Jakub Dvořák
10. října 2019 • 11:00

Mládí vpřed. Proč to Anglii funguje? Šmicer: Bez rychlosti to nejde

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jadon Sancho, Trent Alexander-Arnold, Mason Mount a Declan Rice. Co mají tito angličtí fotbalisté společného? Všichni figurují na soupisce Garetha Southgatea pro páteční duel proti Česku. Věkem stále patří do reprezentace do 21 let, přitom jsou připraveni na klíčové role v A-týmu. Albion je v tomto měřítku mezi evropskými velmocemi unikátem. „Je vidět, že Anglii dorůstá vynikající generace. Nebojí se dát mladým šanci,“ všímá si Tomáš Galásek, asistent Jaroslava Šilhavého. V zamčené části článku najdete také rozhovor s Vladimírem Šmicerem, který rozebírá anglickou omlazovací kúru, či přehled průměrného věku vybraných reprezentací a hráčů, kteří by zároveň mohli nastoupit za jednadvacítku své země.



„Víme o hráčích, kteří patří k oporám ve svých klubech, jsou pro ně prospěšní, ale zároveň si o nich myslíme, že nejsou schopni přepnout na mezinárodní úroveň,“ prohlásil Gareth Southgate po poslední nominaci, která se týká i pátečního utkání s Českem.

Co to znamená? Že Albion v posledních letech zásadně změnil způsob myšlení. Nestačí mít dobré jméno na Ostrovech. Mladý kouč, který si pozici u áčka odpracoval u týmu do 21 let, pokračuje v omlazovací kúře. 

Už jeho předchůdce Roy Hodgson měl na EURO ve Francii jeden z nejmladších týmů za poslední dekádu. Southgate ještě přitvrdil.
V poslední nominaci opomenul devětadvacetiletou stálici Kylea Walkera, obránce Manchesteru City, který patří k nejlepším bekům v Premier League. Důvod? Ještě lepší práci odvádí jednadvacetiletý Trent Alexander-Arnold z Liverpoolu.

„Momentálně máme spoustu talentovaných hráčů, proto není problém jim dát šanci,“ hlásá Southgate. Průměr týmu se za poslední tři roky srazil na 25 let, což měli Angličané naposledy před třinácti lety.

Tehdy na MS 2006 Sven-Göran Eriksson sice přivezl Thea Walcotta (17), Stewarta Downinga (21), Aarona Lennona (19) či Wayna Ronneyho (20). Ti však, vyjma posledního, plnili na šampionátu pouze roli komparzistů za Beckhamem, Gerrardem, Owenem či Lampardem.

Galásek: Talenti jsou, ale úroveň je jiná

Nyní je situace diametrálně odlišná. Na Česko Albion povolal Tammyho Abrahama (22), Fikaya Tomoriho (21), Jamese Maddisona (22) či Masona Mounta (20). Stalými členy týmu jsou Jadon Sancho (19), Declan Rice (20), Marcus Rashford (21) či Ben Chilwell (22). Ani jeden přitom není do počtu. Minimálně na polovině současný Albion stojí.

Podobně na tom jsou například i Nizozemci, Francouzi či Italové. Ti však mají v průměru ještě o rok starší kádr. Češi si o něčem podobném mohou nechat pouze zdát.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina A
Články odjinud


Články odjinud