Jonáš Bartoš
17. listopadu 2019 • 04:40

Česká motivace na Bulhary: nasazení při losu, peníze i náprava půle hrůzy

Vstoupit do diskuse
0
  • Radost českých reprezentantů po gólu proti KosovuRadost českých reprezentantů po gólu proti KosovuFOTO: Sport

    PŘÍMO ZE SOFIE | Jde v Bulharsku o „zbytečný“ zápas, když čeští fotbalisté urvali postupovou jistotu na EURO už ve čtvrtek doma skládkou Kosova? Prázdné kulisy stadionu v Sofii i slabý soupeř bez větší motivace logicky nabízejí možnost podcenění. Jenže pořád je z českého pohledu v neděli večer o co hrát. Hráči, kteří dostanou šanci, si i tímto utkáním dělají vizitku směrem k případné nominaci na červnový turnaj, navíc stále hrají o prémie a o českou pozici při losování. Server iSport.cz vybral hlavní body, které by měly Šilhavého partu motivovat k maximálnímu možnému výkonu.

  • Boj o nominaci na EURO

    Dvacet hráčů do pole, tři brankáři. Tolik vyvolených na konci jara dostane možnost, aby nasáli atmosféru velkého reprezentačního turnaje a dostali se do závěrečné nominace. Trenér Jaroslav Šilhavý si za rok ve funkci vybudoval kostru týmu, která uspěla v kvalifikaci. Hráči jako Vaclík, Čelůstka, Darida, Souček, Schick a další klíčoví muži českého výběru nepojedou jen ve chvíli, kdy je zastaví zranění. V Sofii dostanou šanci i ti, kteří mezi první sled „vyvolených“ nepatří. Právě oni musí předvést, že mají o EURO zájem a jsou schopní odevzdat kvalitní výkony. K duelu v Bulharsku by měli přistoupit s maximální vážností, aby utvrdili trenéra Šilhavého v tom, že do českého kádru patří.

    Česká fotbalová reprezentace před zápasem s Kosovem Česká fotbalová reprezentace před zápasem s KosovemFoto Barbora Reichová / Sport

  • Nasazení při losování

    Celkem 24 účastníků hlavního turnaje bude při losování, které proběhne 30. listopadu v Bukurešti, rozdělených do čtyř výkonnostních košů. Do prvního jde automaticky šest nejlepších vítězů kvalifikačních skupin (podle bodů). Češi jakožto druhý tým své skupiny mohou jít do druhého, třetího i čtvrtého koše. Také proto je důležitý výsledek z Bulharska. V případě výhry mají Češi teoretickou (a málo pravděpodobnou) šanci proklouznout do druhého, ale jistě by nespadli do čtvrtého.

    Sedm postupů na EURO! Připomeňte si klíčové duely, které přinesly slávu
    Video se připravuje ...

  • Prémie od Šilhavého

    Česká fotbalová asociace za postup na EURO inkasuje v přepočtu 236 milionů korun, velmi slušnou část si z celkového balíku ukrojí i hráči a realizační tým. Už před kvalifikací navíc bylo dané, že za každou výhru hráči inkasují 150 000 korun, za remízu 50 000 (pokud by kvalifikace neskončila postupem, částka by byla o polovinu menší). Tím pádem mají hráči stále o co hrát. Celkové prémie, které se můžou ještě navýšit i na základě výsledků na samotném turnaji, pak mezi hráče rozdělí trenér Jaroslav Šilhavý a manažer Libor Sionko. Určitě přihlédnou k tomu, jak se jednotliví hráči prezentovali v kvalifikaci, včetně závěrečného duelu v Sofii.

    Jaroslav Šilhavý Jaroslav ŠilhavýFoto Barbora Reichová/Sport

  • Náprava Severního Irska

    Na minulém srazu Česko slavně skolilo Anglii, trenér Šilhavý v následné přípravě se Severním Irskem hodně protočil sestavu. Jenže do konce poločasu domácí na Letné prohrávali 0:3 a koledovali si o velkou ostudu. Český kouč o poločase vrátil na hřiště své opory (Bořil, Čelůstka, Darida, do akce šli i Zdeněk Ondrášek a posléze Patrik Schick), zápas se pak podařilo alespoň zdramatizovat a snížit skóre na 2:3. Prohrávat v Bulharsku si nikdo nepřeje, zvlášť když jde o poslední tým skupiny procházející velkou krizí. Memento z Letné slouží všem, co vkročí na trávník, jako důrazné varování.

    Paddy McNair obešel Pavlenku a do prázdné brány zvýšil na 3:0 pro Severní Iry Paddy McNair obešel Pavlenku a do prázdné brány zvýšil na 3:0 pro Severní IryFoto Pavel Mazáč/Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud