Jonáš Bartoš
10. září 2019 • 11:50

Maďaři vypískali slovenskou hymnu! Policie hlídala "falešné" fanoušky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenští fotbalisté vyválčili v pondělí večer důležitou kvalifikační výhru v Maďarsku 2:1, v tabulce se udrželi na pozici zaručující přímý postup na EURO. Zápas v napěchované aréně v Budapešti byl ale pořádně vyhrocený. Domácí vypískali slovenskou státní hymnu, navíc vykoupili i část vstupenek do hostujícího sektoru. Ten pak raději rozdělil kordon ozbrojených policistů, aby zabránil případným šarvátkám. "Nic příjemného," prohodil po utkání pro server sport.sk gólman Martin Dúbravka.



Vyprodaný stadion, bitva jako řemen, navíc klíčová pro vývoj evropské kvalifikace. Souboj sousedních zemí propojených společnou kulturou i historií. A bohužel také nenávistí. Vzhledem k okolnostem se dalo očekávat, že duel v budapešťské Groupama Aréně může přinést nemilé komplikace. 

Zápas logicky provázela přísná bezpečnostní opatření. K prvnímu problému došlo ještě před výkopem - některé lístky do sektoru hostí si pořídili fanoušci z jihu Slovenska, kde žije početná maďarská menšina. A ti, tvářící se jako fanoušci své země, nopak přáli domácímu týmu.

Do kotle přišli tito "falešní" příznivci Slovenska oblečení v černém, podobně jako fanoušci domácích barev. Nemohli sebou mít vlajky a jiné předměty s náboženskou tématikou, neboť to zakazují regule UEFA.

"Předpokládali jsme, že by mohl vzniknout tento problém, proto jsme požádali o přítomnost policie v sektoru," řekl pro sport.sk generální sekretář Slovenského fotbalového svazu Jozef Kliment.

Na stadionu panovala bouřlivá atmosféra ještě před zápasem. Ve chvíli, kdy po nástupu týmů hrála jako první slovenské hymna, většina stadionu hlasitě pískala. "Pro mě to bylo trošku zklamání. Chápu, že fotbal je o emocích a lidé se při zápasech rádi projevují. Ale při státní hymně se to absolutně nehodilo," prohlásil po utkání slovenský brankář Martin Dúbravka.

"Fanoušci přišli ve velkém počtu, i když náš sektor byl z poloviny vykoupený maďarskými příznivci. Je škoda, že se něco takového stalo, ale taková je realita. Pro naše fanoušky to byl také náročný zápas, protože být v jenom kotli s Maďary není nic příjemného. Máte sebou rodinu a děti a vy se bojíte o jejich bezpečnost. Každopádně nám vytvořili skvělou atmosféru a jsem rád, že jsme se na konci zápasu mohli společně radovat," děkoval gólman Newcastlu.

Slováci vypískání vlastní hymny berou samozřejmě jako velkou neslušnost. Je ale třeba připomenout, že podobně se zachovali i jejich fanoušci při zápase v Trnavě (2:0).

Pro slovenské fotbalisty je klíčové, že vyhráli i druhý duel se svým sousedem. V kvalifikační skupině jsou tři kola před koncem na druhém místě, třetí Maďarsko má shodně devět bodů. "Jsem hlavně rád, že jsme napravili duel s Chorvatskm (0:4), který nám nevyšel. Byl to dnes z naší strany vynikající zápas, pro vítězství jsme udělali maximum," chválil mužstvo trenér Pavel Hapal.

Fanoušci na stadionu v Budapešti před kvalifikačním utkáním Maďarska se Slovenskem
Fanoušci na stadionu v Budapešti před kvalifikačním utkáním Maďarska se Slovenskem

Z V R P Skóre B
1. Chorvatsko 8 5 2 1 17:7 17
2. Wales 8 4 2 2 10:6 14
3. Slovensko 8 4 1 3 13:11 13
4. Maďarsko 8 4 0 4 8:11 12
5. Ázerbajdžán 8 0 1 7 5:18 1

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud