Jakub Dvořák
19. listopadu 2019 • 17:00

Postoupil, končí! Moreno cítí zradu, Španělsko řeší rošádu s Enriquem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělská fotbalová reprezentace zažívá déjà vu. Po hladkém zajištění účasti na evropském šampionátu, se mění trenér. Robert Moreno, který byl ve funkci hlavního kouče od června, byl po posledním kvalifikačním utkání s Rumunskem (5:0) odvolán. Jeho nástupcem se stal zároveň jeho předchůdce Luis Enrique, který odstoupil v březnu z vážných osobních důvodů.



Prošli spolu štacemi v AS Řím, Celtě Vigo či Barceloně. Byla to nerozlučná dvojka, které se dařilo. Ale až angažmá u španělské reprezentace Luise Enriqueho a jeho pravou ruku Roberta Morena rozdělilo.

Španělsko po postupu na EURO, na kterém se představí doma v Bilbau, vyměnilo trenéra. K národnímu týmu se po pěti měsících opět vrací právě Enrique.

Není to poprvé, kdy se federace rozhodla zakročit po úspěšném tažení kvalifikací. Když se před rokem dohodl tehdejší trenér Julen Lopetegui jen pár dní před vypuknutím MS v Rusku na angažmá v Realu Madrid, Luis Rubiales, prezident fotbalové federace, jej okamžitě odvolal.

I tentokrát hrál Rubiales jednu z hlavních rolí. Zatímco dvaačtyřicetiletý Moreno věřil, že s ním po dobrých výsledcích prodlouží smlouvu, která mu končí v roce 2020, vedení mělo jiné plány.

Rubiales vytrvale odmítal vyjádřit Morenovi dlouhodobou důvěru. Podle spekulací médií ztratil k mladému trenérovi i přes postup na EURO důvěru v jeho manažerské schopnosti. I proto se bývalý obránce uchýlil k myšlence přivést zpět na lavičku Enriqueho.

„Luis byl vždy šéfem tohoto projektu, který bude pokračovat do světového šampionátu v roce 2022. Slíbili jsme mu, že tady bude mít dveře vždy otevřené," prohlásil na pondělní tiskové konferenci.

Luis Enrique s dcerkou Xanou, kterou ve čtvrtek zabila rakovina
Luis Enrique s dcerkou Xanou, kterou ve čtvrtek zabila rakovina

Enrique ke španělské reprezentaci nastoupil loni v létě. Z vážných rodinných důvodů, kdy jeho devítiletá dcera onemocněla vzácnou formou rakoviny a v srpnu ji nakonec podlehla, se trenérského postu v březnu vzdal. Tým tehdy opustil během reprezentačního srazu na Maltě a velení dočasně převzal jeho asistent Moreno.

Španělská média informují o tom, že Enriqueho bývalý spolupracovník svůj konec nevzal dobře. I vzhledem k tomu, že se postupně z dočasného trenéra stal hlavním koučem a týmu se dařilo. Jako záskok vyhrál všechny tři zápasy. Následně byl v červnu označen za stálého trenéra a ve zbylých šesti zápasech čtyři vyhrál a dvakrát remizoval.

„Moreno byl poté, co se dozvěděl o svém konci, zdrcený. Cítí se zneužitý a zrazený. Se slzami v očích se rozloučil v kabině s týmem a nebyl schopný jít ani na tiskovou konferenci,“ tvrdí zdroj z trenérova blízkého okolí, který citoval deník AS po pondělní výhře nad Rumunskem.

Rubiales však tvrdí, že Moreno od samého začátku věděl, že pokud se Enrique rozhodne vrátit, bude mu muset místo uvolnit. „Dal jsem mu jasně najevo, že pokud se tak stane, bude muset odstoupit,“ uvedl.

Navíc Morena oslovil s tím, aby figuroval v Enriqueho realizačním týmu, který se bude v následujících měsících chystat na evropský šampionát. Morenova reakce mluvila za vše – na schůzku, kde by se jeho budoucnost měla řešit, pro jistotu vůbec nedorazil.

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 10 8 2 0 31:5 26
2. Švédsko 10 6 3 1 23:9 21
3. Norsko 10 4 5 1 19:11 17
4. Rumunsko 10 4 2 4 17:15 14
5. Malta 10 1 0 9 3:27 3
6. Faerské ostrovy 10 1 0 9 4:30 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud