Obránce
Zápasy: 3
Góly: 0
Klub: Juventus
Narozen: 11. února 1993

V Juventusu je od roku 2013, ale zatím za něj ještě neodehrál ani jeden zápas. Šel hned na hostování do Spezie a Ceseny. Jeho bratr byl studentem Jamie Olivera a provozuje restauraci Lobster v Reykjavíku.

Ari Freyr Skúlason

Pozice: Obránce
Zápasy: 37
Góly: 0
Klub: OB
Narozen: 11. května 1987

Byl kapitánem hned ve dvou klubech, v OB a Sundsvallu. Známý pro svou výbušnou povahu, po svém výstupu v utkání se Sundsvallem byl poslán trénovat s dorostem a musel začít chodit na kurz ovládání hněvu. Ve svém klubu nastupuje jako záložník, ale v reprezentaci hraje na pozici levého obránce.

ZÁLOŽNÍCI

Jóhann Berg Guðmundsson

Pozice: Záložník
Zápasy: 45
Góly: 5
Klub: Charlton Athletic
Narozen: 27. října 1990

Proti Švýcarsku v roce 2003 vstřelil v Bernu hattrick a zařídil tak remízu 4:4, od té doby je přezdíván „Joey Bern“, jinak má ale spíše asistence než góly. Jako teenager trénoval s Chelsea a Fulhamem, když se jeho rodina přestěhovala do Londýna. Je vášnivým hráčem známé online „střílečky“ Counter-Strike, ale podle svých slov přestal hrát kvůli špatnému připojení internetu mezi Londýnem a jeho přáteli na Islandu. Nyní se prý radši věnuje hlavně fotbalu.

Birkir Bjarnason

Pozice: Záložník
Zápasy: 46
Góly: 6
Klub: Basilej
Narozen: 27. května 1988

Od jedenácti let žil v Norsku, za reprezentaci Islandu ovšem nastupuje už od týmu do 17 let. Letos na jaře vyhrál s Basilejí švýcarský titul mistra. Kvůli svému vzhledu je přezdíván „Thor“.

Gylfi Sigurdsson

Pozice: Záložník
Zápasy: 37
Góly: 12
Klub: Swansea City
Narozen: 8. září 1989

Je sedmým nejlepším střelcem v historii národního týmu a druhým Islanďanem, který vstřelil v jedné sezoně deset a více gólů v anglické Premier League. Podle zákulisních dohad by měl letos v létě přestoupit za vyšší sumu do Leicesteru.

Rúnar Már Sigurjónsson

Pozice: Záložník
Zápasy: 9
Góly: 1
Klub: Sundsvall
Narozen: 18. června 1990

První zápas za dospělé odehrál už ve 14 letech za Tindastóll. Během svého debutu za Island dokonce vstřelil hned gól, bylo to v přátelském utkání proti Andoře. Sezonu ve Švédsku začal skvěle, během osmi zápasů vstřelil čtyři góly. V utkání na EURO 2016 proti Maďarsku bude slavit narozeniny.

Reprezentace IslanduFoto Reuters

Aron Gunnarsson

Pozice: Záložník
Zápasy: 57
Góly: 2
Klub: Cardiff City
Narozen: 22. dubna 1989

V pouhých 22 letech byl jmenován kapitánem svého týmu (tenkrát to byl Lagerbäck) a stal se klíčovým defenzivním záložníkem a kapitánem národního týmu. V roce 2012 o kapitánskou pásku málem přišel, když urazil albánský národ. Jako mladý byl také slibným házenkářem, nakonec se však rozhodl zůstat u fotbalu. Jeho bratr si zvolil opačně a hraje za národní házenkářský tým Islandu.

Theódór Elmar Bjarnason

Pozice: Záložník
Zápasy: 25
Góly: 0
Klub: AGF
Narozen: 4. března 1987

V sedmnácti letech podepsal smlouvu se Celtikem, ale nastoupil jen jedenkrát až do roku 2008, kdy z klubu odešel. Později přiznal, že většinu peněz, které tam vydělal, utratil za hazardní hry. Je známý tím, že skvěle napodobuje postavičku Goofyho z pohádky od Disney.

Emil Hallfredsson

Pozice: Záložník
Zápasy: 52
Góly: 1
Klub: Udinese
Narozen: 29. června 1984

V roce 2004 vyhrál s týmem Fimleikafélag Hafnarfjarðar první islandský titul, poté podepsal smlouvu s Tottenhamem. Později hostoval v Barnsley a před přestupem do Verony v roce 2010 vyhrál cenu Hráč roku. V lednu letošního roku podepsal smlouvu s Udinese. Má na svém kontě rekordních 52 reprezentačních zápasů.

Arnór Ingvi Traustason

Pozice: Záložník
Zápasy: 6
Góly: 3
Klub: Norrköping
Narozen: 30. dubna 1993

Za Island debutoval v listopadu a připsal si hned tři góly. Ve švédské nejvyšší soutěži měl nejvíce asistencí, když v roce 2015 vyhrál ligu i pohár.

ÚTOČNÍCI

Kolbeinn Sigthórsson

Pozice: Útočník
Zápasy: 37
Góly: 19
Klub: Nantes
Narozen: 14. března 1990

V týmu Islandu je druhým nejlepším střelcem a zástupcem kapitána, ale měl smůlu na zranění. V roce 2007 v utkání proti Rusku vstřelil čtyři góly, čímž tým do 17 let poslal do zatím posledního evropského šampionátu. V roce 2011 přestoupil do Ajaxu, loni v létě si ho koupil Nantes. Jeho starší bratr Andri je jeho agentem, dřív ale hrával za mládež a později za rezervní tým Bayernu Mnichov. Pekárna jejich otce je jedním z hlavních sponzorů FA.

Alfred Finnbogason

Pozice: Útočník
Zápasy: 32
Góly: 7
Klub: Real Sociedad
Narozen: 1. února 1989

Finnbogason hrál a skóroval v top ligách sedmi zemí. V sezoně 2013/14 se stal s 29 góly nejlepším střelcem holandské ligy, všechny branky dal za Heerenveen. Hovoří plynně několika jazyky.

Reprezentace IslanduFoto Reuters

Jón Dadi Bödvarsson

Pozice: Útočník
Zápasy: 20
Góly: 1
Klub: Kaiserslautern
Narozen: 25. května 1992

Trochu překvapivě se objevil v základní sestavě kvalifikace proti Turecku, v tomto debutu hned skóroval a přispěl k výhře 3:0. V roce 2012 se stal nejlepším mladým hráčem Islandu. Z výdělku z fotbalu podporuje děti ve svém rodném městě Selfoss, kteří si nemohou dovolit koupit kopačky nebo jinou výstroj.

Eidur Gudjohnsen

Pozice: Útočník
Zápasy: 84
Góly: 25
Klub: Molde
Narozen: 15. září 1978

Nejlepší střelec Islandu v historii, svůj první reprezentační zápas odehrál už před dvaceti lety, když do zápasu nastoupil jako náhradník za svého otce Arnora Gudjohnsena. O několik týdnů později se s ním dokonce mohl potkat na jednom hřišti, ale utrpěl zranění. Vyhrál anglickou ligu s Chelsea a španělskou s Barcelonou. Je zatím jediným Islanďanem, který vyhrál Ligu mistrů, když byl ve finále roku 2009 na lavičce, do utkání však nenastoupil.

Představení dalších týmů skupiny F

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Maďarsko 3 1 2 0 6:4 5
2. Island 3 1 2 0 4:3 5
3. Portugalsko 3 0 3 0 4:4 3
4. Rakousko 3 0 1 2 1:4 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud